Οδύνη και αναπάντητα ερωτήματα – Οι συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών μιλούν στο ΕΡΤΝews για τον εφιάλτη που ζουν

Σύνοψη
  • Δεν έχουν τέλος τα δάκρυα για τις ψυχές που χάθηκαν στις ράγες
  • Δικαιοσύνη απαιτούν οι οικογένειες των 57 θυμάτων των Τεμπών
  • Εικόνες που δεν θα σβήσουν ποτέ στοιχειώνουν το μυαλό και τις ψυχές όσων επέζησαν

Ώρα 11:21 το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου 2023. Μία εμπορική αμαξοστοιχία συγκρούεται μετωπικά με την intercity 62 στην κοιλάδα των Τεμπών. Μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου, το ταξίδι για 352 ανθρώπους μετατράπηκε σε μία κόλαση φωτιάς. 57 οικογένειες βυθίστηκαν στο πένθος με τη χώρα να κλαίει για τα νιάτα που χάθηκαν πάνω στις παγωμένες ράγες.

Ο ένας από τους δύο μηχανοδηγούς του Intercity Γιώργος Κουτσούμπας φρόντισε τα παιδιά του να αγαπήσουν τον σιδηρόδρομο. Περίπου δύο ώρες πριν από τη σύγκρουση, η κόρη του τον άκουσε για τελευταία φορά πριν η μητέρα της την ξυπνήσει έντρομη με το τηλέφωνο στα χέρια. Η Νάσια Κουτσούμπα, κόρη θύματος ανέφερε: «Ίσως νομίζει κάποιος ότι γίνεται κηδεία και λες εντάξει, πέρασε. Δεν πέρασε. Οι οικογένειες αυτές και εμείς έχουμε κάθε μέρα κηδεία σπίτι μας. Έχουμε βρεθεί να παλεύουμε για πράγματα που έπρεπε να είναι αυτονόητα, δεδομένα.  Τα δεδομένα έχουν γίνει δυστυχώς ζητούμενα. Δεν μας δόθηκε ποτέ ο χρόνος να πενθήσουμε».

Στην πρώτη θλιβερή επέτειο της τραγωδίας, νέα βίντεο της τρομακτικής σύγκρουσης βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Τα δευτερόλεπτα που το ένα τρένο οδεύει πάνω στο άλλο αλλά και η τρομακτική έκρηξη που ακολουθεί, παγώνουν το αίμα.

Η Ελπίδα Χούπα 28 χρόνων, ένα κορίτσι γεμάτο όνειρα και δίψα για μόρφωση, πήγαινε στο Αριστοτέλειο για το μεταπτυχιακό της στην Αρχιτεκτονική. Ο Χρήστος Χούπας πατέρας θύματος, υπογράμμισε: «Η τραγική ειρωνεία είναι ότι έμεινα 3-4 μέρες εκεί στη Λάρισα στο ξενοδοχείο και φορούσα ένα καφέ μπουφάν. Έκτοτε δεν το ξαναφόρεσα. Τις προάλλες πήγα να το πάρω, να το φορέσω, για εσάς δεν σημαίνει τίποτα, για εμένα όμως σημαίνει πολλά. Στις τσέπες μου βρήκα τα μαντήλια με τα δάκρυα, τα πρώτα δάκρυα του κοριτσιού μου».

Ο Στέλιος Κουκαριώτης έχασε τις δύο αδελφές του τη Χρύσα 55 ετών και την Ευαγγελία 64 και ανέφερε χαρακτηριστικά: «Στην αρχή υπήρχε η ελπίδα ότι θα βρεθούν ζωντανές αλλά τα πράγματα ήταν πάρα πολύ συγκεχυμένα και δεν μας ενημέρωναν όπως έπρεπε. Βλέπαμε ασθενοφόρα να έρχονται και να φεύγουν. Συγγενείς να χτυπιούνται και εμείς περιμέναμε. Μετά από 4 μέρες μας ενημέρωσαν ότι βρέθηκε η μια η αδερφή και μετά από κάποιες ώρες και η 2η. 

Ο Βάιος Βλάχος επέστρεφε με τη σύντροφό του στη Θεσσαλονίκη από την Αθήνα που είχαν πάει για τις Απόκριες. Χρειάστηκαν 3 μέρες για να ταυτοποιηθεί η σορός του. Ο αδερφός του Βαγγέλης Βλάχος δήλωσε: «Η απαίτηση που έχουμε σαν οικογένεια μετά από τα Τέμπη είναι να μάθουμε την αλήθεια. Αυτό είναι το πρώτο και το βασικό πράγμα το οποίο εμείς ζητάμε και απαιτούμε και νομίζω ότι δικαιούμαστε. Να ξέρουμε τι συνέβη, για ποιο λόγο συνέβη και ποιοι ευθύνονται για αυτό. Από εκεί και πέρα μόνο με την αλήθεια και ξέροντας τα πραγματικά αίτια και τις παραλείψεις στην συνέχεια η δικαιοσύνη θα κάνει την δουλειά της». Θύματα και οι πολυτραυματίες που τα σημάδια σωματικά και ψυχολογικά παραμένουν και θα τους συντροφεύουν μία ζωή.

Παράλληλα η επιζήσασα Ντίνα Μαγδαγιαννίδη : «Ξαφνικά χρειάζομαι κάποιον ακόμα και να μου φέρει το νερό. Δεν μπορώ να είμαι λειτουργική, δεν μπορώ να κάνω πράγματα μόνη μου, δεν μπορώ να βγω βόλτα μόνη μου. Κυρίως και το πρόγραμμά μου είναι φυσικοθεραπείες, γιατροί, νοσοκομεία. Είχα πάρα πολλά κατάγματα σε όλο μου το σώμα ακόμα και σε σπονδύλους, στη μέση, αυχένα αλλά το χειρότερο από όλα ήταν το πόδι μου που είχε σχεδόν ακρωτηριαστεί».

Το σοκαριστικό δυστύχημα πυροδότησε διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα την ώρα που η Δικαιοσύνη αναλάμβανε να εντοπίσει ποιος φταίει που δύο τρένα έτρεχαν πάνω στην ίδια ράγα.

Επιμέλεια: Νίκος Κοντορούσης







Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος