Διπλωματία & Διεθνές Δίκαιο τα «όπλα» της Αθήνας – Παροξυσμός στα τουρκικά ΜΜΕ για τα F-16

Array

Ικανοποίηση επικρατεί στην Αθήνα για την απόφαση να μπλοκάρει η Βουλή των Αντιπροσώπων την πώληση μαχητικών F-16 στην Τουρκία.

Την ίδια ώρα το μήνυμα της Ελλάδας είναι ότι η εξωτερική πολιτική της δεν είναι εναντίον της Άγκυρας, όμως υπερασπίζεται πρώτα από όλα τα εθνικά της συμφέροντα.

Ειδικότερα, σταθερός είναι ο προσανατολισμός της Αθήνας ενάντια σε κάθε αναθεωρητισμό και εμπρηστική τακτική, στην οποία επιδίδεται η Τουρκία. Έμφαση στη διπλωματία και τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας συνθέτουν το βασικό “όπλο” της χώρας μας.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας νέων διπλωματών της 26ης και 25ης σειράς στο Υπουργείο Εξωτερικών, τόνισε πως η Ελλάδα αντλεί συμμαχίες βασιζόμενη σε αρχές και αξίες. “Εάν κάτι δεν αλλάζει είναι η προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο που αποτέλεσε, αποτελεί και θα αποτελεί τον πυλώνα της εξωτερικής μας πολιτικής” τόνισε ο κ. Δένδιας.

Το δικό του μήνυμα έστειλε και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος από τις Ηνωμένες Πολιτείες. “Η Ελλάδα αποτελεί δύναμη σταθερότητας. Προσπαθεί να είναι παραγωγός ασφάλειας και όχι καταναλωτής” είπε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, εκνευρισμός επικρατεί στην Άγκυρα. Η τουρκική εφημερίδα Σαμπάχ κάνει λόγο για σκανδαλώδη απόφαση από τις ΗΠΑ. «Υποτάχθηκαν στην Ελλάδα για την πώληση των F-16» γράφει στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα. Για «σκάνδαλο» κάνει λόγο από πλευράς της και η Γενί Σαφάκ, αντιδρώντας στο αμερικανικό μπλόκο.

Στα σχετικά άρθρα τους οι εφημερίδες της Τουρκίας αναφέρουν ότι είναι στο χέρι του Ταγίπ Ερντογάν να προβάλλει βέτο έστω και την τελευταία στιγμή, εκφράζοντας την ελπίδα τους τα πράγματα να αλλάξουν. Επίσης, κάνουν αναφορά σε “ελληνικό λόμπι” που φρόντισε να αποτρέψει την πώληση των F-16.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος