Καιρός: Σε εξέλιξη το κύμα καύσωνα – 43άρια από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας

Πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου θα ανέβει η θερμοκρασία σε αρκετές περιοχές στη χώρα μας τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τη μετεωρολόγο της ΕΡΤ Αναστασία Τυράσκη. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα σημειωθούν σε περιοχές που δεν φτάνει ο, σχετικά πιο δροσερός, αέρας από τη θάλασσα, είτε λόγω της απόστασής τους από αυτήν (ηπειρωτικές περιοχές), είτε λόγω της διεύθυνσης του ανέμου που επικρατεί (καταβάτες άνεμοι). Το κύμα καύσωνα προβλέπεται να κορυφωθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, οπότε και οι θερμοκρασίες προβλέπεται να ξεπεράσουν τους 43 βαθμούς Κελσίου. Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, σταδιακή υποχώρηση της θερμοκρασίας αναμένεται προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Την Πέμπτη ο καιρός θα είναι αίθριος, με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά κυρίως στα βόρεια το μεσημέρι και το απόγευμα. Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα είναι ασθενείς και το απόγευμα βορειοδυτικοί έως 4 με 5 μποφόρ, στο Αιγαίο θα πνέουν βόρειοι 5 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία στα ηπειρωτικά θα φτάσει τους 42 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου, του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 38 με 40 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική ο καιρός θα είναι αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 26 έως 39 βαθμούς, στα ανατολικά η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλονίκη γενικά αίθριος ο καιρός, με λίγα μόνο σύννεφα το απόγευμα. Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί 3 και το απόγευμα νότιοι έως 4 μποφόρ, η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24 έως 38 βαθμούς Κελσίου.

Την Παρασκευή προβλέπεται ηλιοφάνεια, με λίγα μόνο σύννεφα στα ηπειρωτικά κυρίως βόρεια το μεσημέρι και το απόγευμα. Οι άνεμοι στο Ιόνιο το απόγευμα βορειοδυτικοί έως 4 με 5 μποφόρ, στο Αιγαίο βόρειοι 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο και τοπικά θα φτάσει και πιθανώς να ξεπεράσει λίγο τους 43 βαθμούς Κελσίου.

Αναστασία Τυράσκη, Φυσικός – Μετεωρολόγος ΕΜΥ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος