Π. Λιάκουρας: Μια πραγματικότητα και τρεις υποσχέσεις – O απόηχος της επίσκεψης Τσαβούσογλου (video)

«Υπάρχει σε αυτή τη συνάντηση μια πραγματικότητα και τρεις υποσχέσεις. Η μια πραγματικότητα είναι το καλό κλίμα. Φύγαμε από το κλίμα αμηχανίας και παγωμάρας που υπήρχε όταν επισκέφθηκε ο δικός μας υπουργός Εξωτερικών τον Τσαβούσογλου και τον Ερντογάν, η οποία κατέληξε στην αντιπαράθεση on camera. Τώρα έχουμε ένα πολύ καλό κλίμα και αυτό φάνηκε από την πρώτη στιγμή, με τους εναγκαλισμούς» δήλωσε στην ΕΡΤ ο Πέτρος Λιάκουρας, καθηγητής Διεθνούς Δικαίου.

Καλεσμένος στην εκπομπή «Από τις έξι» ο κ. Λιάκουρας σχολίασε τον απόηχο της επίσκεψης του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αθήνα.

«Μια υπόσχεση είναι ότι θα υπάρξει ένα καλό κλίμα από εδώ και έπειτα. Ένα δεύτερον είναι ότι θα υπάρξει πολιτική βούληση για να δούμε όλες τις διαφορές που υπάρχουν και μια τρίτη υπόσχεση είναι ότι θα πάμε «ήρεμα νερά» το καλοκαίρι. Δεν ξέρω, βέβαια, τι σημαίνει αυτό… Δεν θα έχουμε ερευνητικά σκάφη στην Ανατολική Μεσόγειο ή θα έχουμε και διακοπή υπερπτήσεων ή παραβιάσεων, τα οποία μπορεί να μας φέρουν σε κατάσταση μη ανοχής απέναντι σε αυτά τα σημαντικά θέματα;

Αναλύοντας το παρασκήνιο της συνάντησης μεταξύ του Έλληνα και του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου ανέφερε: «Η συνάντηση έγινε για έναν κεντρικό στόχο: να προετοιμαστεί η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν» και διευκρίνισε:

«Στην κλειστή σύσκεψη πάλι παρατέθηκαν όλα τα προβλήματα που έθεσε η τουρκική πλευρά. Δεν είναι μόνο τα θέματα υφαλοκρηπίδας, επίσης είναι το θέμα επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης, το θέμα της αποστρατικοποίησης, των γκρίζων ζωνών και, τέλος, το θέμα της δικαστικής επίλυσης των θεμάτων. Ομοίως, η ελληνική πλευρά έθεσε το θέμα του casus belli, των παραβιάσεων κ.α. Έχουμε ένα πρώτο καλό βήμα για τις συμφωνίες που θα γίνουν για την οικονομική διπλωματία (θέματα τουρισμού, οικονομικά). Η θεωρία των διαπραγματεύσεων λέει ότι όταν δεν μπορείς να φτάσεις στο μεγάλο θέμα θα ξεκινήσεις από τα μικρά. Επίσης, έχει γίνει μια καλή συνεργασία και για τα θέματα covid και το Πράσινο Πιστοποιητικό».

 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος