Ο καιρός με την Πάττυ Σπηλιωτοπούλου: Ισχυρές βροχές, θυελλώδεις βοριάδες και κίνδυνος πλημμυρών στις πυρόπληκτες περιοχές (video)

Κυριολεκτικά φθινοπωρινός θα είναι ο φετινός Σεπτέμβριος, καθώς ήδη το Σαββατοκύριακο είχαμε βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνεχιστούν μέχρι και τα τέλη της εβδομάδας που μόλις άρχισε, επηρεάζοντας αρκετές περιοχές της χώρας. Μάλιστα, τα φαινόμενα αναμένεται να είναι τοπικά έντονα από το βράδυ της Τετάρτης και ιδιαίτερα το πρωί και το μεσημέρι της Πέμπτης σε Β. Εύβοια και Α. Στερεά (συμπεριλαμβανομένης και της ΒΑ. Αττικής), γεγονός ιδιαίτερα ανησυχητικό και επίφοβο για πλημμύρες, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στις εν λόγω περιοχές…

Άλλο ένα κύριο χαρακτηριστικό, πέραν από τη μικρή σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας, θα είναι και οι θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο που θα φτάνουν και τα 8 και από σήμερα το βράδυ μέχρι και αύριο το μεσημέρι τοπικά πρόσκαιρα και τα 9 μποφόρ στα βόρεια τμήματα.

Καλύτερη εικόνα φαίνεται να επικρατεί από την Παρασκευή και κυρίως το Σαββατοκύριακο, με εξασθένηση των φαινομένων, βελτίωση του καιρού και μικρή άνοδο της θερμοκρασίας, ενώ θα πέσουν λίγο οι άνεμοι φτάνοντας όμως και τα 6-7 μποφόρ στα ανατολικά και νότια.

Πάντως, το σκηνικό καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα εκτιμάται κατά κύριο λόγο φθινοπωρινό, όπως μαρτυρούν οι μακροπρόθεσμες προβλέψεις…

ΣΗΜΕΡΑ
Στο Ν. Ιόνιο και τη ΝΔ. Πελοπόννησο θα έχουμε βροχές κυρίως τις μεσημεριανές ώρες, με εξασθένηση από το απόγευμα, ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατεί παροδικά αυξημένη συννεφιά, με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες σε Δυτική – Κ. Μακεδονία, Θεσσαλία και ανατολικά ηπειρωτικά, Σποράδες, Εύβοια και Κρήτη. Οι βοριάδες στο Ιόνιο δε θα ξεπερνούν τα 3-5 μποφόρ, στο Αιγαίο όμως θα πνέουν πολύ ισχυροί στα 7-8 και στο Β. Αιγαίο, από το βράδυ και κατά τη διάρκεια της νύχτας, τοπικά και 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία, σε μικρή πτώση στα ανατολικά δε θα ξεπεράσει τους 26-28 βαθμούς, ενώ οι υψηλότερες θερμοκρασίες στα δυτικά, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τους 29 με 30 βαθμούς, αντίστοιχα.

ΑΤΤΙΚΗ
Παροδικά αυξημένες συννεφιές, κυρίως στα βόρεια και ανατολικά του Νομού όπου θα έχουμε και τοπικές βροχές. Σταδιακή ενίσχυση των βοριάδων έως 7 μποφόρ στα ανατολικά και θερμοκρασία έως 28 βαθμούς.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ηλιοφάνεια με λίγη συννεφιά κατά διαστήματα, ανατολικοί άνεμοι 3-4 μποφόρ και θερμοκρασία έως 27 βαθμούς.

ΑΥΡΙΟ
Παροδικά αυξημένες συννεφιές σε όλη τη χώρα, με τοπικές –ασθενείς, κατά βάση- βροχές σε Δυτική – Κ. Μακεδονία, Θεσσαλία, ανατολικά κυρίως ηπειρωτικά, Σποράδες, Εύβοια και Κρήτη και θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο έως 8 και στο Β. Αιγαίο από τη νύχτα μέχρι το μεσημέρι τοπικά και 9 μποφόρ και μικρή περαιτέρω πτώση θερμοκρασίας.

Πάττυ (Παναγιώτα) Δ. Σπηλιωτοπούλου
B.Sc. Φυσικός
M.Sc. Μετεωρολόγος – Περιβαλλοντολόγος
M.Sc. Ειδικός στις Στρατηγικές Διαχείρισης Κρίσεων & Καταστροφών
M.A. Δημοσιογράφος
Εθνικό & Καποδιστριακό Παν/μιο Αθηνών

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος