«Όχι» είπε το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων στο αίτημα αναβολής, για λόγους υγείας, του Νίκου Μιχαλολιάκου

Array

Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα του κατηγορούμενου Νίκου Μιχαλολιάκου και αποφάσισε τη διακοπή της δίκης της Χρυσής Αυγής για τις 28 Σεπτεμβρίου προκειμένου ο κατηγορούμενος να διορίσει συνήγορο, εφόσον το επιθυμεί.

Με μόλις τέσσερις κατηγορούμενους, μεταξύ των οποίων και ο Ιωάννης Λαγός, να κάθονται στο εδώλιο η υπεράσπιση του Νίκου Μιχαλολιάκου έδωσε «μάχη» για την αναβολή της δίκης και προσκόμισε στο δικαστήριο νέο πιστοποιητικό από το κέντρο αποκατάστασης στο οποίο αναφέρεται ότι ο κατηγορούμενος που νοσηλεύτηκε στη ΜΕΘ λόγω κόβιντ υποβάλλεται σε πρόγραμμα αποκατάστασης καθώς βρίσκεται σε αμαξίδιο. Σε αυτό αναφέρεται ότι η επικοινωνία του «παρουσιάζει έλλειμμα με ήπιες διαταραχές μνήμης».

Ωστόσο, η υπεράσπιση διχάστηκε με πρώτο το συνήγορο του ευρωβουλευτή Ιωάννη Λαγού που ζήτησε την πρόοδο της διαδικασίας. Ο Κ. Πλεύρης αν και αναγνώρισε το δικαίωμα του Νίκου Μιχαλολιάκου να παραστεί στη δίκη σημείωσε ότι υπερτερεί αυτό του εντολέα του να απελευθερωθεί. «Υφίσταται πολιτική καταπίεση» ανέφερε χαρακτηριστικά κάνοντας λόγο για «πολιτική δίκη». «Θίγεται το δικαίωμα της ελευθερίας… Μένει στη φυλακή για τυπικούς λόγους. Η δίκη είναι πολιτική το είπε η πρόεδρος της Δημοκρατίας σας και η Ένωση σας» τόνισε ο Κ. Πλεύρης.

Το λόγο πήρε και ο Ιωάννης Λαγός ο οποίος δήλωσε για ακόμη μια φορά πολιτικός κρατούμενος. «Σέβομαι τη θέση του κ. Μιχαλολιάκου, αλλά βρίσκομαι στη φυλακή τρία χρόνια για ποινή που θεωρώ άδικη» τόνισε σημειώνοντας πως έκανε απεργία πείνας για 25 ημέρες και σταμάτησε όταν έμαθε ότι θα ξεκινήσει το εφετείο το καλοκαίρι. «Έχουν περάσει 40 ημέρες χωρίς να ξεκινήσουμε. Ποια η ουσία της απεργίας πείνας;» αναρωτήθηκε και συνέχισε λέγοντας «Θέλω να μιλήσω με στοιχεία να δείξω ότι κακώς έχω καταδικαστεί. Αν αθωωθώ ή αν πάρω ελαφρυντικό; Δεν θέλω να γίνει αφού έχω εκτίσει την ποινή των 13 ετών».

Αντιρρήσεις για την αναβολή της δίκης εξέφρασε και η πολιτική αγωγή επικαλούμενη , μάλιστα, άρθρο στο οποίο ο Νίκος Μιχαλολιάκος φέρεται να σχολιάζει την πρόσφατη απόφαση για την υπόθεση Λιγνάδη. «Στην ιστοσελίδα του υπονομεύει τον ισχυρισμό του ότι δεν είναι σε θέση να ενημερωθεί για την δίκη» τόνισε ο συνήγορος υποστήριξης της κατηγορίας.
«Ένα «στημένο» δημοσίευμα γυρίζει μπούμερανγκ σε κατηγορούμενο» διαμαρτυρήθηκε η υπεράσπιση του Νίκου Μιχαλολιάκου.

«Η σωματική αδυναμία δεν του στερεί τη δυνατότητα να έλθει στο δικαστήριο … Αρθρογραφεί συστηματικά , έχει την ικανότητα κριτικής και παρέμβασης στα πράγματα. Το αίτημα για αναβολή είναι αβάσιμο » τόνισε ο συνήγορος υποστήριξης της κατηγορίας , Κώστας Παπαδάκης.

«Είναι κρατούμενος φυλάσσεται από αστυνομικούς, δεν έχει λάπτοπ ούτε κινητό» απάντησε στη συνέχεια ο συνήγορος υπεράσπισης του Νίκου Μιχαλολιάκου. Μάλιστα, προσκόμισε στο δικαστήριο άρθρο που φέρει την υπογραφή του εντολέα του ενώ εκείνος ήταν διασωληνωμένος στη ΜΕΘ.

Η εισαγγέλεας της έδρας ζήτησε την απόρριψη του αιτήματος αναβολής κάνοντας λόγο για μια υπόθεση «δημοσίου συμφέροντος» και «τεράστιου κοινωνικού ενδιαφέροντος» καθώς η υπόθεση αφορά ένα κόμμα του κοινοβουλίου επισημαίνοντας την ανάγκη της ταχείας εκδίκασης της υπόθεσης επικαλούμενη τα θύματα. Η εισαγγελική λειτουργός επεσήμανε πως τα προβλήματα του Νίκου Μιχαλολιάκου είναι κινητικά όποτε θα μπορούσε να έρθει με το αμαξίδιο του όπως και άλλοι κατηγορούμενοι.

«Τα κινητικά προβλήματα είναι συνήθως χρόνια και αν αναβληθεί η υπόθεση ενδέχεται και το επόμενο δικαστήριο να αντιμετωπίσει το ίδιο ζήτημα» εξήγησε και έκανε λόγο για «αφόρητη διαιώνιση της διαδικασίας ιδίως για τους συγγενείς των θυμάτων ανθρωποκτονίας από πρόθεση».

Επιπλέον, σημείωσε πως στο διάστημα των τριών, τεσσάρων μηνών που απαιτούνται, σύμφωνα με τους γιατρούς, για την αποκατάσταση το δικαστήριο δεν θα έχει προχωρήσει τόσο ώστε να βλάψουν τα δικαιώματα του. Η εισαγγελέα τόνισε επίσης πως συγκατηγορούμενοι του επιθυμούν να προχωρήσει η διαδικασία προσθέτοντας ότι
κατά τη διάρκεια της πρωτόδικης δίκης ο ίδιος δεν εμφανίστηκε ενώπιον του δικαστηρίου παρά μόνο στην απολογία του.

«Μην απειλείς»

Οι τόνοι ανέβηκαν όταν η υπεράσπιση διαμαρτυρήθηκε για «δικονομική αταξία» με την πρόεδρο να καλεί τους αστυνομικούς να πλησιάσουν τα έδρανα και τους συνηγόρους να διαμαρτύρονται φωνάζοντας «ντροπή», «να φέρετε και τα ΜΑΤ.

«Δεν είναι για τους συνηγόρους η αστυνομία» ήταν το σχόλιο του συνηγόρου υποστήριξης της κατηγορίας, Κώστα Παπαδάκη σε μια προσπάθεια να αποφορτιστεί η ατμόσφαιρα ενώ το δικαστήριο προχώρησε σε διακοπή της διαδικασίας. Ήταν η στιγμή που σημειώθηκε φραστικό επεισόδιο μεταξύ του Δ. Παπαδέλη, δικηγόρου του Νικ. Μιχαλολιάκου, και της Μάγδας Φύσσα, με την πλευρά της τελευταίας να φωνάζει: «μην απειλείς».

«Αποχή»

Επιπλέον, η πλειονότητα των συνηγόρων υπεράσπισης έθεσαν στο δικαστήριο το θέμα που προκύπτει με την τρίτη συνεδρίαση του δικαστηρίου, χωρίς να έχει ξεκινήσει η διαδικασία, υπογραμμίζοντας πως σύμφωνα με απόφαση της ολομέλειας του Δικηγορικών Συλλόγων είναι υποχρεωμένοι να απέχουν.

Από την πλευρά τους οι συνήγοροι υποστήριξης της κατηγορίας εξέφρασαν τη θέση πως δεν υπάρχει ζήτημα αποχής καθώς η δίκη έχει ξεκινήσει.

Ρεπορτάζ: Ντίνα Τσουκαλά

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος