Ολοκληρώθηκε η άσκηση «Σκάμανδρος ΔΑ 2022» για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων στην Δυτική Αττική

«Η σημασία της πρόληψης, της ετοιμότητας και της έγκαιρης προειδοποίησης για την αντιμετώπιση των κινδύνων που συνεπάγεται η κλιματική κρίση, αποτελεί την καρδιά των νέων πολιτικών μας, που ήδη εφαρμόζουμε στο επίπεδο της Πολιτικής Προστασίας» δήλωσε ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης με αφορμή την ολοκλήρωση της εκπαιδευτικής άσκησης με την επωνυμία «ΣΚΑΜΑΝΔΡΟΣ ΔΑ 2022» για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων.

Η εκπαιδευτική άσκηση πραγματοποιήθηκε για την Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής, με το συντονισμό της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, στο νέο κτίριο της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, στο Μαρούσι.

Την άσκηση παρακολούθησαν ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο βουλευτής Δυτικής Αττικής Ε. Λιάκος, οι αντιπεριφερειάρχες Πολιτικής Προστασίας & Περιβάλλοντος Β. Κόκκαλης, Δυτικής Αττικής Ε. Κοσμόπουλος, η συντονίστρια Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κ. Καρδαμίτση, κ.α. ενώ συμμετείχαν εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας, καθώς και δυνάαμεις της Σχολικής Μονάδας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Παρόντες ήταν επίσης, ο Φ. Στομπολιάδης, προϊστάμενος Τμήματος Ελέγχου & Παρακολούθησης Σχεδίων Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ο δρ. Σπ. Βασιλάκος, διευθυντής του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ, ο δρ. Χ Κοντοές, διευθυντής Ερευνών στο ΙΑΑΔ ΕΤ/ΕΑΑ, ο περιφερειάρχης Αττικής του Π.Σ. Δ. Πατράκης, ο προϊστάμενος Διοίκησης Αθηνών-Άρμα Αττικής του Π.Σ Α. Μεσιμερτσής, ο διοικητής της ομάδας ΔΙ.ΑΣ Δ. Κωστής, ο διοικητής της Τροχαίας Αττικής Ε. Ράπτης, ο αστυνόμος Α’ της Αστυνομικής Δ/νσης Δ. Αττικής Δ. Μπατσάρας, ο αστυνόμος Α’ της Άμεσης Δράσης Ζ. Καββαδίας, ο αντιδήμαρχος Μάνδρας Ειδυλλίας Π. Κολοβέτζος, ο αντιδήμαρχος Μεγαρέων Κ. Φυλακτός, εθελοντές και άλλοι.

Ο κ. Πατούλης αναφερόμενος στην τεράστια πρόκληση της κλιματικής κρίσης για το μέλλον και την ανθεκτικότητα των κοινωνιών μας τόνισε πως η Περιφέρεια Αττικής, πρωτοστατεί, ενεργοποιώντας κάθε δυνατότητα και κάθε διαθέσιμο πόρο που διαθέτει.

Στο πλαίσιο αυτό η Περιφέρεια Αττικής, από τον Μάρτιο του 2021 έχει συνάψει προγραμματική σύμβαση, με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ) και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), για την εκπόνηση έρευνας με τίτλο “Εκτίμηση κινδύνων Σεισμού, Πυρκαγιάς και Πλημμύρας στην Περιφέρεια Αττικής”.

Ολοκληρώθηκε η άσκηση «Σκάμανδρος ΔΑ 2022» για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων στην Δυτική Αττική
(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Τα αποτελέσματα και η παραγόμενη γνώση της έρευνας, που προκύπτουν από την υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος αξιοποιούνται ήδη από τις αρχές και τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας.

Η σημερινή άσκηση αντιμετώπισης κινδύνων από πλημμυρικά φαινόμενα, αποτελεί τη συνέχεια των ασκήσεων πεδίου καταστολής πυρκαγιάς που διεξήγαγε η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Αττικής το προηγούμενο διάστημα. Επιπρόσθετα, η παρούσα άσκηση έχει σαν σκοπό, την περαιτέρω ενίσχυση της επιχειρησιακής ετοιμότητας, αλλά και την ενδυνάμωση της διαλειτουργικότητας μεταξύ των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πατούλης.

Ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Β. Κόκκαλης σημείωσε:

«Τα νέα δεδομένα της κλιματικής κρίσης, καταδεικνύουν ότι η περιφερειακή διαχείριση μπορεί και πρέπει να αποτελέσει ένα ισχυρό κρίκο και βασικό πυλώνα στη προσπάθεια βελτίωσης του συστήματος της Πολιτικής Προστασίας.

Στο πλαίσιο αυτό, μέσα στο 2022, η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής διεξήγαγε 4 ασκήσεις πεδίου καταστολής δασικής πυρκαγιάς».

Ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Ε. Κοσμόπουλος επισήμανε, μεταξύ άλλων, πως τα τελευταία χρόνια, από την ηγεσία της Περιφέρειας Αττικής, τα ζητήματα Πολιτικής Προστασίας έχουν τεθεί σε πρώτη προτεραιότητα, ενώ αναφέρθηκε διεξοδικά στις μελέτες και στα τεχνικά έργα, τα όποια έχουν υλοποιηθεί στην Δυτική Αττική. Παράλληλα, εξήρε την άψογη και διαχρονική συνεργασία της Περιφέρειας Αττικής με το Πυροσβεστικό Σώμα, ειδικά κατά τη διάρκεια των κρίσιμων ωρών εκδήλωσης των 3 μέγα-πυρκαγιών στη Δ. Αττική.

Η άσκηση «ΣΚΑΜΑΝΔΡΟΣ-ΔΑ 2022» αποσκοπεί στον έλεγχο του επιχειρησιακού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση των κινδύνων, λόγω πλημμυρικών φαινομένων στην Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής, καθώς και να προκαλέσει τη συζήτηση μεταξύ των ασκούμενων σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της παρουσιαζόμενης στο σενάριο κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος