Ο καιρός με τον Π. Γιαννόπουλο: Σε εξέλιξη η κακοκαιρία «Ariel»

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία «Ariel» με τη σημερινή ημέρα ν’ αποτελεί και την κορύφωσή της σύμφωνα με το μετεωρολόγος της ΕΡΤ Παναγιώτη Γιαννόπουλο.

Ειδικότερα, θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες σχεδόν σε όλη τη χώρα κυρίως στα ανατολικά ηπειρωτικά και σε περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας τα φαινόμενα θα είναι έντονα. Η θερμοκρασία όμως θα σημειώσει μικρή άνοδο. Με τους ανατολικούς νοτιοανατολικούς ανέμους ο καιρός θα «γλυκάνει» θερμοκρασιακά λιγο.

Την Πέμπτη βαθμιαία στο επίκεντρο της κακοκαιρίας θα βρεθούν η κεντρική, ανατολική Μακεδονία η Θράκη και το βορειοανατολικό Αιγαίο, σταδιακά όμως από το μεσημέρι και εκεί τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Ενδεικτικά μπορεί στην Αττική και στο ξεκίνημα της ημέρας κατά διαστήματα θα εκδηλώνονται τοπικές βροχές και καταιγίδες όμως μετά το μεσημέρι θα βγει και ήλιος.

Σύμφωνα και με το δελτίο ΕΜΥ την Τετάρτη κακοκαιρία σε όλη τη χώρα με κύρια χαρακτηριστικά τα τοπικά μεγάλα ύψη βροχής, τις μεγάλες ραγδαιότητες βροχόπτωσης, τη μεγάλη συχνότητα κεραυνών στα θαλάσσια-παραθαλάσσια τμήματα και τους θυελλώδεις ανέμους 7 με 8 μποφόρ.

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στο Ιόνιο, στη δυτική και νότια Πελοπόννησο, στην Κρήτη (κυρίως στη δυτική και νότια), στη δυτική Στερεά, στην Ήπειρο, βαθμιαία στην υπόλοιπη Πελοπόννησο, στην ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), στην κεντρική Μακεδονία, στη Θεσσαλία, στις Κυκλάδες, στην Εύβοια, στις Σποράδες και από το μεσημέρι στην ανατολική Μακεδονία, στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα.

Σημειώνεται ότι τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ιδιαίτερα ισχυρά στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία και στα βορειότερα τμήματα της Θεσσαλίας. Χιόνια θα πέσουν στα βόρεια ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα βορειοανατολικά ανατολικοί βορειοανατολικοί 5 με 6 και από το απόγευμα 7 τοπικά 8 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές θα πνέουν ανατολικοί νοτιοανατολικοί 5 με 7 και τοπικά στο Ιόνιο 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Στην Αττική προβλέπονται νεφώσεις αυξημένες με βροχές και σποραδικές καταιγίδες .Τα φαινόμενα από τις προμεσημβρινές ώρες θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Οι άνεμοι νοτιοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται νεφώσεις αυξημένες με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα από τις προμεσημβρινές ώρες θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ και βαθμιαία ανατολικοί βορειοανατολικοί τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Παναγιώτης Γιαννόπουλος Φυσικός Μετεωρολόγος ΜSc. FRMetS

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος