ΟΣΔΕΛ: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για το νέο πρόγραμμα οικονομικής στήριξης συγγραφέων, μετραφραστών και δημοσιογράφων

Ξεκινά, όπως ανακοινώθηκε σήμερα, η υποβολή αιτήσεων για το Γ’ Πρόγραμμα Οικονομικής Αρωγής του ΟΣΔΕΛ.

Ο ΟΣΔΕΛ από την ίδρυσή του, σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική που ακολουθούν οι Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης κι όπως ορίζουν η Οδηγία (ΕΕ) 2014/26 και ο ν. 4481/2017, διαθέτει μέρος των εσόδων του για κοινωνικούς σκοπούς προς όφελος των συμβασιούχων του.

Με το Α’ Πρόγραμμα Οικονομικής Αρωγής, που υλοποιήθηκε με επιτυχία το 2019, ο Οργανισμός προχώρησε στη συστηματική στήριξη συγγραφέων με χαμηλά εισοδήματα. Το Β’ Πρόγραμμα Οικονομικής Αρωγής, που ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2021, ήταν διευρυμένο, καθώς εκτός από τους συγγραφείς απευθυνόταν για πρώτη φορά σε μεταφραστές, δημοσιογράφους κι αρθρογράφους επιστημονικών περιοδικών.

Στο πλαίσιο του Γ’ Προγράμματος Οικονομικής Αρωγής του ΟΣΔΕΛ θα διατεθούν 130.000 ευρώ ως έκτακτη διανομή, με βάση κοινωνικά κριτήρια. Το ποσό αυτό προέρχεται από δικαιώματα προς διανομή τα οποία δεν εισπράχθηκαν από τους δικαιούχους και παραγράφηκαν μετά την παρέλευση 10 ετών, σύμφωνα με τον ν. 4481/2017. Η εκταμίευση των ποσών στους δικαιούχους προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2021. Το Γ’ Πρόγραμμα Οικονομικής Αρωγής περιλαμβάνει τα εξής επιμέρους ΠΟΑ:

1. Πρόγραμμα Οικονομικής Αρωγής Συγγραφέων
2. Πρόγραμμα Οικονομικής Αρωγής Μεταφραστών
3. Πρόγραμμα Οικονομικής Αρωγής Δημοσιογράφων

Η υποβολή των αιτήσεων ξεκινά τη Δευτέρα 8 Νοεμβρίου και θα διαρκέσει έως και τη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου.

Περισσότερες πληροφορίες και οι σύνδεσμοι για τις αιτήσεις

Σχετικά με τον ΟΣΔΕΛ

Ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ) είναι μη κερδοσκοπικός αστικός συνεταιρισμός. Σκοπός του είναι η συλλογική διαχείριση και προστασία των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων των δημιουργών και των εκδοτών έργων του λόγου. Λειτουργεί από το 1997 με άδεια του Υπουργείου Πολιτισμού, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4481/2017. Εκπροσωπεί περισσότερους από 7.500 συγγραφείς, δημοσιογράφους, μεταφραστές, περισσότερους από 800 εκδότες βιβλίων, περιοδικών,
Τύπου και σχεδόν το σύνολο των αλλοδαπών έντυπων έργων, μέσω συμβάσεων αμοιβαιότητας με 31 χώρες.

Αποστολή του είναι να διευκολύνει τη νόμιμη πρόσβαση ή/και αναπαραγωγή έντυπων έργων για την κάλυψη εκπαιδευτικών αναγκών ή για τη χρήση από επιχειρήσεις, να εισπράττει και να αποδίδει τα δικαιώματα στους δικαιούχους, καθώς και να προστατεύει τα έργα τους από τη λογοκλοπή και την πειρατεία. Επιδιώκει τη βελτίωση της ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας και τη συνειδητοποίηση της σημασίας των πνευματικών δικαιωμάτων από την ελληνική κοινωνία.

Παράλληλα, υλοποιεί δράσεις πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου, μία εκ των οποίων είναι η καταγραφή της εκδοτικής παραγωγής στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της οποίας διατηρεί τη βιβλιογραφική βάση osdelnet.gr. Επίσης εκπροσωπεί την Ελλάδα σε διεθνείς ενώσεις συλλογικής διαχείρισης (IFRRO, PDLN κλπ.)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος