«Όχι» από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο αίτημα Ελλήνων υγειονομικών για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απέρριψε σήμερα δύο αιτήσεις που υποβλήθηκαν κατά της Ελλάδας, από 30 επαγγελματίες υγείας που εργάζονται ανεξάρτητα ή σε δημόσια ιδρύματα υγείας για την λήψη προσωρινών ασφαλιστικών μέτρων και την αναστολή του νόμου περί υποχρεωτικού εμβολιασμού του προσωπικού του τομέα της υγείας κατά του Covid-19. Το Δικαστήριο αποφάσισε να απορρίψει τις αιτήσεις για λήψη προσωρινών μέτρων, κρίνοντας ότι ήταν εκτός του πεδίου εφαρμογής του κανόνα 39 για προσωρινά μέτρα. Σημειώνεται δε ότι το Δικαστήριο εγκρίνει τέτοια αιτήματα μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όταν οι αιτούντες θα αντιμετώπιζαν πραγματικό κίνδυνο και μη αναστρέψιμη βλάβη.

Το δικαστήριο επισημαίνει ότι τα μέτρα βάσει του άρθρου 39 του Κανονισμού αποφασίζονται σε σχέση με διαδικασία ενώπιον του Δικαστηρίου, χωρίς να προδικάζει τυχόν μεταγενέστερες αποφάσεις σχετικά με το παραδεκτό ή την ουσία της υπόθεσης.

Οι 30 επαγγελματίες υγείας προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επι τη βάσει του άρθρου 2 για το δικαίωμα στη ζωή, 3 για απαγόρευση απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης, 4 περί απαγόρευσης σκλαβιάς και καταναγκαστικής εργασίας, 5 το δικαίωμα στην ελευθερία και ασφάλεια, 6 για το δικαίωμα σε δίκαιη ακρόαση, άρθρο 8 για δικαίωμα του σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής και του άρθρου 14 για απαγόρευση των διακρίσεων της Ευρωπαϊκής Σύμβασης σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι αιτούντες διαμαρτύρονται για τις διατάξεις του άρθρου 206 του νόμου αριθ. 4820/2021 που επιβάλλουν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό επαγγελματιών του τομέα της υγείας κατά του Covid-19 ως προϋπόθεση για να μπορέσουν να συνεχίσουν να ασκούν το επάγγελμά τους. Οι προσφεύγοντες ζήτησαν επίσης από το Δικαστήριο να εφαρμόσει προσωρινά μέτρα ώστε να ανασταλεί αμέσως η εφαρμογή του νόμου.

Υπενθυμίζεται πως οι αιτήσεις που εκκρεμούν επί του παρόντος ενώπιον του Δικαστηρίου αφορούν 24 αιτούντες, εκ των οποίων 18 είναι ανεξάρτητοι γιατροί και έξι απασχολούνται σε δημόσια ιατρικά ιδρύματα και άλλους έξι δημόσιους υπάλληλους που εργάζονται σε δημόσια ιατρικά ιδρύματα μεταξύ των οποίων γιατροί και νοσηλευτές.

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης 

«Όχι» από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο αίτημα Ελλήνων υγειονομικών για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος