Π. Τσακλόγλου: Πολλές οι προκλήσεις στα συστήματα υγείας από τη γήρανση του πληθυσμού

Σύνοψη
  • Σημείωσε ότι η γήρανση του πληθυσμού αποτελεί σημαντική πρόκληση σε όλη την Ευρώπη, μιας και τα περισσότερα συνταξιοδοτικά συστήματα παραμένουν κυρίως διανεμητικά
  • Σύμφωνα με τον κ. Τσακλόγλου, η κατανομή των κοινωνικών δαπανών θα πρέπει να γίνει με τρόπο δίκαιο ώστε το κοινωνικό κράτος να επιτελεί το σκοπό του ολοκληρωμένα τόσο απέναντι στην παρούσα όσο και στις μελλοντικές γενεές

«Εάν δεν αλλάξουμε τους κανόνες του παιχνιδιού το συνταξιοδοτικό σύστημά μας είναι βιώσιμο» ανέφερε ο υφυπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου, μιλώντας σε πάνελ στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών, με τίτλο «UNVEILING THE HIDDEN COSTS OF INEQUALITY».

Σημείωσε ότι η γήρανση του πληθυσμού αποτελεί σημαντική πρόκληση σε όλη την Ευρώπη, μιας και τα περισσότερα συνταξιοδοτικά συστήματα παραμένουν κυρίως διανεμητικά.

Επιπλέον αναφέρθηκε στις προκλήσεις που φέρνει η γήρανση του πληθυσμού στη λειτουργία των συστημάτων υγείας και μακροχρόνιας φροντίδας.

Σύμφωνα με τον κ. Τσακλόγλου, η κατανομή των κοινωνικών δαπανών θα πρέπει να γίνει με τρόπο δίκαιο ώστε το κοινωνικό κράτος να επιτελεί το σκοπό του ολοκληρωμένα τόσο απέναντι στην παρούσα όσο και στις μελλοντικές γενεές.

Στο νορβηγικό μοντέλο καταπολέμησης των ανισοτήτων αναφέρθηκε η πρέσβης της Νορβηγίας στην Ελλάδα και την Κύπρο, Lajla Brandt Jakhelln. Όπως τόνισε, «υπάρχει άμεση πρόσβαση για όλους σε υπηρεσίες πρόνοιας, υγείας, υπηρεσιών ανεξάρτητα από το κοινωνικό/ οικονομικό υπόβαθρο του καθενός. Και υπάρχει και πρόσβαση σε εκπαίδευση υψηλής ποιότητας» προσθέτοντας ότι «όλο αυτό έρχεται με κόστος. Αλλά το κόστος του να μην τα κάνεις είναι υψηλότερο».

Σύμφωνα με έρευνες, οι ανισότητες στη Δύση αυξάνονται, υπογράμμισε ο γενικός διευθυντής στο Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Νίκος Βέττας.

Κάτι που, όπως είπε, «έχει να κάνει κυρίως με τη ραγδαία αύξηση του εισοδήματος των πάρα πολύ πλούσιων ανθρώπων, χάρη και σε τομείς όπως η υψηλή τεχνολογία».

Τέλος, μιλώντας για την Ελλάδα, είπε πως οι γυναίκες «ενώ τα καταφέρνουν εξίσου καλά ή και καλύτερα από τους άντρες στην εκπαίδευση, δεν υπάρχουν οι ίσες ευκαιρίες στην καριέρα».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος