Π. Φιλιππίδης: Πρόταση εισαγγελέα για κάθειρξη 12 ετών – Απόρριψη ελαφρυντικών

Δίκη Πέτρου Φιλιππίδη: Ομόφωνα απορρίφθηκαν από το δικαστήριο τα ελαφρυντικά που ζήτησε η υπεράσπιση του Πέτρου Φιλιππίδη. Η εισαγγελεας ζήτησε την επιβολή ποινής κάθειρξης 6 ετών για κάθε πράξη.

Ομόφωνα απορρίφθηκαν από το δικαστήριο τα ελαφρυντικά που ζήτησε η υπεράσπιση του Πέτρου Φιλιππίδη. Η εισαγγελεας ζήτησε την επιβολή ποινής κάθειρξης 6 ετών για κάθε πράξη.

Νωρίτερα, η εισαγγελέας ζήτησε να μη χορηγηθούν ελαφρυντικά στον Πέτρο Φιλιππίδη. Ενδεικτικά ανέφερε η κ. Στόγια:

«Όλως αορίστως αναφέρθηκε από την υπεράσπιση ότι από το 2014 τίποτα δεν ακούστηκε σε βάρος του κατηγορουμένου. Η υπεράσπιση διατείνεται ότι από το 2014, ο κατηγορούμενος ήταν ένας άνθρωπος της τέχνης, με καθημερινή ήρεμη ζωή. Όμως, μπορεί να μην πέρασε τη δικαστική οδό αλλά ακούστηκε στο δικαστήριο και η καταγγελία της κ. Παπαμερή, το 2016 και η καταγγελία της κ. Δροσάκη το 2018. Αντίθετα έχουν κατατεθεί για συμπεριφορές του κατηγορουμένου, που παρά το γεγονός ότι δεν έχουν διέλθει τη δικαστική οδό, δεν ήταν παραφωνία στην υπόλοιπη ζωή του, αλλά μέρος του τρόπου ζωής του. Η συμπεριφορά του κατηγορουμένου με βάση τις καταγγελίες, δεν ήταν παραφωνία ούτε έκπληξη, αλλά είχε μια προηγηθεί μια αντικοινωνική συμπεριφορά από μέρους του. Όπως κατέθεσαν μάρτυρες εδώ. Ενδεικτικά αναφέρω την κατάθεση της κ. Παπούλια για τα έτη 1997-1998».

Το μεσημέρι, ομόφωνα κρίθηκε ένοχος ο Πέτρος Φιλιππίδης για δυο απόπειρες βιασμού και ομόφωνα αθώος λόγω αμφιβολιών για το βιασμό κατ’ εξακολούθηση.

Οι τρεις τακτικοί δικαστές και οι τέσσερις ένορκοι έχοντας συνεκτιμήσει όλα τα στοιχεία που έχουν εισφερθεί στο δικαστήριο, αποφάνθηκαν για το κατηγορητήριο που βαρύνει τον επιφανή ηθοποιό στο οποίο περιλαμβάνονται κατηγορίες για έναν βιασμό κατ’εξακολούθηση και δύο απόπειρες βιασμού, σε βάρος τριών συναδέλφων του.

Την πρόταση αυτή υπέβαλε στις 13 Ιανουαρίου η Εισαγγελέας Έδρας κ. Στόγια κρίνοντας ότι η καταγγέλλουσα βιασμό εμφάνισε διαφοροποιήσεις στις καταθέσεις που έδωσε στον Εισαγγελέα, στην Ανακρίτρια και τελικά στο Δικαστήριο και έτσι δημιουργούνται ερωτηματικά και αμφιβολίες. “Αδυνατώ να καταλήξω στο τι ακριβώς συνέβη” είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας πως οι διαφοροποιήσεις που εντόπισε στα λεγόμενα της ηθοποιού έχουν αντίκτυπο και στον νομικό χαρακτηρισμό των πράξεων.

Η Εισαγγελέας έκρινε αξιόπιστες και τεκμηριωμένες τις μαρτυρίες των άλλων δύο γυναικών ζητώντας να κριθεί ένοχος για αυτές τις υποθέσεις ο Πέτρος Φιλιππίδης. Η Εισαγγελέας τόνισε ότι οι δύο γυναίκες την έπεισαν πως όσα κατέθεσαν είναι η αλήθεια για όσα βίωσαν.

Με την αγόρευση της τόνισε ότι το δικαστήριο δεν πρέπει να δεχθεί την θέση του κατηγορούμενου περί “συναίνεσης” που υπήρξε για τις πράξεις του. Όπως είπε για την δεύτερη καταγγέλλουσα: “αν ήταν συναινετικό αυτό που έγινε γιατί δεν πήρε το ρόλο; Γιατί στη συνέχεια δε συνεργάστηκαν ποτέ;”. Αντίστοιχα για την τρίτη καταγγέλλουσα , αναρωτήθηκε: ” Αν υπήρχε συναίνεση γιατί δεν τον αναζήτησε αργότερα; Γιατί δεν επιδιώκει να τον συναντήσει ξανά; Έγινε λόγος για το ημερολόγιο της. Είπε η υπεράσπιση “Πως είναι δυνατόν γι’ αυτό που της συνέβη να μη γράψει κάτι;” Και γιατί να γράψει; Γιατί να καταγράψει κάτι φρικτό που της συνέβη; Οι σελίδες, εκείνες τις ημέρες είναι κενές. Είναι ενδεικτικό κι αυτό”.

Στην αγόρευση της η κ. Στόγια με αυστηρό ύφος θέλησε να δώσει απάντηση και για την κριτική ως προς τον χρόνο που επέλεξαν οι τρεις ηθοποιοί να καταγγείλουν τον κατηγορούμενο. “Ποιος θα πει στο θύμα πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να μιλήσει;Στο “γιατί τώρα;” λοιπόν η απάντηση είναι πως γιατί τώρα ένιωσαν έτοιμες! Γιατί τώρα ένιωσαν δυνατές” είπε αναφερόμενη και στις συνθήκες που ευνόησαν τέτοιου είδους καταγγελίες πριν δύο χρόνια.

Με την πρόταση της η κ. Στόγια αναφέρθηκε εκτενώς και στην προσωπικότητα του Πέτρου Φιλιππίδη “ο απόλυτος άρχων του θεάτρου, ο αυτοκράτορας Φιλιππίδης, όπως τον χαρακτήρισε ο Σπύρος Μπιμπίλας” ανέφερε η Εισαγγελέας η οποία είπε πως τον κατηγορούμενο διακρίνει το “Σύνδρομο του εξουσιαστή”. Οι δικαστές δεν δεσμεύτηκαν να ακολουθήσουν την εισαγγελική πρόταση.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος