Ώρα μηδέν για το αγροτικό: Πυρετός συσκέψεων στα μπλόκα μετά τις εξαγγελίες Τσιάρα

Σύνοψη
  • Επ’ αόριστον κλειστό παραμένει το ρεύμα προς Αθήνα στην Εγνατία Οδό, ενώ στο μπλόκο των Μαλγάρων, στις 8 το βράδυ άνοιξε το ρεύμα εισόδου προς Θεσσαλονίκη
  • Στο μπλόκο της Νίκαιας, οι αγρότες δηλώνουν μέσω του εκπροσώπου τους ότι αν και οι δηλώσεις του υπουργού κ. Τσιάρα, είναι κάποια βάση για διάλογο, δεν είναι ξεκάθαρες
  • Με επιφύλαξη μελετούν οι αγρότες την παρέμβαση Τσιάρα τονίζοντας ότι αφού έχουν κατατεθεί συγκεκριμένες προτάσεις πρέπει να δοθούν και συγκεκριμένες απαντήσεις.

Μέχρι το απόγευμα της Τρίτης αναμένεται η οριστική απάντηση των αγροτών στη νέα πρόσκληση της κυβέρνησης για διάλογο, προκειμένου να συζητηθούν αναλυτικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Τα 57 πιο δυναμικά μπλόκα της χώρας, θα αποστείλουν τις αποφάσεις τους στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων ενώ για την ώρα επικρατεί κλίμα κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων.

Επ’ αόριστον κλειστό παραμένει το ρεύμα προς Αθήνα στην Εγνατία Οδό, ενώ στο μπλόκο των Μαλγάρων, στις 8 το βράδυ άνοιξε το ρεύμα εισόδου προς Θεσσαλονίκη. Από τις 12 το μεσημέρι η κυκλοφορία προς Θεσσαλονίκη θα περιοριστεί σε μία λωρίδα, καθώς προγραμματίζεται διανομή ρυζιού από παραγωγούς της περιοχής για διάστημα μίας έως δύο ωρών.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Οι αγρότες του μπλόκου των Μαλγάρων  αναμένεται να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση που έχει προγραμματίσει η ΑΔΕΔΥ στις 7 το απόγευμα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Νέες κινητοποιήσεις σε Αχαΐα και Αιτωλοακαρνανία 

Αγρότες και κτηνοτρόφοι στο μπλόκo Εγλυκάδας Πατρών κρατούν αποκλεισμένη για ένατη ημέρα την μεγάλη περιμετρική οδό της πόλης, η οποία αποτελεί τμήμα του αυτοκινητόδρομου Πύργου – Πατρών – Κορίνθου.

Το Εργατικό Κέντρο της Πάτρας προανήγγειλε στις 19:30 το απόγευμα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο μπλόκο της Εγλυκάδας. Επίσης, αγρότες και κτηνοτρόφοι από την περιοχή της Αιγιάλειας έχουν απευθύνει κάλεσμα σε συλλόγους, φορείς και συνδικάτα για συγκέντρωση στις 18:30 στον κόμβο της γέφυρας του Σελινούντα, στο Αίγιο, ενώ αγρότες και κτηνοτρόφοι από τις περιοχές της Δυτικής Αχαΐας και των Καλαβρύτων, παραμένουν σε εγρήγορση.

Κλειστή για ενδέκατη ημέρα η «Ιονία» Οδός

Στην Αιτωλοακαρνανία οι αγρότες από το Αγγελόκαστρο θα κατευθυνθούν με τα τρακτέρ τους στην κεντρική πλατεία του Αγρινίου και θα πραγματοποιήσουν πορεία στις 6.30 το απόγευμα.

Με επιφύλαξη μελετούν την παρέμβαση Τσιάρα τονίζοντας ότι αφού έχουν κατατεθεί συγκεκριμένες προτάσεις πρέπει να δοθούν και συγκεκριμένες απαντήσεις.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι έχουν ξεκινήσει ολιγόωρους αποκλεισμούς της παλαιάς εθνικής οδού Αντιρρίου – Ιωαννίνων, στο ύψος της περιοχής Χαλίκι.

   Ακόμη, αγρότες και κτηνοτρόφοι από την ευρύτερη περιοχή του Μεσολογγίου, οι οποίοι έχουν στήσει μπλόκο στην γέφυρα του Ευήνου, αναμένεται να πραγματοποιήσουν την Πέμπτη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Μεσολόγγι.

   Παράλληλα, αγρότες και κτηνοτρόφοι από την περιοχή της Βόνιτσας παραμένουν στο μπλόκο της Αμβρακίας οδού.

 Στην Ηλεία, αγρότες και κτηνοτρόφοι εξακολουθούν να παραμένουν στα μπλόκα που έχουν στήσει στον κόμβο του Πύργου και στην παλαιά εθνική οδό Πατρών – Πύργου, στα Λεχαινά.

«Δεν μιλάμε πλέον ως μπλόκο Νίκαιας – Απόφαση για όλη την Ελλάδα»

 Η εθνική οδός Αθηνών – Θεσσαλονίκης παραμένει κλειστή στο σημείο, ενώ η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μέσω παρακαμπτηρίων.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Στο μπλόκο της Νίκαιας, οι αγρότες δηλώνουν μέσω του εκπροσώπου τους ότι αν και οι δηλώσεις του υπουργού κ. Τσιάρα, είναι κάποια βάση για διάλογο, δεν είναι ξεκάθαρες. Επανέλαβαν πως ζητούν σταθερή τιμή ρεύματος στα 7 λεπτά την κιλοβατώρα. Θεωρούν πως τα αδιάθετα χρήματα των ενισχύσεων δεν είναι επιπλέον ενίσχυση, αφού θεωρούν πως τους αναλογούν ούτως ή άλλως και έπρεπε να έχουν δοθεί.

Δεν μιλάμε πλέον ως μπλόκο Νίκαιας, η απόφασή μας θα είναι ενιαία για όλη την Ελλάδα, δήλωσε ο εκπρόσωπος των αγροτών μιλώντας για απόφαση που θα ανακοινωθεί από την Πανελλαδική σύσκεψη των μπλόκων.

Την απόφαση να ανοίξουν νωρίτερα από τις 20:00 που ήταν προγραμματισμένο, τον μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα, πήραν οι αγρότες που βρίσκονται στο μπλόκο. Αιτία, η συγκέντρωση περισσότερων απο 500 φορτηγών στην ελληνική πλευρά, λόγω του αποκλεισμού.

Ώρα μηδέν για το αγροτικό: Πυρετός συσκέψεων στα μπλόκα μετά τις εξαγγελίες Τσιάρα

Μπλόκο στον αυτοκινητόδρομο, στο ύψος της Θουρίας, έστησαν αγρότες της Μεσσηνίας, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους, ενώ σημειώθηκε ένταση όταν αστυνομικές δυνάμεις επιχείρησαν να εμποδίσουν και άλλους αγρότες που κατευθύνονταν στο σημείο για να ενισχύσουν το μπλόκο.

Ώρα μηδέν για το αγροτικό: Πυρετός συσκέψεων στα μπλόκα μετά τις εξαγγελίες Τσιάρα

Πολύωροι αποκλεισμοί και σήμερα στα τελωνεία Ευζώνων, Νίκης, Προμαχώνα και Εξοχής

Την ίδια ώρα, σε πολύωρους αποκλεισμούς προχωρούν και σήμερα οι παραγωγοί στα αγροτοκτηνοτροφικά μπλόκα που έχουν στήσει στα τελωνεία των Ευζώνων και της Νίκης, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βόρεια Μακεδονία, καθώς και στον Προμαχώνα και την Εξοχή, στα σύνορα με τη Βουλγαρία.

Ειδικότερα, οι παραγωγοί στο τελωνείο των Ευζώνων αποφάσισαν, σε γενική τους συνέλευση, να προχωρήσουν σε αποκλεισμό του σημείου από τις 12:00 και για τέσσερις ώρες, καθώς και από τις 18:00 έως αργά το βράδυ. Οι αποκλεισμοί αφορούν τόσο την είσοδο όσο και την έξοδο από τη χώρα και ισχύουν για όλα τα οχήματα, φορτηγά και Ι.Χ., ενώ θα επιτρέπεται η διέλευση μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις.

Σε αποκλεισμό του τελωνείου της Νίκης, από τις 19:00 έως τις 23:00, αποφάσισαν να προχωρήσουν οι παραγωγοί που βρίσκονται στο σημείο, με την κινητοποίηση να αφορά όλα τα φορτηγά.

Σε αποκλεισμό διάρκειας οκτώ ωρών του τελωνείου του Προμαχώνα, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, προχωρούν οι συμμετέχοντες στο αγροτοκτηνοτροφικό μπλόκο που έχει στηθεί στο σημείο, με την κινητοποίηση να αφορά αποκλειστικά τα φορτηγά διεθνών μεταφορών. Η διέλευση των Ι.Χ. αυτοκινήτων και των λεωφορείων παραμένει ελεύθερη. Στο σημείο βρίσκονται οδηγοί φορτηγών, ενώ το μπλόκο ενισχύεται και από εκπροσώπους άλλων εργατικών σωματείων.

Την ίδια ώρα, σε πλήρη συντονισμό με τους συναδέλφους τους στον Προμαχώνα, αγρότες και κτηνοτρόφοι από το Νευροκόπι Δράμας προχωρούν επίσης σε αποκλεισμό οκτώ ωρών (έως τις 20:00). Το μπλόκο έχει στηθεί σε απόσταση 500 μέτρων από το τελωνείο της Εξοχής, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία. Κατά τη διάρκεια του αποκλεισμού απαγορεύεται η είσοδος και η έξοδος φορτηγών παντός τύπου, ενώ η κυκλοφορία των επιβατικών οχημάτων και των τουριστικών λεωφορείων διεξάγεται μέσω παρακαμπτηρίων οδών.

Εκπρόσωποι των παραπάνω αγροτοκτηνοτροφικών μπλόκων θα συμμετάσχουν στα συλλαλητήρια που έχουν οργανωθεί στις κατά τόπους περιοχές, στο πλαίσιο της απεργίας που έχει προκηρύξει για σήμερα η ΑΔΕΔΥ.

«Γέφυρες διαλόγου» από την κυβέρνηση

Την ίδια ώρα, ανοιχτές γέφυρες διαλόγου με τους  αγρότες κρατά η κυβέρνηση, προχωρώντας σε νέες παρεμβάσεις στήριξης του πρωτογενούς τομέα, χωρίς ωστόσο να παρεκκλίνει από τις κόκκινες γραμμές, για μεταφορά του ΟΠΕΚΕΠΕ  στην ΑΑΔΕ και ικανοποίηση αιτημάτων εντός δημοσιονομικών αντοχών αλλά και εντός κανόνων της Ε.Ε. Απαράβατος όρος είναι οι να ανοίξουν οι δρόμοι και να μην επηρεαστούν άλλες κρίσιμες υποδομές από τις κινητοποιήσεις.

Όπως ανέφερε στο μήνυμά του ο Κώστας Τσιάρας υπάρχουν περιθώρια να εξεταστούν παρεμβάσεις που αφορούν:

  • στην ενέργεια, με τη διασφάλιση σταθερής και χαμηλής τιμής για το αγροτικό ρεύμα,
  • στα καύσιμα, και συγκεκριμένα στο ζήτημα του αγροτικού πετρελαίου στην αντλία
  • στον ΕΛΓΑ, με άμεσες αλλαγές στον κανονισμό, ώστε οι αποζημιώσεις να καλύπτουν το 100% της ασφαλιζόμενης ζημίας
  • και στην ενίσχυση των κλάδων που πιέζονται περισσότερο, όπως η κτηνοτροφία και συγκεκριμένες καλλιέργειες. Η νέα ενίσχυση θα προκύψει από την αξιοποίηση αδιάθετων ποσών της βασικής ενίσχυσης. Τα ποσά αυτά είναι αποτέλεσμα της εξυγίανσης του ΟΠΕΚΕΠΕ και των στοχευμένων διασταυρωτικών ελέγχων της ΑΑΔΕ.

«Τα λεφτά δεν φυτρώνουν από κάπου σε αντίθεση με τη φιλοσοφία των κομμάτων της αντιπολίτευσης», είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας στην εκπομπή Press Talk του ΕΡΤnews.

«Όταν έρθει η ώρα του διαλόγου, όταν έρθουν οι αγρότες στην κυβέρνηση, η κυβέρνηση τους ζητάει διάλογο εδώ και πάρα πολλές ημέρες, θα προταθεί κάτι καλύτερο», σημείωσε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι η πόρτα του Πρωθυπουργού για συνάντηση «όχι μόνο με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους αλλά και με τους εκπροσώπους εργαζομένων είναι πάντοτε ανοιχτή».

Ακόμα αναγνώρισε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει λάθη όσον αφορά τον ΟΠΕΚΕΠΕ, όπου «άργησε να βάλει το μαχαίρι στο κόκκαλο», ενώ τόνισε πως θα υπάρξει κομματική πειθαρχία στην ψηφοφορία για τη μεταρρύθμιση του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Ρεπορτάζ; Λία Χριστάρα, Μίνα Μαυρογιάννη, Νίκος Γιαπρακάς

Σχετικές ειδήσεις:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος