Ο καιρός με την Πάττυ Σπηλιωτοπούλου: Τοπικά ισχυρά φαινόμενα και χαλάζι

Μόνο κυκλοθυμικός θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ο καιρός την εβδομάδα που μόλις ξεκίνησε, αφού θα έχει απ’ όλα…! Έντονη αστάθεια θα επικρατεί σε μεγάλο μέρος της κεντρικής και βόρειας κυρίως χώρας, με έμφαση στη Μακεδονία, τη Θράκη, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία και λιγότερο τη Στερεά, όπου ενώ θα ξεκινάμε καλά, προς το μεσημέρι μέχρι και το βράδυ θα εκδηλώνονται βροχές αλλά και καταιγίδες οι οποίες κατά τόπους θα είναι ισχυρές και θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις, ενώ κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των φαινόμενων θα έχουμε ισχυρούς ανέμους και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, αλλά και έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα στα ορεινά. Όσο πάμε πιο νότια, βέβαια, και στο Αιγαίο δε θα έχουμε κάτι το ιδιαίτερο, με την ηλιοφάνεια να επικρατεί κατά κύριο λόγο.

Τα φαινόμενα που περιγράψαμε αναμένεται να επηρεάσουν σήμερα τα βόρεια, αύριο και τα κεντρικά της χώρας, ενώ Τετάρτη και Πέμπτη φαίνεται ότι θα είναι τοπικά μεν, αλλά πιο γενικευμένα, επηρεάζοντας και το Ιόνιο αλλά και αρκετές περιοχές του ηπειρωτικού κορμού και από την Παρασκευή θα αρχίσουν πάλι να περιορίζονται στα βόρεια.

Οι άνεμοι, από δυτικές κυρίως διευθύνσεις, δε θα ξεπερνούν τα 5-6 μποφόρ στα νότια, στα κεντρικά και βόρεια όμως παρόλο που θα είναι γενικά ασθενείς, κατά τη διάρκεια των έντονων φαινομένων θα ενισχύονται σημαντικά.

Η θερμοκρασία ενώ θα παρουσιάσει μικρή πτώση και στα νότια από αύριο, θα παραμείνει σε κανονικά επίπεδα, σε αντίθεση με τα βόρεια που πάλι κατά τη διάρκεια των φαινομένων θα πέφτει αισθητά, κατά 4-5 βαθμούς.

Οι χαλαζοπτώσεις συμβαίνουν συχνά αυτήν την εποχή, αφού ψυχρότερες αέριες μάζες από τη Β. Ευρώπη φτάνουν νοτιότερα και σε συνδυασμό με τον αρκετά θερμότερο αέρα κοντά στο έδαφος, δημιουργούν αστάθεια και με την παρουσία υγρασίας, ανοδικά και καθοδικά ρεύματα οδηγούν ψηλότερα στην ατμόσφαιρα, συμπυκνώνουν και παγώνουν τους υδρατμούς, με αποτέλεσμα να δημιουργείται το χαλάζι.

ΣΗΜΕΡΑ
Στα βόρεια τοπικές μπόρες και από το μεσημέρι σποραδικές καταιγίδες, με εξασθένηση το βράδυ. Στην υπόλοιπη χώρα αρκετή ηλιοφάνεια και μόνο στα ορεινά λίγες μπόρες το μεσημέρι – απόγευμα. Οι άνεμοι, δυτικοί και νότιοι, δε θα ξεπερνούν τα 5-6 μποφόρ στα νότια και η θερμοκρασία θα ανέβει λίγο στα νότια, θα πέσει όμως στα βόρεια.

ΑΤΤΙΚΗ
Ηλιοφάνεια, με λίγες συννεφιές τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες, σταδιακά νοτιάδες 3-4 μποφόρ και θερμοκρασία έως 33 βαθμούς.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μπόρες και από το μεσημέρι μεμονωμένες καταιγίδες, με πρόσκαιρη υποχώρηση το βράδυ. Μεταβλητοί και το απόγευμα πρόσκαιρα νότιοι άνεμοι έως 4 μποφόρ και θερμοκρασία έως 28 βαθμούς.

ΑΥΡΙΟ
Στα βόρεια βροχές και σποραδικές καταιγίδες αρχικά στη Μακεδονία και τη Θράκη και βαθμιαία στην Ήπειρο και τη Θεσσαλία, που τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα ενταθούν και δεν αποκλείεται να έχουμε χαλαζοπτώσεις. Το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στη Θεσσαλία. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες συννεφιές στα ηπειρωτικά το μεσημέρι – απόγευμα, με μπόρες κυρίως στα ορεινά. Δυτικοί κυρίως άνεμοι έως 5-6 στα νότια και μικρή πτώση θερμοκρασίας, κυρίως στα κεντρικά και βόρεια.

Πάττυ (Παναγιώτα) Δ. Σπηλιωτοπούλου
Μετεωρολόγος της ΕΡΤ
B.Sc. Φυσικός
M.Sc. Μετεωρολόγος – Περιβαλλοντολόγος
M.Sc. Ειδικός στις Στρατηγικές Διαχείρισης Καταστροφών & Κρίσεων
M.A. Δημοσιογράφος
Εθνικό & Καποδιστριακό Παν/μιο Αθηνών

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος