Όλαφ Σολτς: Πρώτη επίσκεψη στην Αθήνα – Τα θέματα που θα βρεθούν στο επίκεντρο

Array

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς πραγματοποιεί την πρώτη του επίσκεψη στην Αθήνα. Προερχόμενος από το Παρίσι, μετά τη συνάντηση με τον γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, ο Σολτς φτάνει το βράδυ στην Αθήνα. Την Πέμπτη, μετά από την πρωινή επίσκεψη στην Ακρόπολη, θα ακολουθήσει το πολιτικό μέρος του προγράμματος, με την συνάντηση που θα έχει με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου και κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών στους δημοσιογράφους. Μετά από ένα κοινό γεύμα εργασίας των δύο αντιπροσωπειών, ο καγκελάριος και οι συνεργάτες του θα αναχωρήσουν το απόγευμα για το Βερολίνο.

Στην ατζέντα των συνομιλιών είναι «ανταλλαγή για διμερή και επίκαιρα θέματα οικονομικής και ευρωπαϊκής πολιτικής», αναφέρει ανακοίνωση της Καγκελαρίας για την επίσκεψη του κ. Σολτς. Αναμένεται να συζητηθούν οι εξελίξεις του επιθετικού ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία, την οποία Ελλάδα και Γερμανία στηρίζουν και με όπλα με τη διαδικασία της λεγόμενης «κυκλικής ανταλλαγής» και την παράδοση σοβιετικής κατασκευής τεθωρακισμένων που έχει στη διάθεσή της Ελλάδα, η οποία παίρνει ως αντάλλαγμα τα σύγχρονα τεθωρακισμένα Marder από τη Γερμανία.

Σημαντικό θέμα των συνομιλιών αναμένεται θα είναι η ενεργειακή κρίση που μαστίζει όλες τις χώρες της Ευρώπης, καθώς και η διμερής συνεργασία στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Αναφορικά με τις απειλές που δέχεται η Ελλάδα από τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν και την τουρκική ηγεσία, η καγκελαρία του Βερολίνου αλλά και η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, στην επίσκεψή της στην Αθήνα τον περασμένο Ιούλιο, καταδίκασαν ρητά και την επιθετική ρητορική της τουρκικής ηγεσίας, καθιστώντας σαφές ότι «δεν είναι αποδεκτή η αμφισβήτηση της κυριαρχίας» των ελληνικών νησιών του ανατολικού Αιγαίου.

Η επίσκεψη του καγκελάριου Σολτς πραγματοποιείται έναν χρόνο μετά την αποχαιρετιστήρια επίσκεψη της προκατόχου του, Άνγκελα Μέρκελ, στις 28 Οκτωβρίου 2021. Σημειωτέον, ότι η επίσκεψη του καγκελάριου Σολτς στην Αθήνα δεν συνδυάζεται με ταυτόχρονη επίσκεψη στην Άγκυρα, όπως συνήθως γίνεται στις επισκέψεις κυβερνητικών στελεχών για να τηρούνται οι ισορροπίες του Βερολίνου μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας. Ο καγκελάριος Σολτς είχε πραγματοποιήσει ήδη την πρώτη του επίσκεψη στην Άγκυρα ήδη στα μέσα του περασμένου Απριλίου στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία.

Η «κυκλική ανταλλαγή» όπλων για την Ουκρανία που συμφώνησαν ο καγκελάριος Σολτς και ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης στα τέλη του περασμένου Μαίου ήταν η αρχή για μία σημαντική εντατικοποίηση των διμερών επαφών, ανταλλαγών και επισκέψεων υπουργών σε Αθήνα και Βερολίνο. Οι υπουργοί Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ τον Ιούνιο και Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, το Ιούλιο καθώς και η υφυπουργός Εξωτερικών, Άννα Λιούρμαν, στην Αθήνα. Αντίστοιχα τους τελευταίους μήνες επισκέφθηκαν το Βερολίνο οι υπουργοί Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, Ανάπτυξης, Άδωνης Γεωργιάδης, Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Ανταπόκριση από Βερολίνο: Γιώργος Παππάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος