Οι οδηγίες για τον εμβολιασμό με την αναμνηστική δόση – Ποια κατηγορία εξαιρείται, τι ισχύει για νοσήσαντες

Ανακοινώθηκαν οι οδηγίες για τον εμβολιασμό με την τρίτη δόση, την αναμνηστική όπως αποκαλείται, του εμβολίου κατά του κορονοϊού από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και για την οποία έχουν δικαίωμα όλοι οι πολίτες άνω των 18 ετών. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κλείσουν το ραντεβού τους για την επαναληπτική δόση του εμβολίου στο emvolio.gov.gr

Όλοι οι πολίτες άνω των 18 ετών έχουν το δικαίωμα στην αναμνηστική δόση, εφόσον έχει μεσολαβήσει διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών από την χορήγηση της δεύτερης δόσης. Αφορούν όσους έχουν νοσήσει πριν τον εμβολιασμό, μετά τον εμβολιασμό αλλά και όσους έχουν ολοκληρώσει την εμβολιαστική κάλυψη χωρίς να έχουν νοσήσει.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Για τα άτομα που έχουνε ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους με εμβόλια mRNA ή AstraZeneca, η αναμνηστική δόση θα είναι με εμβόλιο mRNA.
  • Για τα άτομα που έχουνε ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους με εμβόλιο Johnson & Johnson, η αναμνηστική δόση θα πραγματοποιείται με το εμβόλιο της Johnson & Johnson ή με mRNA εμβόλιο, μετά από δύο μήνες τουλάχιστον.
  • Για τα άτομα που έκαναν πρώτη δόση με εμβόλιο mRNA και δεύτερη δόση με Johnson & Johnson, δεν συστήνεται να πραγματοποιήσουν τρίτη δόση.
  • Για τον προγραμματισμό του ραντεβού σας για την αναμνηστική δόση, ακολουθείτε την ίδια διαδικασία που ακολουθήσατε για την πρώτη και την δεύτερη δόση.

Οι οδηγίες για τον εμβολιασμό με την αναμνηστική δόση – Ποια κατηγορία εξαιρείται, τι ισχύει για νοσήσαντες
Οι οδηγίες για τον εμβολιασμό με την αναμνηστική δόση – Ποια κατηγορία εξαιρείται, τι ισχύει για νοσήσαντες

Αναλυτικά όλες οι οδηγίες για την αναμνηστική δόση

Εμβολιασμός και νόσηση – Πέντε περιπτώσεις 

Περίπτωση 1η

Νόσηση πριν τον εμβολιασμό – 1 δόση εμβολίου J&J – Συστήνεται εμβολιασμός με αναμνηστική δόση τουλάχιστον 6 μήνες μετά με μία δόση Pfizer, J&J ή μισή δόση Moderna.

Περίπτωση 2η

Νόσηση πριν τον εμβολιασμό – Εμβολιασμός με Pfizer, Moderna ή AstraZeneca – Συστήνεται εμβολιασμός με αναμνηστική δόση τουλάχιστον 6 μήνες μετά με μία δόση Pfizer ή μισή δόση Moderna.

Περίπτωση 3η

1η δόση με Pfizer, Moderna ή AstraZeneca – Νόσηση μετά την 1η δόση εμβολιασμού – Συστήνεται εμβολιασμός 3 – 6 μήνες μετά τη νόσηση με μια δόση Pfizer ή Moderna (ολόκληρη δόση) για ολοκλήρωση του εμβολιασμού – Αναμνηστική δόση συστήνεται 6 μήνες μετά από τη 2η δόση με 1 δόση Pfizer ή Moderna μισή δόση.

Περίπτωση 4η

Ολοκλήρωση εμβολιασμού με J&J – Νόσηση μετά τον εμβολιασμό – Συστήνεται εμβολιασμός 6 μήνες μετά τη νόσηση με μια δόση Pfizer, μισή δόση Moderna ή J&J.

Περίπτωση 5η

Ολοκλήρωση εμβολιασμού με 2 δόσεις Pfizer, Moderna ή AstraZeneca – Νόσηση μετά τον εμβολιασμό – Συστήνεται εμβολιασμός 6 μήνες μετά τη νόσηση με μία δόση Pfizer ή μισή δόση Moderna.

▪ Ως ημερομηνία διάγνωσης της νόσου θεωρείται η ημερομηνία της πρώτης θετικής διαγνωστικής εξέτασης με επίσημη καταγραφή στο μητρώο κρουσμάτων της νόσου. Τα self-tests και τα tests αντισωμάτων δεν αποτελούν επίσημη διάγνωση για καταγραφή της νόσου στο Εθνικό Μητρώο ασθενών COVID19.
▪ Οι συστάσεις θα επικαιροποιούνται ανάλογα με τα επιστημονικά δεδομένα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος