Οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά – Πιθανότερο αίτιο ο «Αδενοϊός 41» – Ποια είναι τα συμπτώματα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε επίσημα τον πρώτο θάνατο παιδιού από οξεία ηπατίτιδα και η παγκόσμια κοινότητα ανησυχεί. Οι υγειονομικές αρχές στην Ελλάδα είναι σε αυξημένη επιφυλακή, αν και δεν έχει εντοπιστεί ακόμα κρούσμα εντός των συνόρων. Οι ειδικοί πάντως εκτιμούν πως είναι αναπόφευκτο να εκδηλωθούν και στην Ελλάδα.

Ο Οργανισμός δεν έδωσε περισσότερα στοιχεία ούτε για την ηλικία του παιδιού που πέθανε, ούτε για τη χώρα στην οποία καταγράφηκε ο θάνατος.

Διευκρίνισε πάντως πως υπάρχουν 169 κρούσματα σε 12 χώρες. Οι 114 από τις 169 περιπτώσεις έχουν καταγραφεί στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το πιο πιθανό αίτιο, σημειώνει στην ανάρτησή του στο facebook, ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, μέχρι στιγμής παραμένει ο Αδενοϊός 41, ένας ιός που έχει κυρίως συμπτώματα από το γαστρεντερικό και λιγότερο από το αναπνευστικό.
«Από τα μέχρι τώρα στοιχεία προκύπτει ότι τα παιδιά δεν έχουν μεταξύ τους κάποια άμεση επιδημιολογική σχέση, ενώ κρούσματα έχουν απομονωθεί σε πολλές χώρες», αναφέρει.

Στη χώρα μας υπάρχει αυξημένη εγρήγορση ώστε να εντοπιστεί εγκαίρως πιθανό κρούσμα της μυστηριώδους ηπατίτιδας. Ο ΕΟΔΥ έχει στείλει ενημερωτικό σημείωμα στους παιδιάτρους να είναι σε ετοιμότητα, αν διαπιστώσουν αυξημένα ηπατικά ένζυμα, τρανσαμινάσες, σε παιδιά κάτω των 16 ετών.

«Έχουμε δημιουργήσει δίκτυο με παιδιάτρους και τα νοσοκομεία παίδων, μελετάμε τα επιδημιολογικά δεδομένα, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κρούσμα στην Ελλάδα», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης.

«Περιγράφει συμπτώματα, κυρίως ο ίκτερος, η κιτρινίλα στο δέρμα και το λευκό του ματιού», αναφέρει ο Κωνσταντίνος Νταλούκας, πρόεδρος της ομοσπονδίας ελευθεροεπαγγελματιών παιδιάτρων.

Οι αδενοϊοί είναι ιοί DNA και είναι ιδιαίτερα μολυσματικοί και ανθεκτικοί στο περιβάλλον.

Δεν υπάρχει κάποια προληπτική αγωγή ή θεραπεία συμπτωμάτων. Η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών περνούν την ίωση λόγω αδενοϊού ελαφρά.

Ρεπορτάζ: Σμαράγδα Αγορογιάννη

Πηγή: ΕΡΤ

Σχετική είδηση: Οξεία ηπατίτιδα: Σε εγρήγορση οι υγειονομικές αρχές της χώρας – Γκ. Μαγιορκίνης: Σπάνια επιπλοκή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος