Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού – Χ. Θεοχάρης: Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και το ελληνικό σχέδιο δράσης

Oλοκληρωμένο σχέδιο επανεκκίνησης του τουρισμού παρουσίασε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, υπό την ιδιότητα του προέδρου της Παγκόσμιας Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (ΠΟΤ), σε συνεδρίαση η οποία πραγματοποιήθηκε, υπό την αιγίδα της Σαουδικής Αραβίας.

Οι προτάσεις του Έλληνα υπουργού Τουρισμού εγκρίθηκαν ομόφωνα από την ολομέλεια της Παγκόσμιας Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων του ΠΟΤ και αποτελούν τις συστάσεις του προς τα μέλη του, για την επανέναρξη του παγκόσμιου τουρισμού το 2021.

Ο Χάρης Θεοχάρης εισηγήθηκε σχέδιο δράσης το οποίο περιλαμβάνει τέσσερις άξονες:

  • Την επανεκκίνηση του ασφαλούς διασυνοριακού ταξιδιού,
  • την ασφαλή μετακίνηση των τουριστών,
  • την παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου,
  • τη στήριξη της εργασίας και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των ταξιδιωτών.

Όπως επεσήμανε ο κ. Θεοχάρης, «η υιοθέτηση ψηφιακών λύσεων υγείας ή αλλιώς τα ψηφιακά πιστοποιητικά εμβολιασμού κατά της CΟVID-19, θα εξασφαλίσουν την ταχύτερη δυνατή αποκατάσταση της ελεύθερης κυκλοφορίας μεταξύ των κρατών. Η Ευρώπη υιοθέτησε την πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και προχωρά με την εισαγωγή ενός Ψηφιακού Πράσινου Πιστοποιητικού, το οποίο θα συμβάλλει στη διευκόλυνση των μετακινήσεων και στη συνακόλουθη ενίσχυση του τουρισμού».

Ο υπουργός Τουρισμού ανέφερε ότι «στο σύνολό τους τα κράτη-μέλη της τεχνικής ομάδας της Παγκόσμιας Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων του ΠΟΤ συμφωνούν ότι προτεραιότητα θα πρέπει να έχει η εφαρμογή προγραμμάτων ρευστότητας, για την υποστήριξη του κεφαλαίου κίνησης των ευάλωτων τουριστικών επιχειρήσεων. Εξίσου σημαντική είναι η ενίσχυση της πρόσβασης σε χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως τα επιδοτούμενα δάνεια, σε εκείνες τις τουριστικές επιχειρήσεις που προτάσσουν τη δημιουργία θέσεων εργασίας».

Ειδικά ως προς τη στήριξη της εργασίας, ο Χάρης Θεοχάρης τόνισε ότι η δωρεάν πρόσβαση σε προγράμματα κατάρτισης, με την υποστήριξη ψηφιακών πλατφορμών, όπως αυτά που προσφέρει η Ακαδημία του ΠΟΤ για την Ψηφιακή Εκπαίδευση, αποτελεί βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».

Σε ό,τι αφορά στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των ταξιδιωτών, ο υπουργός Τουρισμού υπογράμμισε ότι «είναι πρωτεύουσας σημασίας το να γνωρίζουν οι τουρίστες με σαφήνεια τα ισχύοντα πρωτόκολλα ασφάλειας σε κάθε προορισμό, καθώς και τα δικαιώματά τους για πιθανές ακυρώσεις ή επαναπρογραμματισμό του ταξιδιού τους».

Στη συνάντηση της Παγκόσμιας Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων του ΠΟΤ μετείχαν υπουργοί Τουρισμού από όλο τον κόσμο, στελέχη της τουριστικής βιομηχανίας, καθώς και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών. Μεταξύ αυτών, ήταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας και η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ), ο Παγκόσμιος Οργανισμός Ναυσιπλοΐας κά.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος