«Όχι υποχρεωτικά» τρίτη δόση εμβολίου – Τι θα ανακοινωθεί τη Δευτέρα

Επίσημες ανακοινώσεις κατά τη διάρκεια της απογευματινής ενημέρωσης αναμένονται για τα επόμενα βήματα. ‘Ηδη διευκρινίζεται πάντως ότι με σύσταση και όχι υποχρεωτικά θα γίνεται η τρίτη δόση σε όσους κρίνεται ότι πρέπει να χορηγηθεί από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

«Η τρίτη δόση είναι με σύσταση της Εθνικής Επιτροπής του Εμβολιασμού, δεν ισχύει σε καμία άλλη χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης η υποχρεωτικότητα. Αυτό αν αλλάξει στην πορεία θα το δούμε αλλά αυτή τη στιγμή δεν ισχύει»   δήλωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Μιλώντας στον ΑΝΤ-1 ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι κλείνονται ραντεβού για την τρίτη δόση και ήδη έχουν εμβολιαστεί γύρω στις 10.000 άτομα.

Β. Παπαευαγγέλου: Πιο αποτελεσματικά θα μειωθεί η διασπορά εάν πείθαμε τους ανεμβολίαστους να εμβολιαστούν

Ο ανεμβολίαστος έχει 10 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να νοσήσει σε αντίθεση με τον εμβολιασμένο που έχουν περάσει 7 μήνες από τον εμβολιασμό του”, δήλωσε η κ. Ππαευαγγέλου, μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

Επίσης διευκρίνισε:

  • Η χορήγηση της 3ης δόσης πλην των ανοσοκατεσταλμένων, που μπορεί να δοθεί και 4 εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού είναι έξι έως οκτώ μήνες μετά από την δεύτερη δόση.
  • Η τρίτη δόση των εμβολίων θα είναι mRNA εμβόλιο για τα άτομα που έχουν λάβει δυο δόσεις mRNA βασικού εμβολιασμού , δυο δόσεις εμβολίου Astra Zeneca ή μια δόση εμβολίου Johnson & Johnson.

Οι υγειονομικοί αποτελούν ξεχωριστή κατηγορία. Είναι αυτοί με ιστορικό έκθεσης στον ιό.

Σχολιάζοντας τη θέση του ΠΟΥ για μη ευρεία χορήγηση μιας αναμνηστικής δόσεις σε υγιείς ανθρώπους που είναι πλήρως εμβολιασμένοι , προκειμένου φτωχές χώρες να προχωρήσουν την ανοσοποίηση, η κ. Παπαευαγγέλου αναφέρει ότι ο ΠΟΥ έχει δίκιο για τον εμβολιασμό πληθυσμών σε χώρες χαμηλού εισοδήματος «διότι από εκεί θα προκύψουν μεταλλάξεις, οι οποίες ενδεχομένως να μειώσουν και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε εμάς».

Δεν συνίσταται μέτρηση αντισωμάτων μετά τον εμβολιασμό 

Η μέτρηση αντισωμάτων μετά τον εμβολιασμό ή νόσηση δεν συνιστάται καθώς δεν αποδεικνύει το βαθμό ανοσίας, τονίζουν οι επιστήμονες.

«Όταν μετράμε αντισώματα, θα μετρήσουμε μόνο ένα ή δύο, οπότε θα έχουμε βρει μόνο ένα κομμάτι», δήλωσε στην ΕΡΤ ο Επίκουρος καθγηγητής Κλιικής Ιολογίας, Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος.

Ανησυχία προκαλεί η αύξηση στη Βόρεια Ελλάδα

Ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη τα κρούσματα ισοφάρισαν αυτά της Αθήνας.

Υψηλός αριθμός νέων μολύνσεων καταγράφηκε ακόμα σε Λάρισα και Αχαϊα.

Από  τα 1.305. κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, τα 230 καταγράφηκαν στην Αττική, και ακολουθεί με 226, η Θεσσαλονίκη.

ΕΡτ1- Ρεπορτάζ: Σμαράγδα Αγορογιάννη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος