Οι επτά αλλαγές στη λειτουργία της ΕΥΠ – Νέος γύρος έντασης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης

Array

Μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου αναμένεται να ψηφιστεί από την ολομέλεια της Βουλής το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την ΕΥΠ και τα κακόβουλα λογισμικά, που ήδη προκαλεί νέο γύρο έντασης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Στο νομοσχέδιο για τις παρακολουθήσεις μεταφέρεται πλέον η πολιτική σύγκρουση. Η κυβέρνηση προωθεί επτά αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της ΕΥΠ, αλλά και στην άρση του απορρήτου, με την αξιωματική αντιπολίτευση να κάνει λόγο για ομερτά.

Με το νομοσχέδιο προωθούνται επτά αλλαγές, σημειώνει η κυβέρνηση:

  • Συγκροτείται εντός της ΕΥΠ μονάδα ειδικού ελέγχου
  • Διοικητής της ΕΥΠ ορίζεται μόνο διπλωμάτης ή απόστρατος ανώτατος αξιωματικός
  • Ορισμός εθνικής ασφάλειας
  • Αυστηρότερα φίλτρα για πολιτικά πρόσωπα – αδειοδότηση προέδρου της Βουλής
  • Επιστρέφει το κακούργημα για τα κακόβουλα λογισμικά
  • Άρση απορρήτου μετά την 3ετία
  • Τυποποιείται η διαδικασία για καταστροφή αρχείων

«Όσο η Δικαιοσύνη θα προχωρά, θα αποκαλύπτονται οι πραγματικές διαστάσεις αυτής της υπόθεσης […] Να τιμωρηθούν εκείνοι που έκαναν αξιόποινες πράξεις, θα εκτεθούν και όσοι προσπαθούν να προσδώσουν στην υπόθεση άλλες διαστάσεις, προκειμένου να επιτεθούν στον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση», αναφέρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου στο SKAIFM.

Έντονη διαμάχη κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης

Σφοδρή κριτική από την αξιωματική αντιπολίτευση για την τριετία, που προβλέπεται πριν την ενημέρωση όσων παρακολουθούνται.

«Να λειτουργήσει η ΑΔΑΕ με το καθεστώς με το οποίο λειτουργούσε και να μπορεί να ενημερώνεται ο πολίτης όταν δεν έχει ενοχοποιηθεί από κάτι, να ενημερώνεται αν έχει παρακολουθηθεί. Αυτό μόνο στη Ρωσία δεν ισχύει…Το ότι έφερε αυτή τη ρύθμιση εκείνη τη στιγμή η κυβέρνηση είναι σημείο ενοχής και η μη άρση της είναι το δύο φορές σημείο ενοχής. Η δεύτερη κίνηση είναι το γνωστό απόρρητο», υπογράμμισε η Όλγα Γεροβασίλη, γραμματέας ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ.

«Κόλαφο» χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ την απολογιστική έκθεση της ΑΔΑΕ, που διαπιστώνει αύξηση των παρακολουθήσεων το 2021, σε σχέση με το 2019. Ύποπτη αδιαφορία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τη χρήση των κακόβουλων λογισμικών επί των ημερών της, απαντά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Το καθεστώς Μητσοτάκη προσπαθεί να καλύψει τα ίχνη του όπως ακριβώς λειτουργεί τόσο καιρό με τις παρακολουθήσεις: Με όρους μαφίας», τόνισε το ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Ο Γιάννης Οικονόμου προσέθεσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο κυβέρνησε, αδιαφόρησε πλήρως για τη ρύθμιση του εξαιρετικά ευαίσθητου πεδίου των κρατικών υπηρεσιών πληροφοριών και τα λογισμικά παρακολούθησης».

Η έντονη διαμάχη συνεχίστηκε ανάμεσα στις δύο πλευρές, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ να σημειώνει από την πλευρά του, μέσα από ομιλία του στη Βουλή:

«Δεν μπορείτε με αυτούς τους σχεδιασμούς να αντιμετωπίσετε αυτή την κρίση που είναι πολύ βαθιά για την δημοκρατία μας».

Έντονη ήταν η απάντηση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, από το βήμα της Βουλής.

«Πάτε να στήσετε Novartis νούμερο δύο. Αυτό εσείς δεν το λέτε τοξικό που κάνετε, τι το λέτε ευπρεπές; Το λέτε δημοκρατικό;

Δριμεία κριτική από την αντιπολίτευση

Το «όλα στο φως» να συμβεί πριν από τις εκλογές επισήμανε ο Νίκος Ανδρουλάκης στο ΜEGA.

«Είναι ικανοποιητικό σε πάρα πολλά σημεία, διαφωνώ κάθετα με την 3ετια, πρέπει να υπάρχει άμεση ενημέρωση του πολιτικού προσώπου που έχει παρακολουθηθεί, εάν δεν έχει βρεθεί τίποτα και δεύτερον ποια είναι η αναδρομική ισχύ; », σημείωσε.

Το ΚΚΕ, με τη σειρά του, μίλησε για το νομοσχέδιο λέγοντας: «Το νομοσχέδιο δε βάζει μόνο ταφόπλακα στην αλήθεια για τις υποθέσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, αλλά ενισχύει περαιτέρω όλο το αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο του ουδείς εξαιρείται των παρακολουθήσεων».

Από την άλλη πλευρά, το Γραφείο Τύπου της Ελληνικής Λύσης κατέκρινε τις επιλογές της κυβέρνησης.

«Κυβερνητική ομολογία, όχι μόνο έλλειψης ικανότητας στην διαχείριση κρίσιμων εθνικών θεμάτων, αλλά και διάπραξης παρανομιών, που προσβάλλουν την ίδια τη δημοκρατία».

Τέλος, το ΜέΡΑ25, παρατήρησε: «Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης εμπεδώνει τη στρατηγική της επιβολής μιας ομερτά από το επιτελικό κράτος της Μητσοτάκης Α.Ε.».

Το σχέδιο νόμου έχει ήδη σταλεί στην αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βιέρα Γιούροβα και στην επιτροπή PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Σκίτζη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος