Ο καιρός με την Πάττυ Σπηλιωτοπούλου: Ομίχλες, αφρικανική σκόνη και αραιές συννεφιές την Κυριακή

Αν και ασυνήθιστη έως απόκοσμη εικόνα οι τόσο πυκνές ομίχλες, όχι μόνο στην Αττική αλλά και σε άλλες ηπειρωτικές και θαλάσσιες περιοχές, δεν αποτελούν κάτι το πρωτόγνωρο ή ανησυχητικό αφού δεν είναι άλλο παρά αυξημένοι υδρατμοί στην κατώτερη ατμόσφαιρα. Είναι ένα σύννεφο δηλαδή, το οποίο φτάνει χαμηλά μέχρι το έδαφος περιορίζοντας σημαντικά την ορατότητα και οφείλεται στον νοτιά και τα υψηλά ποσοστά υγρασίας των ημερών. Οι ομίχλες θα εμφανίζονται τοπικά μέχρι και την Τρίτη, ενώ η αφρικανική σκόνη σε συνδυασμό με την αραιή συννεφιά, θα θολώνουν επίσης την ατμόσφαιρα. Επιπλέον, οι θερμές αέριες μάζες από την Αφρική κρατούν τη θερμοκρασία έως και 4-6 βαθμούς πάνω από τα κανονικά επίπεδα. Από την Τρίτη όμως θα αρχίσει σταδιακά να πέφτει και θα έχουμε τοπικές βροχές στα βόρεια, την Τετάρτη και στα ανατολικά και την Πέμπτη σε νοτιότερα τμήματα της χώρας.

ΑΥΡΙΟ
Λίγες συννεφιές, κυρίως σε Α. Θεσσαλία, Α. Στερεά, Εύβοια, Σποράδες, Κυκλάδες και Κρήτη, καθώς και στα βορειοανατολικά το πρωί, ενώ θα έχουμε και τοπικές ομίχλες τις πρωινές και βραδινές ώρες και αφρικανική σκόνη. Οι άνεμοι, ανατολικοί στο Ιόνιο δε θα ξεπερνούν τα 3-5 μποφόρ, ενώ οι βοριάδες στο Αιγαίο, ενισχυμένοι θα φτάσουν πρόσκαιρα και τα 7, με με εξασθένηση προς το βράδυ και θα πέσει λίγο η θερμοκρασία, κυρίως στα βόρεια και ανατολικά.

ΑΤΤΙΚΗ
Αραιές συννεφιές, πυκνότερες κατά διαστήματα και αφρικανική σκόνη, βοριάδες στα ανατολικά έως 6 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση και θερμοκρασία από 12 έως 24 βαθμούς.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Παρόμοιος καιρός, με τοπικές ομίχλες τη νύχτα και νωρίς το πρωί, ασθενείς άνεμοι και θερμοκρασία, από 13 έως 22 βαθμούς.

ΔΕΥΤΕΡΑ
Συνεχίζονται οι αραιές συννεφιές, που σταδιακά στα βορειοδυτικά θα πυκνώσουν και το βράδυ θα σημειωθούν εκεί λίγες βροχές, ενώ και πάλι ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη ενώ τη νύχτα και νωρίς το πρωί θα έχουμε πάλι τοπικές ομίχλες. Οι βοριάδες θα πνέουν εξασθενημένοι, ενώ στο Ιόνιο θα στραφούν σταδιακά ξανά σε νοτιάδες έως 5 μποφόρ και θα πέσει λίγο η θερμοκρασία, κυρίως στα βόρεια.

Πάττυ (Παναγιώτα) Δ. Σπηλιωτοπούλου
B.Sc. Φυσικός
M.Sc. Μετεωρολόγος – Περιβαλλοντολόγος
M.Sc. Ειδικός στις Στρατηγικές Διαχείρισης Κρίσεων & Καταστροφών
M.A. Δημοσιογράφος
Εθνικό & Καποδιστριακό Παν/μιο Αθηνών

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος