Ο καιρός με την Πάττυ Σπηλιωτοπούλου: «Θυελλώδεις βοριάδες και κίνδυνος για πλημμύρες» (video)

Επίσημα ποδαρικό με πρωτοβρόχια και πτώση της θερμοκρασίας σε χαμηλότερα για την εποχή επίπεδα μας κάνει το φθινόπωρο αυτήν την εβδομάδα, ενώ κύριο χαρακτηριστικό είναι και οι θυελλώδεις βοριάδες, ιδιαίτερα στο Β. Αιγαίο που φτάνουν και τα 9 μποφόρ, εξ’ ου και τα σημερινά απαγορευτικά στις θαλάσσιες συγκοινωνίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα φαινόμενα αναμένεται να είναι τοπικά έντονα από το βράδυ της Τετάρτης μέχρι και το βράδυ της Πέμπτης σε Β. Εύβοια και Α. Στερεά (συμπεριλαμβανομένης και της ΒΑ. Αττικής), γεγονός ιδιαίτερα ανησυχητικό και επίφοβο για πλημμύρες, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στις εν λόγω περιοχές.

Καλύτερη εικόνα φαίνεται να επικρατεί από την Παρασκευή με σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων και μικρή άνοδο της θερμοκρασίας αλλά και πτώση της έντασης των βοριάδων ήδη από την Πέμπτη…

ΣΗΜΕΡΑ
Παροδικά αυξημένες συννεφιές σε όλη τη χώρα, με ασθενείς κατά κύριο λόγο βροχές σε Θεσσαλία, Σποράδες, Εύβοια, Α. Στερεά, Α. Πελοπόννησο και Β. Κρήτη, ενώ από το απόγευμα ενδεχομένως να βρέξει λίγο και στο Ν. Ιόνιο και τις Κυκλάδες. Οι βοριάδες ενισχύονται και στο Ιόνιο στα 6-8 μποφόρ, ενώ στο Αιγαίο θα πνέουν θυελλώδεις στα 8 και στο Κεντρικό και Β. Αιγαίο τοπικά και 9 μποφόρ, με μικρή εξασθένηση από το απόγευμα. Η θερμοκρασία, σε μικρή περαιτέρω πτώση, σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα, δε θα ξεπεράσει στα ανατολικά τους 25-27 βαθμούς, ενώ οι υψηλότερες θερμοκρασίες στα δυτικά, τη Ν. Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τους 29 βαθμούς, αντίστοιχα.

ΑΤΤΙΚΗ
Λίγες συννεφιές, κυρίως στα βόρεια και ανατολικά όπου πιθανώς θα έχουμε και ασθενείς τοπικές βροχές. Περαιτέρω ενίσχυση των βοριάδων έως 7-8 μποφόρ και θερμοκρασία έως 26 βαθμούς και στα ανατολικά και βόρεια 2-3 χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ηλιοφάνεια με λίγες συννεφιές από το μεσημέρι, ανατολικοί και βόρειοι άνεμοι 4-5, τοπικά τις πρωινές ώρες και 6 μποφόρ και θερμοκρασία έως 26 βαθμούς.

ΑΥΡΙΟ
Παρόμοιος καιρός, με παροδικά αυξημένες συννεφιές σε όλη τη χώρα και τοπικές βροχές ή μεμονωμένες καταιγίδες σε Δ/Κ. Μακεδονία, Α. Θεσσαλία, Σποράδες, Εύβοια, Κ/Α. Στερεά, Πελοπόννησο, Ν. Ιόνιο, Κυκλάδες και Κρήτη. Τα φαινόμενα αναμένονται έντονα από το βράδυ έως και το επόμενο βράδυ της Πέμπτης στα ανατολικά και ιδιαίτερα σε Εύβοια και Α. Στερεά, Α. Πελοπόννησο, με κίνδυνο για πλημμυρικά φαινόμενα. Οι βοριάδες στο Αιγαίο θα παραμείνουν πολύ ενισχυμένοι τοπικά έως 7 και στα βόρεια 8 μποφόρ, με σταδιακή μικρή εξασθένηση, ενώ η θερμοκρασία δε θα αλλάξει σημαντικά.

Πάττυ (Παναγιώτα) Δ. Σπηλιωτοπούλου
B.Sc. Φυσικός
M.Sc. Μετεωρολόγος – Περιβαλλοντολόγος
M.Sc. Ειδικός στις Στρατηγικές Διαχείρισης Κρίσεων & Καταστροφών
M.A. Δημοσιογράφος
Εθνικό & Καποδιστριακό Παν/μιο Αθηνών

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος