Π. Ρουμελιώτης: Οι δανειστές έκαναν λάθος υπολογισμούς

Λάθος χαρακτήρισε τις προτάσεις των δανειστών για μείωση των συντάξεων και για τα εργασιακά, καταθέτοντας στην Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους της Βουλής, ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης, πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ.

Όπως υποστήριξε οι δανειστές δεν θέλουν να αναγνωρίσουν το λάθος τους για να μην μπορεί η Ελλάδα να ζητήσει αποκατάσταση της ζημίας, ενώ τάχθηκε υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους με βάση την ανάπτυξη.

«Πρέπει να γίνει τώρα αναδιάρθρωση του χρέους, μαζί με τη συμφωνία. Χρειαζόμαστε όσο ποτέ ένα γενναίο επενδυτικό πρόγραμμα, χωρίς παραγωγή δεν γίνεται τίποτα» σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι «χωρίς ανάπτυξη δεν μπορεί να αποπληρωθεί το χρέος».

Παράλληλα αποκάλυψε ότι πριν το πρώτο μνημόνιο το 2010 έγιναν κρυφά ραντεβού ανάμεσα σε Γερμανούς και Γάλλους προκειμένου να μην υπάρξει «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, μεγάλο μέρος του οποίου βρισκόταν σε γαλλικές και γερμανικές τράπεζες.

Ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, επέρριψε ευθύνες στους εταίρους επειδή:

άργησαν να κάνουν αναδιάρθρωση του χρέους και

επέβαλαν στην αρχή υπέρμετρα υψηλά επιτόκια δανεισμού στο 5,3% έχοντας μία «τιμωρητική στάση».

«Έκαναν λάθος υπολογισμούς» και «υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις», σημείωσε ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης, ξεκαθαρίζοντας ότι «οι ευθύνες δεν βαραίνουν μόνο τη χώρα μας που δεν έκανε αυτά που έπρεπε, αλλά και τους εταίρους».

Ωστόσο, παρατήρησε ότι «υπάρχουν κάποιοι που δεν θέλουν να αναγνωρίσουν το λάθος τους γιατί ενδεχομένως η Ελλάδα να βασιστεί σε αυτό και να διεκδικήσει αποκατάσταση των ζημιών που υπέστη».

Σύμφωνα με τον κ. Ρουμελιώτη το λάθος έγκειται στο γεγονός ότι οι εταίροι έδωσαν έμφαση στα δημοσιονομικά και στους υψηλούς φόρους και συνεχίζουν να το κάνουν, με αποτέλεσμα να υπάρχει ύφεση.

Μάλιστα κάλεσε τους εταίρους να αναλάβουν τις ευθύνες τους, σημειώνοντας ότι η Ευρωζώνη, δεν είναι μηχανισμός για να ευνοούνται μόνο οι βόρειες χώρες, και ειδικά η Γερμανία, αλλά πρέπει να λειτουργεί δίκαια, λαμβάνοντας υπόψη τις ανισορροπίες.

Επεσήμανε πάντως ότι το ΔΝΤ από την αρχή της εμπλοκής του «έδειξε ευαισθησία για το θέμα της μεγάλης φοροδιαφυγής και των μεγάλων συμφερόντων». «Αυτό ενοχλούσε αφάνταστα το ΔΝΤ» πρόσθεσε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος