OENΓΕ – ΕΙΝΑΠ: Στήριξη των εργαζομένων στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη – Μέτρα για τα εργατικά δυστυχήματα

Στο πλευρό των εργαζομένων στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Περάματος, δηλώνουν ότι βρίσκονται οι νοσοκομειακοί γιατροί, μετά το θάνατο εργαζομένου σε εργατικό δυστύχημα και τον τραυματισμό άλλων δύο.

Η Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας) σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι: «Εκφράζουμε τη θλίψη μας για άλλον ένα νεκρό εργάτη που προστέθηκε χθες στον κατάλογο των εργατικών ατυχημάτων και τα συλλυπητήρια μας στην οικογένειά του.
Καταγγέλλουμε ότι παρά τις προειδοποιήσεις των σωματείων, παραμένουν εγκληματικά ελλιπή τα μέτρα προστασίας, μαζί με την εντατικοποίηση της εργασίας και την ανυπαρξία ελέγχων για την τήρηση των μέτρων προστασίας.
Ο δήθεν επίγειος παράδεισος που εξασφάλισαν για τους εργαζόμενους μετράει άλλο ένα εργατικό ατύχημα με ένα νεκρό και δυο σακατεμένους εργάτες.

Οι ευθύνες βαραίνουν την κυβέρνηση της ΝΔ που, όπως και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, αρνήθηκαν να κάνουν υποχρεωτική την εφαρμογή τοπικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας αφορά την υποχρέωση της εργοδοσίας να παίρνει όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας για να μη γυρνάνε σε φέρετρα οι εργαζόμενοι από τη δουλειά τους. Εκεί ο πρωθυπουργός είδε «χαμογελαστά πρόσωπα», λογικά τους εργολάβους και τους εφοπλιστές που συσσωρεύουν κέρδη. Αυτή είναι η ανάπτυξη τους.
Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον αγώνα των εργαζόμενων της ζώνης για τα δίκαια αιτήματά τους.

Σε επιστολή της προς το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά η ΕΙΝΑΠ αναφέρει: «Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ πληροφορήθηκε για το νέο εργατικό «ατύχημα» στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος, μ’ έναν εργάτη νεκρό και δύο τραυματίες.
Οι νοσοκομειακοί γιατροί εξοργιζόμαστε κάθε φορά που αναγκαζόμαστε να υποδεχτούμε στα νοσοκομεία μας νεκρούς ή σοβαρά τραυματισμένους εργάτες λόγω της έλλειψης σύγχρονων συνθηκών ασφαλείας και ελέγχου απ’ τις αρμόδιες αρχές.

Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη για δουλειά με δικαιώματα, συνθήκες ασφάλειας και υγιεινής στους χώρους εργασίας, εντατικοποίηση των ελέγχων με ευθύνη του κράτους και της επιθεώρησης εργασίας.
Εκφράζουμε τα συλλυπητήρια στην οικογένεια του εργάτη που έχασε τη ζωή του και ευχές για ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες».

Eπίσης το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Μονίμων & Δοκίμων Λιμενεργατών ΟΛΠ «εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για το εργατικό δυστύχημα που κόστισε τη ζωή σε έναν συνάδελφο και τον σοβαρό τραυματισμό άλλων δύο στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος.

Οι καταγγελίες των σωματείων στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη-ΝΖ είναι πολλές όλο το προηγούμενο διάστημα, οι κινητοποιήσεις διαρκείς για αύξηση των μέτρων Υγείας και Ασφάλειας στην εργασία. Οι αρμόδιοι όμως έχουν κλειστά τα αυτιά και τα μάτια και «πέφτουν από τα σύννεφα» αφού όμως έχει συμβεί το μοιραίο.

Τα στοιχεία για τον πολύ υψηλό αριθμό των εργατικών ατυχημάτων και δυστυχημάτων στη χώρα τα τελευταία χρόνια είναι αδιάσειστα! Η απουσία έλεγχων, η αδιαφορία των αρμοδίων, η έλλειψη πολιτικών που θα προστατεύουν τους εργαζόμενους είναι ολοφάνερα σημάδια ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Η ευελιξία και η επισφάλεια στην εργασία είναι αιτίες που αυξάνουν τους κινδύνους και προκαλούν σοβαρούς τραυματισμούς και θανάτους συναδέλφων.

Απαιτούμε από τις αρμόδιες υπηρεσίες να διερευνήσουν τα αίτια του δυστυχήματος, να βελτιώσουν τις συνθήκες εργασίας στη ΝΖ και να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων.

Η υγεία και οι ζωές μας δεν μπαίνουν σε κανένα ζύγι, είναι ότι πολυτιμότερο έχουμε».

Σχετική είδηση: Δυστύχημα στο Πέραμα: Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ελλιπή μέτρα και κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος