Ο σκιώδης κόσμος των χούλιγκαν: «Δόλωμα» ένα χαρτζιλίκι – Οι σύνδεσμοι και οι «δουλειές» που οδηγούν στο οργανωμένο έγκλημα

Προσεγγίζουν νέα παιδιά για να φτιάχνουν στρατούς οργανωμένων οπαδών και τα μεταλλάσσουν σε σκληρούς χούλιγκαν πρόθυμους να βρίσουν, να χτυπήσουν και να καταστρέψουν ότι βρουν μπροστά τους. Ο τρόπος στρατολόγησης ακόμα και 14χρονων, σύμφωνα με τη μαρτυρία έμπειρων στελεχών της αστυνομίας στην ΕΡΤ, είναι ύπουλος και μεθοδικός.

«Θα πάει ο μικρότερος, ο πιτσιρικάς στο γήπεδο με τον γνωστό με τον φίλο θα τον βρει ο μεγαλύτερος και θα προσπαθήσει καταρχάς να τον ενσωματώσει με διάφορους τρόπους δίνοντας κάτι στην αρχή, το οποίο μπορεί να είναι και αμελητέο να μπει μέσα στο γήπεδο, να δει έναν αγώνα ως δώρο ή να πάει μία εκδρομή με τους υπόλοιπους πάλι για αγώνα εκτός της πόλης. Αυτό είναι το δόλωμα», αναφέρει στην ΕΡΤ ο Παντελής Τίγκας, αστυνομικός διευθυντής ε.α – πρ. προϊστάμενος υποδ. αντιμετώπισης αθλητικής βίας στους αθλητικούς χώρους.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Ο νεαρός… στρατιώτης, όπως εξηγούν, νιώθει δυνατός, ότι είναι μέλος μίας ομάδας και κανείς δεν μπορεί να τον πειράξει. Οι πρώτες έκνομες ενέργειες είναι σε χαμηλής έντασης επεισόδια και αν είσαι καλός, ανεβαίνεις επίπεδο καθώς η οργάνωση έχει ιεραρχία πυραμοειδούς μορφής. Πάντα υπό τις εντολές του «μεγάλου».

Από την οπαδική βία… στο οργανωμένο έγκλημα

Ο μανδύας του… αθλητικού ιδεώδους δημιουργεί το κατάλληλο πεδίο, σύμφωνα με τους ειδικούς, για τη δράση εγκληματικών οργανώσεων με σκοπό το κέρδος του «αρχηγού». Σε αυτό το στάδιο πλέον οι οπαδικές διαφορές έχουν ξεπεραστεί και δεν αποκλείεται να συνεργάζονται σε άλλες εγκληματικές ενέργειες

«Εκεί πλέον ξεπερνάμε τα όρια του αθλητικού πεδίου και μπαίνουμε σε κάποια άλλα σκοτεινά, ομιχλώδη. Υπάρχουν υπονοούμενα για σχέσεις συνδέσμων, οπαδών, προέδρων οι οποίοι κινητοποιούνται γι’ αυτούς τους σκοπούς. Δηλαδή έχουμε έναν οργανωμένο στρατό και πρέπει να απαντήσουμε σε αυτήν την ερώτηση. Γιατί οργανώνεται ο οργανωμένος στρατός, πότε οργανώνεται και από ποιους οργανώνεται», λέει στην ΕΡΤ ο Διαμαντής Μαστρογιαννάκης, καθηγητής ΕΑΠ.

Μία απλή αντιπαράθεση, ένας παλιός αγώνας μεταξύ δύο ομάδων είναι αρκετά για κάποιους να κλείσουν ραντεβού για να λύσουν τις διαφορές τους.Οι σκοτεινοί υποκινητές μπορούν ακόμα να χρησιμοποιήσουν και τις πολιτικές ή ιδεολογικές αντιλήψεις κάποιων όπως έγινε με τους ακροδεξιούς Κροάτες χούλιγκανς που προκάλεσαν τα επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια που οδήγησαν στη δολοφονία του Μιχάλη Κατσούρη.

Ρεπορτάζ: Νίκος Κοντορούσης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος