Ο Λάζαρος Κυρίζογλου νέος πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας

Νέος Πρόεδρος της ΚΕΔΕ εξελέγη παμψηφεί ο Λάζαρος Κυρίζογλου, Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης και μέχρι τώρα Α΄ Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται πως: «Ειδικότερα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ στην ειδική σημερινή συνεδρίαση εξέλεξε το νέο πρόεδρο μετά την παραίτηση του Δημήτρη Παπαστεργίου και υπουργοποίησή του στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Μοναδικός υποψήφιος για τη θέση του προέδρου ήταν ο Λάζαρος Κυρίζογλου, ο οποίος εξελέγη με μυστική ψηφοφορία, συγκεντρώνοντας το σύνολο των ψήφων των 29 παρόντων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ.

Επίσης κατά τη σημερινή συνεδρίαση εξελέγησαν ο Δημήτρης Κάρναβος Δήμαρχος Καλλιθέας, στη θέση του Α΄ Αντιπρόεδρου και ο Κωνσταντίνος Κουκάς Δήμαρχος Μυκόνου στη θέση του Β΄ Αντιπροέδρου της ΚΕΔΕ.

Παρών στη συνεδρίαση ήταν και ο απερχόμενος Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου, ο οποίος αποχαιρέτησε τους συναδέλφους του τονίζοντας πως και από τη νέα του θέση θα στηρίξει την Αυτοδιοίκηση.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λ. Κυρίζογλου, αμέσως μετά την εκλογή του, εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τους συναδέλφους του για την τιμή και ευχήθηκε στον κ. Παπαστεργίου καλή δύναμη και επιτυχία στο έργο του.

Υπογράμμισε ότι η ενότητα, ο διάλογος και η συνεργασία θα αποτελέσει το τρίπτυχο που θα κινηθεί η νέα διοίκηση της ΚΕΔΕ το επόμενο διάστημα, ενώ τόνισε ότι θα συνεργαστεί με τη νέα κυβέρνηση για το καλό της Αυτοδιοίκησης, προαναγγέλλοντας παράλληλα συνάντηση, άμεσα, με την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών.

Ο κ. Κυρίζογλου υπογράμμισε επίσης ότι το όραμα και το μέγα ζητούμενο για το κράτος και το διοικητικό σύστημα είναι η ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για αποκέντρωση και αυτοδιοίκηση με μεταφορά αρμοδιοτήτων, πόρων, προσωπικού και μέσων για την καλύτερη άσκησή τους.

Τέλος τόνισε την ανάγκη να ανοίξει ουσιαστική συζήτηση για το ζήτημα του σύγχρονου, ισόχρονου, παράλληλου βηματισμού και της δίκαιης ανάπτυξης όλων των δήμων».

«Άλλωστε, τόνισε χαρακτηριστικά, κανείς δεν δικαιούται να ευτυχεί μόνος του».

Αναλυτικά η δήλωση του νέου προέδρου της ΚΕΔΕ Λ. Κυρίζογλου:

«Ευχαριστώ τους συναδέλφους μου για την τιμή.

Συγχαίρουμε τον μέχρι πρότινος Πρόεδρο της ΚΕΔΕ και ήδη Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου και του ευχόμαστε καλή δύναμη και επιτυχία στο έργο του.

Μετά την ταλαιπωρία της αυτοδιοίκησης, λόγω της λεγόμενης απλής αναλογικής του «Κλεισθένη» στην Αυτοδιοίκηση και την δεύτερη ταλαιπωρία της απλής αναλογικής στην Κεντρική Πολιτική σκηνή, έχουμε ένα νέο εκλογικό νόμο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023. Ένα σύστημα που βοηθάει την αποτελεσματική λειτουργία των δήμων, ταυτόχρονα όμως επιτρέπει την εκλογή στο ΔΣ όλων των τάσεων των τοπικών κοινωνιών.

Θα στηρίξουμε τον αγώνα μας στην ενότητά μας, τον διάλογο, τη συνεργασία στο εσωτερικό μας. Ταυτόχρονα, στο διάστημα που μας απομένει θα συνεργασθούμε με τη νέα Κυβέρνηση για το καλό της αυτοδιοίκησης. Θα έχουμε άμεσα συνάντηση με το Υπουργείο Εσωτερικών και ειδικότερα με τον αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, Θ. Λιβάνιο, οικείο και γνώριμο στην αυτοδιοίκηση.

Το μέγα ζητούμενο στο Κράτος μας, στο Διοικητικό μας σύστημα, είναι η ολοκλήρωση από τον κοινό νομοθέτη (δηλ. Κυβέρνηση και Κοινοβούλιο) του θεσμικού πλαισίου για την αποκέντρωση και την αυτοδιοίκηση με βάση το άρθρο 102 του Συντάγματος και την Ευρωπαϊκή Χάρτα Τ.Α. Για να συγκλίνουμε με την Ευρωπαϊκή Τ.Α. Αποκέντρωση, με μεταφορά αρμοδιοτήτων και πόρων και προσωπικού και μέσων, για καλύτερη και αποτελεσματικότερη άσκησή τους, προς όφελος των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών. Καλύτερη Δημοκρατία με περισσότερη αυτοδιοίκηση. Αυτή είναι η μεγάλη εικόνα, το όραμά μας. Ζητάμε από την Κυβέρνηση και τα κόμματα να μας εμπιστευθούν. Στην περίοδο Covid αποδείξαμε ότι μπορούμε.

Τέλος πρέπει να δούμε το ζήτημα του σύγχρονου δηλ. ισόχρονου, παράλληλου βηματισμού και της δίκαιης ανάπτυξης όλων των δήμων από την Ορεστιάδα μέχρι την Γαύδο και από το Νεστόριο μέχρι το Καστελόριζο. Άλλωστε κανείς δεν δικαιούται να ευτυχεί μόνος του.

Ειδικότερα όμως τα προς αντιμετώπιση και επίλυση σημαντικά ζητήματα της αυτοδιοίκησης είναι:

Σύνταξη Νέου Κώδικα Αυτοδιοίκησης (Δήμων και Περιφερειών)
Σύνταξη Νέου Κώδικα Δημοτικών Υπαλλήλων
Εφαρμογή της νέας Μελέτης Κατανομής των ΚΑΠ, με αύξηση από 01.01.2024 των ΚΑΠ τουλάχιστον κατά 10%, που αφορά όλους τους δήμους και ιδίως όλους τους μικρούς δήμους
4ετές Πρόγραμμα στελέχωσης των Δήμων για την κάλυψη των κενών, τη στελέχωση των νέων υπηρεσιών (πολιτικής προστασίας, εσωτερικού ελέγχου κ.λπ.) και την αντικατάσταση των αποχωρούντων υπαλλήλων (με την κινητικότητα και τη συνταξιοδότηση)
4ετές Πρόγραμμα υποστήριξης των μικρών Δήμων και ιδίως των ορεινών, των νησιωτικών και των νεοσύστατων Δήμων (π.χ. με τη σύσταση “Κοινών Υπηρεσιών” και τηλε-υποστήριξης)
2ετές Πρόγραμμα συγκρότησης των επτά (7) Αυτοτελών Υπηρεσιών Εποπτείας ΟΤΑ (διασφάλιση υποδομής και εξοπλισμού, πρόσληψη προσωπικού, οργάνωση υπηρεσιών και εκπόνηση προτύπων, κατάρτιση και συμβουλευτική υποστήριξη προσωπικού, ενημέρωση αιρετών και υπαλλήλων ΟΤΑ)
Ολοκλήρωση του Προγράμματος στελέχωσης της Δημοτικής Αστυνομίας (Ν. 5003/2022) (πρόσληψη και κατάρτιση προσωπικού κ.λπ.).
Ολοκλήρωση του Προγράμματος συγκρότηση των ΥΔΟΜ.
Βελτίωση της δημοσιονομικής διαχείρισης των Δήμων, με την υποστήριξη της ΕΕΤΑΑ (αντικατάσταση Β.Δ. 17-5/1959, εφαρμογή του Π.Δ. 54/2018 (διπλογραφικό σύστημα) και του Προϋπολογισμού Επιδόσεων)
Πρόγραμμα συλλογικής υποστήριξης των Δήμων για την εφαρμογή του συστήματος εσωτερικού ελέγχου και διαχείρισης κινδύνων (Ν.4795/2021 και Ν.5013/2023).
Υιοθέτηση από το Εθνικό Μητρώο Διαδικασιών «ΜΙΤΟΣ» των παραδοτέων του Προγράμματος «Απλούστευση & Προτυποποίηση Διαδικασιών των ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού» που υλοποίησε η ΕΕΤΑΑ.
Αντιμετώπιση των εκκρεμοτήτων που αφορούν ζητήματα προς νομοθετική ρύθμιση και εκκρεμείς οικονομικές υποχρεώσεις προς την αυτοδιοίκηση (ενεργειακό κόστος, ναυαγοσώστες, αδέσποτα κ.λπ.)».


Όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ αύριο, Τετάρτη 5 Ιουλίου το προεδρείο της ΚΕΔΕ και οι εκπρόσωποι των παρατάξεων θα έχουν εθιμοτυπική συνάντηση με τον Aναπληρωτή Yπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο.

To βιογραφικό του νέου προέδρου της KEΔE

 • Γεννήθηκε στην Τσάκονη Καστοριάς από γονείς αγρότες. Φοίτησε στο Γυμνάσιο Νεστορίου και το Λύκειο Καστοριάς.
 • Πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1978).
 • Υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία στον ελληνικό στρατό επί 29 μήνες (1978-1981).
 • Διετέλεσε μαχόμενος δικηγόρος στον Άρειο Πάγο.
 • Πρώτος Δημοτικός Σύμβουλος Αμπελοκήπων το 1982 σε ηλικία 26 ετών.
 • Υποψήφιος Δήμαρχος Αμπελοκήπων το 1986  (43% α΄ γύρος-47% β΄ γύρος) και το 1990 (46% α΄ γὐρος- 48,5% β’γύρος με τα υψηλότερα ποσοστά.
 • Από το 1991 μέχρι το 1993 Νομάρχης Ευβοίας. Πρώτος πανελλαδικά σε απορρόφηση πιστώσεων και ρυθμούς εκτέλεσης έργων. Το έργο του αναγνωρίσθηκε από όλους τους φορείς του Νομού και από όλους τους πολιτικούς χώρους.
 • Εκλέγεται Δήμαρχος Αμπελοκήπων το 2002 με ποσοστό 58% (β΄ γύρος).
 • Επανεκλέγεται Δήμαρχος Αμπελοκήπων το 2006 με ποσοστό 50,3% (α΄γύρος).
 • Διετέλεσε επί δύο (2) δημοτικές περιόδους (8έτη) μέλος του Δ.Σ. και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (Κ.Ε.Δ.Ε.).  
 • Εκλέγεται Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης το 2010 με ποσοστό 54,39% (α΄ γύρος).
 • Εκλέγεται Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης το 2014 με ποσοστό 53,18% (α΄ γύρος).
 • Εκλέγεται Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης  Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ) στις 20/10/2014.
 • Εκλέγεται (5η φορά) Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης με ποσοστό 70% (α΄ γύρος) στις 26.5.19.
 • Εκλέγεται Α’ Αντιπρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (Νοέμβριος 2019)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος