Ο καιρός με την Ερμιόνη Κατιρτζόγλου: Η κακοκαιρία σε αποδρομή – Έντονα φαινόμενα στο ανατολικό Αιγαίο

Τα έντονα φαινόμενα της Πέμπτης θα περιοριστούν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα όπου αναμένεται μεγάλος όγκος νερού και θυελλώδεις νοτιάδες. Παγετός και κρύο στα ηπειρωτικά με τις χιονοπτώσεις πιο εξασθενημένες. Στην ήδη ταλαιπωρημένη δυτική Ελλάδα με τις συνεχόμενες αλλεπάλληλες καταιγίδες και τα μεγάλα ύψη βροχής ο κορεσμός και η κόπωση των πολιτών αλλά και του εδάφους παίζει με τα όρια αντοχής του συστήματος. Χρειάζεται προσοχή γιατί η βροχόπτωση δεν θα σταματήσει, θα είναι όμως πιο ήπια και με χαμηλότερες εντάσεις ανέμων.

Την Παρασκευή το πρωί θα είναι σε εξέλιξη ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα όπου αναμένεται και ο μεγαλύτερος όγκος νερού, με νότιους ανέμους να πνέουν στα 7 με 9 μποφόρ. Νωρίς το πρωί θα έχει χιονόπτωση στην Μακεδονία, την Θράκη και την ορεινή ηπειρωτική Ελλάδα που γρήγορα θα εξασθενήσει. Στην υπόλοιπη χώρα σποραδικές βροχές με ανοίγματα ηλιοφάνειας και βελτίωση από το μεσημέρι. Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις στο βόρειο Αιγαίο και δυτικοί στο Ιόνιο και το υπόλοιπο Αιγαίο μέχρι τα 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει περεταίρω πτώση. Στα βόρεια και κεντρικά μέχρι τους 10  με 13 βαθμούς, όπου θα σημειωθεί παγετός το πρωί και το βράδυ, στα νότια και ανατολικά μέχρι τους 17 βαθμούς.

 Στην Αττική περιμένουμε παροδικές βροχές με ανοίγματα ηλιοφάνειας. Οι άνεμοι θα είναι νότιοι στα 4 με 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη θα έχει κυρίως ήλιο με αρκετό κρύο και το θερμόμετρο να δείχνει 1 έως 9 βαθμούς Κελσίου, τοπικές βροχές μπορεί να εκδηλωθούν μικρή όμως διάρκειας, ενώ το πρωί θα έχει ασθενή χιονόπτωση στα γύρω ορεινά. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα είναι βόρειοι στα 4 με 5 μποφόρ.

Το Σάββατο θα έχουμε παροδικές νεφώσεις με πρόσκαιρες βροχές και αρκετά ανοίγματα ηλιοφάνειας. Ασθενής χιονόπτωση θα εξακολουθήσεις στα ορεινά  και ημιορεινά της βόρειας  και κεντρικής Ελλάδας. Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί που σταδιακά στο βόρειο και κεντρικό Αιγαίο θα στραφούν σε βορειοδυτικούς μέχρι τα 6 μποφόρ.  Κρύο και παγετός θα επικρατούν στα βόρεια και κεντρικά, ενώ η θερμοκρασία θα παραμείνει σε παρόμοια επίπεδα μέχρι τους 15 με 17 βαθμούς στα νότια και ανατολικά.

Την Κυριακή και την Δευτέρα θα εξακολουθήσει ο χειμωνιάτικος καιρός με πιο ήπιες βροχές αλλά και λίγα χιόνια στα ορεινά. Οι άνεμοι θα είναι πλέον βόρειοι και η θερμοκρασία σε μικρή περεταίρω πτώση.

Ερμιόνη Κατιρτζόγλου Φυσικός Μετεωρολόγος (MSc.)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος