Οκτώ φορές ισόβια στον «ψευτογιατρό» – Από τις μεγαλύτερες ποινές στα δικαστικά χρονικά

Μία από τις μεγαλύτερες ποινές στα ελληνικά δικαστικά χρονικά επιβλήθηκε στον διαβόητο «ψευτογιατρό»: οκτώ φορές ισόβια για 7 δολοφονίες και 6 απόπειρες, στον άνθρωπο που παρουσιαζόταν ως διακεκριμένος επιστήμονας χωρίς καν να είναι γιατρός και έπειθε μάλιστα ασθενείς με σοβαρές ασθένειες, να σταματούν φαρμακευτικές θεραπείες και να χρησιμοποιούν βότανα έναντι υψηλής αμοιβής. Τραγικές οι φιγούρες των οικογενειών που έχασαν τους ανθρώπους τους από έναν απατεώνα.

Αυλαία έπεσε σήμερα στην πολύκροτη δίκη του «ψευτογιατρού», με την καταδίκη του σε 8 φορές ισόβια και 50 χρόνια κάθειρξη (20 εκτιτέα) και χρηματική ποινή 327.000 ευρώ, για τις επτά ανθρωποκτονίες και τις έξι απόπειρες ανθρωποκτονίας.

Η ποινή που επιβλήθηκε στον «ψευτογιατρό», αντικατοπτρίζει το εύρος της εγκληματικής του δράσης:

  • 8 φορές ισόβια,
  • 50 χρόνια κάθειρξη και
  • 327.000 ευρώ πρόστιμο

για

  • 7 δολοφονίες,
  • 6 απόπειρες ανθρωποκτονίας,
  • απάτη σε βάρος 28 θυμάτων και
  • ναρκωτικά.

Το δικαστήριο επέβαλε στον “Dr Thanato” ισόβια κάθειρξη για κάθε μία από τις 7 δολοφονίες και για διακεκριμένη χρήση ναρκωτικών ουσιών στα θύματά του. Η ποινή διαμορφώθηκε κατά συγχώνευση και αφορά το σύνολο των κακουργηματικών πράξεων, για τις οποίες καταδικάστηκε.

Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, επί της ουσίας, υιοθέτησε την εισαγγελική πρόταση για 8 φορές ισόβια και 12 έτη κάθειρξη για κάθε μία από τις 6 απόπειρες ανθρωποκτονίας.

Με ανακούφιση υποδέχτηκαν την καταδικαστική απόφαση οι συγγενείς των νεκρών αλλά και τα θύματα του “Dr Kontou” που γλίτωσαν το θάνατο, διακόπτοντας εγκαίρως τις ανορθόδοξες θεραπείες του «ψευτογιατρού».

Η μητέρα της 14χρονης Δέσποινας, θύματος του «ψευτογιατρού», κ. Μαρία Αλαχιώτη, είπε στην κάμερα της ΕΡΤ: «Τα ισόβια να αποκτήσουν το πραγματικό τους νόημα, γιατί δεν πρέπει να δίνεται δεύτερη ευκαιρία σε τέτοιους ανθρώπους». Η μητέρα του 16χρονου Θεοδόση, κ. Νικολίνα Χατζηπανταζή δήλωσε ότι «Καταφέραμε να φτάσουμε εδώ, παρά τις πολύ πολύ μεγάλες δυσκολίες και τα πάρα πολλά εμπόδια, αλλά τα καταφέραμε».

Μετά από δυόμιση χρόνια η Ράνια Μωραϊτη κοιτά στον ουρανό και για πρώτη φορά χαμογελά, στην κόρη της Γιαννούλα, λέγοντας «Αν για μένα ο χρόνος σταμάτησε το Νοέμβριο του 2017, με τη σημερινή απόφαση βρίσκω το κουράγιο να συνεχίσω τον αγώνα για τα εγγόνια μου».

Τα δάκρυα της Προέδρου

Ακόμα και η Πρόεδρος της έδρας δεν άντεξε το βάρος του πρωτοφανούς αυτού εγκλήματος και κλείνοντας τη συνεδρίαση, ξέσπασε σε κλάματα, τονίζοντας: «Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους παράγοντες. Συγκινούμαι… ήταν μια πολύμηνη δίκη που όλοι συνέβαλαν. Εύχομαι και τα δικά μου παιδιά να έχουν μια πορεία όπως εσείς».

Ο δικηγόρος των οικογενειών των θυμάτων, κ. Στέλιος Σουρλάς είπε: «Είναι η κορυφαία στιγμή της δικαίωσης, να αναπαυθούν τα θύματα».

Οι υπόλοιποι 16 κατηγορούμενοι αθωώθηκαν ομόφωνα.

Η ποινή των 8 φορές ισοβίων αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη ποινή που επιβάλλεται σε κατηγορούμενο από τα ελληνικά δικαστήρια στη σύγχρονη ιστορία μετά τη 17Ν και την εταιρεία δολοφόνων.

Ιστορική η ποινή του «ψευτογιατρού»

Σχετικά με την υπόθεση, η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Άννα Βλαχοπαναγιώτη τόνισε τη μοναδικότητα της δίκης και μάλιστα ανέφερε ότι πρόκειται να γίνει case study από μελλοντικούς φοιτητές εγκληματολογίας.

«Η εξιχνίαση της υπόθεσης ήταν δύσκολη. Τον έψαχναν τα θύματα 4 χρόνια, από το 2016-2020. Ήταν «φαντομάς», δεν υπήρχε κανένα προσωπικό του στοιχείο», συμπλήρωσε. «Τον εντόπισε μια εξαιρετική αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. από ακάλυπτη επιταγή που “χτύπησε” στο σύστημα».

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι συνιστά την τρίτη μεγαλύτερη ποινή στα δικαστικά χρονικά, μετά το Γιωτόπουλο, τον Κουφοντίνα και τον αρχηγό της εταιρείας δολοφόνων.

Ρεπορτάζ: Άννα Βλαχοπαναγιώτη | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος