Π. Τσακλόγλου στην ΕΡΤ για απονομή συντάξεων: Ελπίζουμε στο α΄ εξάμηνο του 2022 να ξεπεράσουμε τις 30.000 τον μήνα

«Το ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων είναι πολύ σοβαρό, ταλαιπωρεί την ελληνική κοινωνία για παραπάνω από δέκα χρόνια ενώ πριν από μερικά χρόνια είχαμε και την κορύφωσή του» τόνισε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Πάνος Τσακλόγλου μιλώντας στην εκπομπή «ΕΡΤ Σαββατοκύριακο»

Ο ίδιος έκανε λόγο για καλά νέα σχετικά με το θέμα αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «πέρυσι ο ΕΦΚΑ έκανε ρεκόρ απονομής συντάξεων, δηλαδή οι συνταξιοδοτικές αποφάσεις για πρώτη σύνταξη έφτασαν τις 225.000. Για να σας δώσω ένα παράδειγμα σύγκρισης το 2019 που ήταν η τελευταία κανονική χρονιά έχουμε αύξηση της τάξης του 83%. Νομίζω ότι η αύξηση αυτή θα συνεχίσει και το λέω αυτό μετά λόγου γνώσεως καθώς είναι διάφορα μέτρα τα οποία έχουν παρθεί και τα οποία ωριμάζουν σταδιακά».

Σε ερώτηση σχετικά με τον μικρό αριθμό προσλήψεων φοροτεχνικών και δικηγόρων και το ότι αυτές αφορούν κύρια σύνταξη από έναν φορέα κι όχι διαδοχική ο κ. Τσακλόγλου απάντησε ότι «οι εξετάσεις που κάνουμε για την πιστοποίηση είναι αυστηρές, δεν είναι παίξε γέλασε, κι έτσι πρέπει να είναι νομίζω. Έχουμε ήδη κάποιες εκατοντάδες πιστοποιημένους δικηγόρους και λογιστές και η διαδικασία αυτή είναι μια διαδικασία συνεχόμενη καθώς τέτοιες εξετάσεις πρόκειται να γίνουν και στο μέλλον για να προσληφθούν κι άλλα άτομα Επίσης στα πρώτα στάδια υπάρχει το learning by doing δηλαδή μαθαίνεις πάνω στην πράξη. Αργότερα γίνεσαι και περισσότερο παραγωγικός πάνω σε αυτά. Δηλαδή μέχρι τώρα την επίδραση των πιστοποιημένων δικηγόρων και λογιστών πάνω στη μείωση του στοκ των εκκρεμών συντάξεων δεν την έχουμε δει. Ό,τι έχουμε δει μέχρι στιγμής είναι από άλλα μέτρα όπως από την ομάδα έργου που έχει συγκροτηθεί, από τον λεγόμενο πύργο ελέγχου, από την αναβάθμιση του εξοπλισμού που έχουμε και σε όλα αυτά τα ζητήματα θα συνεχίσουμε και θα επιμείνουμε».

«Το 2019 η μέση μηνιαία απονομή συντάξεων ήταν γύρω στις 10.000, στους τελευταίους μήνες του 2021 υπήρξε μήνας που ξεπεράσαμε και τις 25.000 κι ελπίζουμε ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο αυτό το νούμερο ίσως και να ξεπεράσει τις 30.000 τον μήνα» ανέφερε ακόμα μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και πρόσθεσε ότι «σαν αποτέλεσμα πιστεύουμε ότι το μεγάλο στοκ των εκκρεμών συντάξεων θα έχει εκκαθαριστεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο».

«Πήραμε και μέτρα τα οποία είναι ανακουφιστικά καθώς κάποιος μπορεί να πάρει απευθείας τη λεγόμενη προκαταβολή σύνταξης έτσι ώστε να έχει αμέσως κάποια ροή εισοδήματος, ένα σημαντικό κομμάτι των συνταξιούχων παίρνει και τη λεγόμενη προσωρινή σύνταξη – κι αυτές στις εκκρεμείς μετράνε – ενώ το δεύτερο είναι ότι αυτόματα και χωρίς να το έχει ζητήσει ακόμα και ο ίδιος ο συνταξιούχος μπαίνει αυτόματα στη διαδικασία της εκκρεμούς η οποία είναι υψηλότερη από την προκαταβολή σύνταξης.Τέλος ως προς τις κατανομές των συντάξεων στη δημοσίευση του ΕΦΚΑ για τον ΑΤΛΑΝΤΑ κάθε φορά υπάρχει και η κατανομή εκκρεμών συντάξεων ανά έτος δημιουργίας του συνταξιοδοτικού δικαιώματος οπότε μπορείτε να δείτε κι εκεί τα στοιχεία» σημείωσε ακόμα ο κ. Τσακλόγλου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος