Οι σκληροί δείκτες της πανδημίας «δείχνουν» την 4η δόση για ανοσοκατεσταλμένους

Ένα δύσκολο 24ωρο ήταν το τελευταίο, με τη χώρα να μετρά περισσότερους από 100 θανάτους από κορονοϊό και τους ειδικούς να υπενθυμίζουν ότι όσο υπάρχουν κενά στο εμβολιαστικό τείχος, τόσο θα παραμένει μακριά το τέλος της πανδημίας. Η κρισιμότητα της κατάστασης φαίνεται και από το γεγονός ότι από την Πέμπτη (20/1) ανοίγει η πλατφόρμα για την 4η δόση στους ανοσοκατεσταλμένους. Στα άτομα αυτά περιλαμβάνονται και οι ηλικίες άνω των 12 ετών. Η τέταρτη δόση θα γίνεται τρεις μήνες μετά την τρίτη δόση.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι όσο υπάρχουν κενά στο εμβολιαστικό τείχος αυτή δεν θα επέλθει. «Η ανεπαρκής ανοσία λόγω πλημμελούς εμβολιασμού και συμμόρφωσης θα οδηγήσει σε παρατεταμένη παρουσία του ιού αυξάνοντας και την πιθανότητα των μεταλλάξεων. Όλοι οι ειδικοί συμφωνούν στην αδυναμία προβλέψεων κι επισημαίνουν την ανάγκη τήρησης των μέτρων και συνέχισης των εμβολιασμών» τόνισε η Μαρία Θεοδωρίδου, Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Τη Δευτέρα (17/1) ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 18.834 νέα κρούσματα, 101 θανάτους και 672 διασωληνωμένους.

Εν τω μεταξύ, άρχισε η βεβαίωση των προστίμων για όσους είναι άνω των 60 ετών και δεν έχουν κλείσει το πρώτο ραντεβού για εμβολιασμό, ενώ από την 1η Φεβρουαρίου παύουν να ισχύουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού για όσους πολίτες άνω των 18 δεν έχουν κάνει την αναμνηστική δόση.

Στις 16 κάθε μήνα θα βεβαιώνονται από την ΑΑΔΕ, τα πρόστιμα -ύψους 100 ευρώ- για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών. Μόνο για τον Ιανουάριο θα είναι 50 ευρώ και θα βεβαιωθούν στο τέλος του μήνα.
Η ΑΑΔΕ θα παραλαμβάνει τον κατάλογο των υπόχρεων από τα υπουργεία Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Από τον συγκεκριμένο κατάλογο εξαιρούνται όσου θεωρούνται φορολογικά κάτοικοι αλλοδαπής ή τελούν σε δικαστική συμπαράσταση.
Το πρόστιμο θα εμφανίζεται στο taxisnet και στο emvolio.gov.gr.
Στην πλατφόρμα myAADE στην κατηγορία «Τα Αιτήματά μου», οι πολίτες που το επιθυμούν θα μπορούν να υποβάλουν τεκμηριωμένο και δικαιολογημένο αίτημα ένστασης το οποίο θα εξετάζεται από την αντίστοιχη αρμόδια υπηρεσία.

Από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό απαλλάσσονται, όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα 180 ημερών, όσοι έχουν κάνει αίτηση εμβολιασμού κατ` οίκον, όσοι έχουν εμβολιαστεί στο εξωτερικό (η καταχώρηση του εμβολιασμού τους γίνεται μέσω της ιστοσελίδας anagnorisi.emvolio.gov.gr) και όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας.

Αρμόδιες για τη λήψη της απόφασης απαλλαγής από την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού είναι οι τριμελείς επιτροπές σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια. Η υποβολή των αιτήσεων απαλλαγής από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για ιατρικούς λόγους έγινε έως τις 14 Ιανουαρίου 2022.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος