Ο καιρός με την Ε. Κατιρτζόγλου: Τσουχτερό κρύο στα βόρεια, χιόνια στα κεντρικά και νότια, θυελλώδεις άνεμοι στα πελάγη

Λευκή και παγωμένη η εβδομάδα που ξεκινάει. Με τους ισχυρούς ανέμους να επιμένουν και το κρύο τσουχτερό στα βόρεια ηπειρωτικά. Προσοχή στον παγετό και υπομονή μέχρι το τέλος της εβδομάδας για επαναφορά σε φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες.

Την Δευτέρα θα εξακολουθήσει η χιονόπτωση στα ανατολικά και κεντρικά με αξιόλογη χιονόστρωση και στα πεδινά της Εύβοιας, της Αττικής, της Βοιωτίας. Από το απόγευμα θα επηρεαστούν εκ νέου η Μαγνησία και η Πελοπόννησος. Στα δυτικά και βόρεια της χώρας θα έχει μεγάλα ανοίγματα ηλιοφάνειας με ολικό παγετό να σημειώνεται στη Μακεδονία και Ήπειρο.  Οι άνεμοι χωρίς αλλαγή θα πνέουν στα 7 με 9 μποφόρ από βόρειες κυρίως διευθύνσεις. Η θερμοκρασία μέχρι τους 10 βαθμούς οι μέγιστες στα ανατολικά και κάτω από τους 4 βαθμούς στα βόρεια.

Στην Αττική κατά περιόδους θα έχουμε χιονοπτώσεις που ενδιάμεσα θα παρουσιάζουν πρόσκαιρη ύφεση. Οι άνεμοι θα είναι ισχυροί στα 6 με 8 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1  έως 4 βαθμούς. Στα βόρεια προάστεια το θερμόμετρο θα είναι κατά 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερα, με το παγετό ισχυρό κατά τις βραδινές και πρωινές ώρες.

Στην Θεσσαλονίκη προβλέπονται παροδικές νεφώσεις με ανοίγματα ηλιοφάνειας. Οι άνεμοι στην πόλη θα πνέουν βορειοδυτικοί στα 5 με 7 μποφόρ και το θερμόμετρο στους -4 με 3 βαθμούς Κελσίου, και ισχυρό παγετό τις βραδινές ώρες.

Την Τρίτη οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν στην ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα αλλά και στα νησιά του Αιγαίου. Οι άνεμοι θα εξασθενήσουν ελαφρά και στο Ιόνιο θα στραφούν σε ανατολικούς. Η θερμοκρασία θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδο με φαινόμενα παγετού σε όλα τα ηπειρωτικά. Στη δυτική και βόρεια Ελλάδα θα έχει ήλιο με παροδικές νεφώσεις και πολύ έντονο κρύο.

Την Τετάρτη  και την Πέμπτη θα επιμείνουν οι χιονοπτώσεις σταδιακά όμως θα αρχίσουν να υποχωρούν απασχολώντας πλέον τις ορεινές περιοχές. Οι άνεμοι δεν θα πέσουν κάτω από τα 7 μποφόρ και το κρύο και ο παγετός σε παρόμοια επίπεδα με βελτίωση από την Παρασκευή.

Ερμιόνη Κατιρτζόγλου Φυσικός Μετεωρολόγος (MSc.)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος