Οι KlimaSeniorinnen, οι ακτιβίστριες για το κλίμα από την Ελβετία, έρχονται στην Ελλάδα

Μέλη των KlimaSeniorinnen έρχονται στην Ελλάδα, με πρωτοβουλία του ελληνικού γραφείου της Greenpeace και της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ)

Με αφορμή τον αγώνα τους για περισσότερη δράση και αποτελεσματικότερη προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, οι KlimaSeniorinnen επισκέπτονται την Αθήνα από τις 24 ως τις 27 Ιανουαρίου με σκοπό να συνομιλήσουν με ένα ευρύ κοινό για την εμπειρία τους και να ανταλλάξουν απόψεις για τους τρόπους ανάληψης περαιτέρω κλιματικής και κοινωνικής δράσης.

Οι KlimaSeniorinnen απαρτίζονται από γυναίκες άνω των 64 ετών από την Ελβετία, οι οποίες έχουν ιδρύσει την οργάνωση “Climate Seniors Association” και έχουν προσφύγει ενάντια στην ελβετική κυβέρνηση ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, διεκδικώντας την ανάληψη δράσης από την κυβέρνηση της χώρας τους ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Η υπόθεση αναμένεται να εκδικαστεί την άνοιξη του 2023 και η έκβασή της μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό νομικό προηγούμενο στον αγώνα για κλιματική δικαιοσύνη.

Οι KlimaSeniorinnen, οι ακτιβίστριες για το κλίμα από την Ελβετία, έρχονται στην Ελλάδα
©Greenpeace, Joel Hunn

Οι ηλικιωμένες γυναίκες στην Ευρώπη, όπως αντίστοιχα άλλες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες σε άλλα μέρη του κόσμου, πλήττονται πρώτες και δυσανάλογα από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως ακραίοι καύσωνες μεγάλης διάρκειας. Σε κάθε κρίση που βιώνουμε ως είδος, όπως η κλιματική, οι πρώτοι που βάλλονται είναι οι ηλικιωμένοι, γυναίκες, παιδιά, πληθυσμιακές ομάδες χαμηλού εισοδήματος και ομάδες που ήδη βιώνουν ανισότητες και κοινωνικό αποκλεισμό. Οι προκλήσεις αυτές όμως οφείλουν και μπορούν να λειτουργήσουν ως αφορμή ώστε η Κοινωνία των Πολιτών να αναλάβει ακόμη πιο συντονισμένη δράση με ενότητα, αλληλεγγύη και δικαιοσύνη.

Μέλη των KlimaSeniorinnen έχουν ήδη επισκεφτεί το Λουξεμβούργο και την Ισπανία, με στόχο να προωθήσουν την υπόθεση αλλά και να στηρίξουν τα κλιματικά κινήματα και αντίστοιχες προσπάθειες σε αυτές τις χώρες. Η προσπάθεια των γυναικών αυτών αποτελεί μία εξαιρετική ευκαιρία για έναν γόνιμο διάλογο και συνεργασία μεταξύ οργανώσεων με διαφορετική δράση αλλά κοινό παρονομαστή την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι KlimaSeniorinnen, οι ακτιβίστριες για το κλίμα από την Ελβετία, έρχονται στην Ελλάδα
© Greenpeace/Ex-Press/Miriam Kuenzli

Κατά την παραμονή τους στην Αθήνα, θα πραγματοποιηθεί μια σειρά εκδηλώσεων.

Οι εκδηλώσεις στην Αθήνα

Τρίτη 24/1
Κλειστή εκδήλωση – «Αόρατες Διαδρομές στην πόλη της Αθήνας»

Ξενάγηση από οδηγούς της «Σχεδίας» στις αόρατες διαδρομές της πόλης, όπου μεταπτυχιακοί φοιτητές του ΕΚΠΑ από τα τμήματα Νομικής, Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, Επικοινωνίας και ΜΜΕ αλλά και από το ερευνητικό κέντρο Refugee and Migration Studies Hub καθώς και εθελοντές της Greenpeace θα έχουν ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά και να συζητήσουν με τις KlimaSeniorinnen.

Τετάρτη 25/1, 7-9 μ.μ.
Ανοιχτή σε κοινό και ΜΜΕ εκδήλωση-συζήτηση

Goethe-Institut Athen, Ομήρου 14-16 Αθήνα

Θέμα: «Οι KlimaSeniorinnen στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η σημασία της προσφυγής για το κλιματικό κίνημα, τις ευάλωτες ομάδες και τα ανθρώπινα δικαιώματα»

Πάνελ: ΚlimaSeniorinnen, Μαρία Γαβουνέλη (Πρόεδρος της ΕΕΔΑ, Καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου Νομική Σχολή ΕΚΠΑ), Νίκος Χαραλαμπίδης (Διευθυντής του ελληνικού γραφείου της Greenpeace), Δρ. Ελίζαμπεθ Μεσθεναίου (Δρ Κοινωνιολογίας – Ερευνήτρια, πρ.Πρόεδρος της Age Platform Europe, Μέλος του Δ.Σ. της “50και Ελλάς”), Ιωάννα Μάρκου (Συν-ιδρύτρια Ένωσης Γυναικών άνω των 40-“Α40s”).

Συντονισμός συζήτησης από τη δημοσιογράφο – Υπεύθυνη Επικοινωνίας του ΕΛΙΑΜΕΠ, Οντίν Λιναρδάτου.

Καθ’ολη τη διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνεται παράλληλη διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα.

Πέμπτη 26/1
Κλειστή εκδήλωση-συζήτηση με το φεμινιστικό κίνημα

Συνάντηση και συζήτηση με ομάδες οικο-φεμινισμού, καθώς και γυναικεία κινήματα και οργανώσεις.

Συντονισμός συζήτησης: Greenpeace

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος