Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, σε συνέντευξή του στον Φάνη Παπαθανασίου και τις «Ειδικές Αποστολές Live», αποκαλύπτει το σχέδιο της Κομισιόν για τα ταξίδια και την εφαρμογή του πιστοποιητικού εμβολιασμού, που αναμένεται να διευκολύνει τις μετακινήσεις των Ευρωπαίων πολιτών.
Αναλυτικά η συνέντευξη:
- Κύριε αντιπρόεδρε μέσω αυτής της αβεβαιότητας και της αγωνίας που υπάρχει για να βγούμε γρήγορα από το τούνελ με την περιπέτεια που ζούμε με τον κορονοϊό, εδώ στην Ελλάδα πολιτεία και φορείς έχουν μια αισιοδοξία ότι το πιστοποιητικό θα βοηθήσει. Θα υπάρξει γρήγορα συμφωνία και θα βοηθήσει ώστε να διευκολύνει τις μετακινήσεις και να βοηθήσει και τον ελληνικό τουρισμό. Συμμερίζεστε αυτή τη αισιοδοξία; Και πως θα εφαρμοστεί;
Μ. ΣΧΟΙΝΑΣ: Ναι, τώρα πια την συμμερίζομαι και κατά ένα βαθμό θεωρώ τον εαυτό μου ως συνυπεύθυνο για την αισιοδοξία, γιατί στην αρχή ήταν πολύ λίγοι οι υποστηρικτές αυτής της ιδέας. Τώρα όμως μετά και την τελευταία Σύνοδο Κορυφής, νομίζω ότι υπάρξει σύγκληση στην ανάγκη αυτούς του ψηφιακού πιστοποιητικού, το οποίο θα είναι ένα ευρωπαϊκό προϊόν. Θα είναι το ίδιο σε όλη την Ευρώπη, έχει σημασία αυτό, γιατί όταν το κάνουμε όλοι μαζί οι Ευρωπαίοι, οι τεχνολογικές πλατφόρμες οι αμερικανικές θα μας το επιβάλλουν. Κι αν δεν το κάνουμε με έναν τρόπο συντονισμένο όλοι οι Ευρωπαίοι, διμερείς λύσεις θα κατακερματίσουν την εσωτερική αγορά και κατ’ επέκταση της ελευθερίας των Ευρωπαίων.
Όλοι λοιπόν οι λογικοί, οι ηθικοί, οι νομικοί και οι πολιτικοί και οι οικονομικοί, μας ωθεί στο να το κάνουμε. Είμαστε έτοιμοι θα παρουσιάσουμε την πρόταση μας, μια δεσμευτικά νομική πρόταση που θα κάνει η Επιτροπή στις 17 Μαρτίου.
- Γνωρίζουμε λίγο για το περιεχόμενο, θέλουμε αν μπορείτε να μας δώσετε μερικά στοιχεία, τι θα περιλαμβάνει και πως θα εφαρμοστεί.
Μ. ΣΧΟΙΝΑΣ: Αντιλαμβάνεστε ότι είναι πάντα δύσκολο να παρουσιάσει κανείς στην πρόταση της Επιτροπής πριν υιοθετηθεί από το Κολλέγιο των Επιτρόπων, αλλά νομίζω ότι μπορώ να μοιραστώ μαζί σας ότι στην φάση που βρισκόμαστε τώρα προετοιμασίας, θεωρούμε ότι δεν πρέπει να έχει πάρα πολλά στοιχεία αυτό το πιστοποιητικό, πρέπει οπωσδήποτε όμως να έχει τα εξής τρία: Να δείχνει κατά πόσο ο κάτοχός τους εμβολιαστεί ή όχι, να δείχνει τα αποτελέσματα του τεστ το μοριακού του PCR και να δείχνει το κατά πόσο έχει αντισώματα ή είναι τέως ασθενής.
Πιστεύουμε ότι ο συνδυασμός αυτός των τριών στοιχείων είναι επαρκής για να μπορεί κάποιος να ασκήσει την κινητικότητά του στην Ευρώπη, μπορώντας να αποδείξει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται την υγειονομική. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν από εκεί πρέπει να ξεκινήσουμε και μετά θα δούμε τι άλλες χρήσεις θα αποφασιστούν γι αυτό το πιστοποιητικό, αλλά η εκκίνηση είναι να υπάρξει με αυτή την μορφή που σας περιγράφω.
- Εκτιμάτε πως μπορεί να υπάρξουν ζητήματα διάκρισης για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί; Που όπως είπε και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, γιατί υπάρχουν πολλοί και φαντάζομαι μέχρι το καλοκαίρι πολλές χώρες δεν θα έχουν εμβολιάσει ανήλικους. Τι θα γίνει; Θα υπάρχει ένας συνδυασμός και το τεστ όπως είπατε και των αντισωμάτων;
Μ. ΣΧΟΙΝΑΣ: Κοιτάξτε, καταρχήν ζούμε σε καιρούς εξαιρετικής κρίσης, έτσι; Δεν ζούμε σε καιρούς κανονικότητας, και σε τέτοιους καιρούς κρίσης χρειαζόμαστε και εργαλεία κρίσης. Άρα νομίζω ότι δεν δικαιολογούνται οι κριτικές όσων λένε ότι αυτή είναι η κερκόπορτα των διακρίσεων ή της κατάχρησης των ελευθεριών μας. Υπάρχουν προηγούμενα για την κινητικότητα στην βάση αποδείξεων εμβολιασμού. Στην Αφρική δεν μπορεί να πάει κανένας αν δεν δείξει το κίτρινο βιβλιαράκι με τους εμβολιασμούς. Στην δικιά μας περίπτωση όπως μόλις σας εξήγησα, δεν θα υπάρχει μόνο το στοιχείο το εμβολιασμού, θα υπάρχει και το στοιχείο του PCR και το στοιχείο των αντισωμάτων.
Άρα οποιαδήποτε στιγμή ο Ευρωπαίος θα μπορεί να αποδείξει ότι έχει ένα από τα τρία κλειδιά κινητικότητας. Τώρα αν δεν έχει κανένα από τα τρία, νομίζω ότι είναι λογικό να μην ξεκινήσει κινητικότητα, τουρισμό, αν δεν βρεθεί σε μια φάση που θα αποδείξει ότι δεν θα είναι κίνδυνος για την κοινωνία και τους υπόλοιπους.
- Δηλαδή μας λέτε ότι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, θα εξαρτάται από την χώρα υποδοχής τι θα δέχεται και τι θα πιστοποιεί ως θετικό προκειμένου να δέχεται τον επισκέπτη.
Μ. ΣΧΟΙΝΑΣ: Θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής. Ο δικός μας ρόλος στην Επιτροπή στις 17 Μαρτίου είναι – κι αυτό μας ζητήθηκε από τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης – είναι να παρουσιάσουμε το προϊόν, τις προδιαγραφές του, που θα είναι οι ίδιες για όλη την Ευρώπη. Δεν είναι δικιά μας η απόφαση για τις παραμέτρους της χρήσης αυτό του προϊόντος. Αυτή είναι μια συζήτηση που θα ακολουθήσει και είναι μια συζήτηση που θα γίνει σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, πιστεύω εγώ. Είναι μια απόφαση των κρατών μελών, είμαι όμως πεπεισμένος ότι από την στιγμή που εμείς βάλουμε πάνω στο τραπέζι αυτή την λύση, η επόμενη συζήτηση για την χρήση σίγουρα θα διευκολυνθεί.
- Η συζήτηση για την χρήση πρέπει να έχει κοινή συνισταμένη; Ή εκεί εκτιμάτε ότι θα υπάρχουν παρεκκλίσεις; Κάθε χώρα, ενδεχομένως οι χώρες του νότου που καίγονται να το εκλάβουν διαφορετικά και να έχουν διαφορετικές απόψεις.
Μ. ΣΧΟΙΝΑΣ: Εγώ θα προτιμούσα μια κοινή συνισταμένη γιατί βρισκόμαστε στο πεδίο του κοινοτικού δικαίου, θα είναι μια πρόταση για κανονισμό αυτή βασισμένη σε μια νομική βάση για την εσωτερική αγορά. Η απόφαση θα ληφθεί με πλειοψηφία, και μας βολεύει τους Ευρωπαίους να πάμε όλοι μαζί. Αν δεν πάμε όλοι μαζί θα συμβεί, ξέρουμε τι θα συμβεί, θα κατακερματιστεί η αγορά, ο καθένας θα κάνει ότι θέλει, θα έχουμε διμερείς συμφωνίες, θα χαθεί αυτή η προβλεψιμότητα που βοηθάει πάρα πολύ το ευρωπαϊκό, εγώ θα έλεγα και το ελληνικό καλοκαίρι. Αυτή την προβλεψιμότητα θέλουμε να λύσουμε, να βοηθήσουμε.
- Πόσο γρήγορα θα τρέξει αυτή η διαδικασία; Η Πρόεδρος της ΚΟΜΙΣΙΟΝ είπε ότι θα χρειαστούν ενδεχομένως τρεις μήνες, θα προλάβουμε το ελληνικό καλοκαίρι;
Μ. ΣΧΟΙΝΑΣ: Ναι, από την στιγμή που θα παρουσιάσουμε την πρόταση στις 17 Μαρτίου, χρειάζονται να γίνουν δυο επιπρόσθετα πράγματα. Το πρώτο που συζητήσαμε μόλις τώρα, είναι να ληφθεί η απόφαση, κι αυτό έχει μια διαδικασία, έτσι; Θα συζητηθεί στην Σύνολο Κορυφής της 25ης Μαρτίου, θα συζητηθεί στα αρμόδια συμβούλια υπουργών, και ελπίζουμε ότι η συμφωνία θα έρθει ταχύτατα, δεν νομίζω χρειάζεται να, τρεις μήνες για να συμφωνήσουμε.
Η δεύτερη διαδικασία επιπρόσθετη, είναι ότι θα χρειαστεί μια τεχνική επεξεργασία αυτής της φόρμας αυτού του προϊόντος, με τρόπο ώστε η κάθε χώρα μέλος να μπορεί να επιτρέπει στους πολίτες της να κλειδώνουν, να κωδικοποιούν, να εισάγουν στο σύστημα αυτό τις πληροφορίες. Αυτό είναι μια τεχνική δουλειά που πρέπει να γίνει σε κάθε κράτος μέλος, θέλει λίγο χρόνο. Εδώ στην Ελλάδα έχουμε εξαιρετικές εμπειρίες με το θέμα της διαχείρισης της πλατφόρμας του εμβολιασμού, έχουμε ένα πολύ πετυχημένο υπουργό και ένα υπουργείο, νομίζω ότι κι αυτή η διαδικασία μπορεί να πάει σχετικά γρήγορα. Ξαναλέω ο στόχος μας είναι όλα αυτά να έχουν ολοκληρωθεί πριν το καλοκαίρι.
- Εννοείτε Μάιο;
Μ. ΣΧΟΙΝΑΣ: Το καλοκαίρι νομίζω αρχίζει 1η Ιουνίου.
- Τώρα, στο ζήτημα του εμβολιασμού. Έχουν ξεπεραστεί τα ζητήματα που προέκυψαν μετά την συμφωνία της ΚΟΜΙΣΙΟΝ με τις φαρμακευτικές εταιρίες; Και ασφαλώς επηρέασαν και την πορεία του εμβολιασμού στην Ελλάδα και σε κάποιες χώρες;
Μ. ΣΧΟΙΝΑΣ: Κοιτάξτε, ξεπερνιούνται δεν έχουν ξεπεραστεί. Πρόκειται για το μεγαλύτερο και το πιο φιλόδοξο πρόγραμμα εμβολιασμού στην ιστορία των εμβολιασμών στην ανθρωπότητα, ποτέ κανένας δεν αγόρασε 2,6 δόσεις εμβολίου από έξι εταιρίες για 450.000.000 ανθρώπους. Από την φύση του λοιπόν το εγχείρημα είναι πρωτοφανές, μιλάμε για την διαχείριση και ενός επιστημονικού θαύματος γιατί ο χώρος, ο χρόνος για την, αυτά τα εμβόλια συντμήθηκε από χρόνια σε μήνες. Και μερικές από τις εταιρίες – μια για να είμαστε πιο ειλικρινής – άργησε λίγο να συνδυάσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις με τις δυνατότητες παραγωγής της, η ASTRAZENECA.
Από την στιγμή που επισημάναμε αυτές τις ατέλειες, έχουμε τώρα μια καθημερινή πίεση, εικοσιτετράωρη πίεση στις εταιρίες, ο Γάλλος συνάδελφός μου ο Terry Bretton που είναι αρμόδιος για την βιομηχανία, ουσιαστικά περνάει όλη την ημέρα του με τους επικεφαλής των φαρμακευτικών εταιριών. Και βλέπω τώρα ότι ο ρυθμός παραγωγής αυξάνεται, μέχρι τα τέλη Μαΐου θα έχουμε γύρω στα, Ιουνίου με συγχωρείτε, θα έχουμε 600.000.000 δόσεις, και πιστεύω ότι πολύ νωρίτερα γύρω στον Απρίλιο θα έχουμε εμβολιάσει όλους τους Ευρωπαίους, πάνω από εξήντα χρονών.
Αυτός είναι ένας ρυθμός ικανοποιητικός, ο στόχος παραμένει εκεί στο τέλος του καλοκαιριού να έχουμε εμβολιάσει το 70% του γενικού πληθυσμού, πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε.
- Μιλήστε μας τώρα σε προσωπικό για την περιπέτειά σας όταν διαγνωστήκατε θετικός, πως βιώσατε αυτή την δύσκολη και επικίνδυνη εμπειρία;
Μ. ΣΧΟΙΝΑΣ: Ναι, την βίωσα θα έλεγα άσχημα, δραματικά, γιατί αυτός ο ιός είναι ένας ύπουλος ιός. Δεν μοιάζει με καμιά από αυτές τις παθογένειες που όλοι έχουμε γνωρίσει, εμφανίζεται δειλά, μεγαλώνει γρήγορα και εγώ τουλάχιστον το αισθάνθηκα ως μια διαδικασία όπου πήγαινα σιγά-σιγά σε ένα μαύρο σύννεφο από το οποίο δεν μπορούσα να βγω εύκολα. Ευτυχώς, χρειάστηκε μάλιστα και μια εβδομάδα να νοσηλευτώ, αλλά ευτυχώς ως ασθενής του δευτέρου κύματος μπόρεσα να επωφεληθώ από τα πρωτόκολλα που δεν υπήρχαν στο πρώτο κύμα, και αντέδρασε ο οργανισμός μου ευτυχώς καλά. Η όλη διαδικασία κράτησε γύρω στις τέσσερις με πέντε εβδομάδες, δεν ήταν μια απλή διαδικασία, γι αυτό και μόλις τα κατάφερα είπα σε όσους αρνούνται τον ιό και πιστεύουν ότι δεν υπάρχει, τους είπα να έρθουν σε εμένα να τους εξηγήσω γιατί ακριβώς μιλάμε.
- Τώρα ανησυχείτε; Σας βλέπω φοράτε δυο μάσκες.
Μ. ΣΧΟΙΝΑΣ: Δεν ανησυχώ γιατί έχω αντισώματα και είμαι σε μια φάση της τρίτης κατηγορίας του πιστοποιητικού. Οι άνθρωποι με την δική μου περίπτωση, ο εμβολιασμός τους θα είναι στο τέλος της διαδικασίας, αλλά φοράω δυο μάσκες πρώτον για να καθησυχάσω όλο τον κόσμο γύρω μου για την κατάστασή μου, και δεύτερον γιατί πιστεύω ότι όσοι έχουμε ευθύνες στην δημόσια ζωή, πρέπει να είμαστε διπλά προσεκτικοί, πρέπει να κάνουμε έξτρα προσπάθεια σε αυτό το πεδίο, κι εγώ είμαι αποφασισμένος να την κάνω.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος