Όμικρον 2: Στο μικροσκόπιο των επιστημόνων η υποπαραλλαγή

Στο μικροσκόπιο των επιστημόνων έχει μπει η υποπαραλλαγή της μετάλλαξης Όμικρον με τη χώρα μας να μετρά μέχρι στιγμής δύο εισαγόμενα κρούσματα. Πρόκειται για δύο ταξιδιώτες από την Αίγυπτο οι οποίοι φέρουν την Όμικρον 2.

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ένδειξη ότι η νέα υποομάδα έχει διαφορετικές ιδιότητες από την Όμικρον και κατά συνέπεια δεν συντρέχει λόγος διαφορετικής συμπεριφοράς από μέρους των πολιτών. Όσον αφορά τα εμβόλια οι επιστήμονες εκτιμούν ότι θα αποδειχθούν εξίσου αποτελεσματικά έναντι της Όμικρον 2 όσον αφορά τη βαριά νόσο.

Η Όμικρον εκτοπίζει σταδιακά τη Δέλτα, η οποία δεν πρόκειται να εξαφανιστεί τελείως αλλά δεν αναμένεται να αναζωπυρωθεί. “Στην ουσία δεν θα έχουμε κύμα από Δέλτα, εκτός και αν προκύψει κάποιο άλλο στέλεχος μέσα από τη Δέλτα” εξήγησε ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Προς το παρόν Όμικρον και Δέλτα συνεχίζουν να ταλανίζουν τη χώρα με τους επιδημιολογικούς δείκτες να παρουσιάζουν τάση σταθεροποίησης. Το τελευταίο 24ωρο ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 18.333 κρούσματα, 668 διασωληνωμένους και 73 θανάτους.

Σε σοβαρή αλλά σταθερή κατάσταση νοσηλεύεται διασωληνωμένη στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Άγιος Ανδρέας στην Πάτρα, η 32χρονη ανεμβολίαστη γυναίκα, η οποία υποβλήθηκε σε καισαρική τομή στην 36η εβδομάδα της κύησης. Το μόλις λίγων ημερών κοριτσάκι της είναι μια χαρά στην υγεία του και βρίσκεται στην ομάδα νεογνών.

Την ίδια ώρα βρέφος 10 ημερών με κορονοϊό μεταφέρθηκε από το Καραμανδάνειο, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου για προληπτικούς λόγους και είναι καλά στην υγεία του.

Ρεπορτάζ: Ειρήνη Κυρίτση

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος