Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις «Ειρήνης και Ρομανί μνήμης» από την ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ

Με πληθώρα μηνυμάτων ειρήνης ομόνοιας και πολυπολιτισμικότητας ολοκληρώθηκε η «Τριλογία Επετειακών Εκδηλώσεων Ειρήνης και Ρομανί Μνήμης Απριλίου 2022» από την ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ. Η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά συναισθανόμενη την τραγική συγκυρία της εποχής δήλωσε μέσω των τριών εκδηλώσεων της την αναγκαιότητα για άμεση κατάπαυση του πυρός σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη.

Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις «Ειρήνης και Ρομανί μνήμης» από την ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ
Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων σε αναλυτική ανακοίνωσή της η ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ: «Η έναρξη των εκδηλώσεων έγινε την Δευτέρα 18 Απριλίου, στο Σαράφειο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων με τον εορτασμό για την Παγκόσμια Ημέρα Ρομά. Τιμώντας την επέτειο των 51 ετών από το πρώτο Παγκόσμιο Συνέδριο στην Αγγλία το 1971, οι Έλληνες Ρομά μέσω του Τριτοβάθμιου Οργάνου Εκπροσώπησης τους, έδωσαν το βήμα σε όλους τους Ρομά με τιμητικό πρόσωπο τον σπουδαίο ρομ καλλιτέχνη κ. Κώστα Χατζή. Η εκδήλωση ξεκίνησε με τις τοποθετήσεις εκπροσώπων των κομμάτων και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Όλοι στάθηκαν στην αναγκαιότητα της ανάδειξης της πολιτισμικής μνήμης των Ρομά, ενώ αναφέρθηκαν και στα σημερινά προβλήματα της Κοινότητας των Ελλήνων Ρομά. Στην συνέχεια ο λόγος δόθηκε στους εκπροσώπους των Ρομά και υπήρξαν τοποθετήσεις από προέδρους τοπικών συλλόγων, ομοσπονδιών και υποψήφιους από την Κοινότητα σε παλαιότερες εκλογικές διαδικασίες. Όλα τα μέλη της Κοινότητας απευθύνθηκαν στους εκπροσώπους των κομμάτων ζητώντας άμεσες και υλοποιήσιμες λύσεις για τα καθημερινά τους προβλήματα σε άμεση συνέργεια με την ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ.

Η Τριλογία των εκδηλώσεων ήταν αφιερωμένη στην μνήμη του Νίκου Σαμπάνη καθώς και άλλων θυμάτων ρατσιστικής βίας. Ο Ρομ λαογράφος Νίκος Μπατζαλής και συγγραφέας του «ΓΚΟΓΚΙ» μίλησε για την μεταναστευτική πορεία των Ρομά που έφυγαν από την Κωνσταντινούπολη πριν εκατό έτη, το 1922, και ανέλυσε την προσφορά τους στην ελληνική κοινωνία σε οικονομικό κοινωνικό και πολιτιστικό επίπεδο. Οι ομιλίες έκλεισαν με τον ρομ πολιτικό επιστήμονα και επιστημονικό συνεργάτη της ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ κ. Ιωάννη Μάντζα ο οποίος έκανε μια ιστορική αναδρομή στο πρώτο Παγκόσμιο Συνέδριο Ρομά το 1971 και ανέλυσε την αξία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ρομά κάθε χρόνο.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με το μουσικό πρόγραμμα υπό τους ήχους του τραγουδιστή της φυλής κ. Κώστα Χατζή ο οποίος ταξίδεψε το κοινό με τα κοινωνικά του τραγούδια υπό την συνοδεία του μαέστρου διεθνούς φήμης κ. Γιώργου Παγιάτη. Ο Θεολόγος Αναγνωστόπουλος, ο πρώτος μη ρομ τραγουδιστής που σύνθεσε και τραγούδησε τσιγγάνικους στίχους με το «Αντέ Ρομανέ» του Νίκου Μπατζαλή. Η μεγάλη έκπληξη της βραδιάς ήρθε από την 15χρονη Ευφραιμία Χαλιλοπούλου, που βρίσκεται στον τελικό του «ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙΣ ΤΑΛΕΝΤΟ» και έκλεισε την εκδήλωση με το αγγλικό τραγούδι «Heroes».

Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις «Ειρήνης και Ρομανί μνήμης» από την ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ
Στην Αμαλιάδα και στην «τσιγγάνικη συνοικία» Παπακαυκά έγινε την Τρίτη 26 Απριλίου, η έναρξη του δεύτερου μέρους της τριλογίας. Ένας νεαρός ρομ κράτησε την εικόνα του Αγίου Γεωργίου και καβάλα σε ένα λευκό άλογο διέσχισε τους δρόμους της συνοικίας υπό τα πλάνα ενός σέρβου ντοκυμαντερίστα ο όποιος κατέγραφε το δρώμενο. Λίγο μετά τις 22:00 στο Κέντρο «Demiris Royal» πλήθος κόσμου περίμενε να ακούσει τον σπουδαίο ρομ τραγουδιστή κ. Κώστα Χατζή, ο οποίος συνόδεψε με την κιθάρα του, τους μαθητές του 4ου Δημοτικού Σχολείου Αμαλιάδας σε ένα θεατρικό απόσπασμα της «ΕΙΡΗΝΗΣ» του Αριστοφάνη. Ο διοργανωτής της εκδήλωσης κ. Νίκος Μπατζαλής βράβευσε με αναμνηστικές πλακέτες, μεταξύ άλλων, τον πρόεδρο της ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ Κ. Βασίλη Πάντζο, τους ρομά φοιτητές της περιοχής Παπακαυκά Αμαλιάδας που έχουν αποδείξει έμπρακτα ότι όταν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες οι Ρομά μπορούν να σπουδάσουν.

Ειδικότερα βραβεύτηκε ένας ρομ γιατρός από την συνοικία Παπακαυκά καθώς και άλλοι 11 φοιτητές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από την γειτονιά των Ελλήνων Ρομά στην Αμαλιάδα.
Τιμήθηκε ιδιαιτέρως ο σπουδαίος ρομ τραγουδιστής κ. Κώστας Χατζής για τα 67 χρόνια προσφοράς του στο ελληνικό κοινωνικό τραγούδι. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε επίσης και στον πρώτο Έλληνα ρομ λογοτέχνη Κωνσταντίνο Χηνά, συγγραφέα του βιβλίου «ΓΚΟΓΚΙ», ο οποίος έφυγε πριν λίγους μήνες νικημένος από τον covid-19.

Η έκπληξη της βραδιάς ήρθε από την βουλευτίνα της ΝΔ κα. Διονυσία Αυγερινοπούλου, η οποία ανακοίνωσε την ίδρυση «Υποτροφίας Αυγερινοπούλου» για τον πρώτο μαθητή της συνοικίας στις πανελλαδικές εξετάσεις για τα επόμενα δέκα έτη.
Μετά τις βραβεύσεις ακολούθησε το έθιμο του ψωμιού, όπου ζευγάρια ρομά ανέβηκαν στην σκηνή και έκοψαν στη μέση το «τυχερό ψωμί» (μπαχταλό μανρό) που έφεραν μαζί τους και κήρυξαν την έναρξη της άνοιξης κατά το έθιμο.

Στο μουσικό κομμάτι της εκδήλωσης τον κ. Κώστα Χατζή συνόδευσε ο μαέστρος κ. Γιώργος Παγιάτης, ενώ ακολούθησε ο κ. Θεολόγος Αναγνωστόπουλος με την ορχήστρα του.
Η βραδιά συνεχίστηκε με τους ήχους του κλαρίνου του βιρτουόζου κ. Μάκη Μπέκου και του solist Levent Inci που ξεσήκωσαν τον κόσμο σε ένα τσιγγάνικο γλέντι μέχρι πρωίας.

Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις «Ειρήνης και Ρομανί μνήμης» από την ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε ο εορτασμός για το «ΕΝΤΕΡΛΕΖΙ 2022» την Τετάρτη 27 Απριλίου στην Κάτω Αχαΐα όπου έκλεισε η «Τριλογία των Επετειακών Εκδηλώσεων Ειρήνης και Ρομανί Μνήμης Απριλίου 2022».

Ο πρόεδρος του συλλόγου και αντιπρόεδρος της ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ κ. Αντώνης Μπατζαλής, ως οικοδεσπότης υποδέχτηκε επίσημους φορείς, καλλιτέχνες και πλήθος κόσμου και κήρυξε την έναρξη της εκδήλωσης με τον ευρέως γνωστό ρομ τραγουδιστή κ. Κώστα Χατζή ο οποίος καθήλωσε τους παρευρισκομένους και πρόσφερε στιγμές συγκίνησης με τα κοινωνικά τραγούδια του συνοδευόμενος από τον μαέστρο κ. Γιώργο Παγιάτη.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την παρουσίαση του εθίμου Μπαχταλό Μανρό (ΤΥΧΕΡΟ ΨΩΜΙ) που συμβολίζει το ΕΝΤΕΡΛΕΖΙ, δηλ. την ΑΝΟΙΞΗ. Όπως εξήγησε ο κ. Μπατζαλής αυτός ο εορτασμός συμβολίζει για τους Ρομά την έναρξη της Άνοιξης, εποχή κατά την οποία οι Ρομά μπορούσαν λόγω των βελτιωμένων καιρικών συνθηκών να μετακινηθούν σε άλλες περιοχές για βιοποριστικούς λόγους και αποτελεί μια από τις σημαντικότερες ετήσιες γιορτές της Τσιγγάνικης Κοινότητας όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο.

Ο πρόεδρος της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά κ. Βασίλης Πάντζος συνεχάρηκε όλους τους συντελεστές της τριλογίας εκδηλώσεων και ευχαρίστησε τους συνδιοργανωτές και τον χορηγό επικοινωνίας, ΕΡΤ, ενώ ανανέωσε το ραντεβού με τον κόσμο για την επόμενη χρονιά εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν. Σημείωσε κλείνοντας ότι τα προβλήματα της Κοινότητας των Ελλήνων Ρομά είναι πολλά, διαχρονικά και απαιτείται η συνεργασία όλων για να επιλυθούν».

Σχετικές ειδήσεις

ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ: «Τριλογία Επετειακών Εκδηλώσεων Ειρήνης & Ρομανί Μνήμης Απριλίου 2022»

Τριλογία Εκδηλώσεων Ειρήνης & Ρομανί Μνήμης

ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ: Προστασία ευάλωτων πληθυσμών Ρομά από τα ακραία καιρικά φαινόμενα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος