Ο εφιάλτης της επόμενης ημέρας σε Πήλιο και Βόλο – Ανυπολόγιστες ζημιές, οδοιπορικό της ΕΡΤ

Το οδοιπορικό της ΕΡΤ στο Πήλιο φανέρωσε και εκεί το μέγεθος της καταστροφής. Τα χωριά παραμένουν αποκομμένα, οι δρόμοι είναι διαλυμένοι, σπίτια και επιχειρήσεις κατεστραμμένα, άδεια τα ξενοδοχεία και με προβλήματα στην υδροδότηση.

Στο μεταξύ, στα Ποτιστικά είναι σε εξέλιξη οι έρευνες της Πυροσβεστικής για το ζευγάρι των Αυστριακών που αγνοούνται. – Το τοπίο είναι «βομβαρδισμένο». Χαρακτηριστικό είναι πως το οίκημα του ζευγαριού έχει παρασυρθει ολόκληρο.

Σπίτια, επιχειρήσεις και ξενοδοχεία, έχουν υποστεί τεράστια καταστροφή.

Στην αποκομμένη Μακρυράχη πυροσβέστες, προσέγγισαν την περιοχή για να μεταφέρουν με ελικόπτερο 88χρονο με εσωτερική αιμορραγία στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Βόλου.

Ο στρατός συνδράμει με τις δυνάμεις του για να αποκαταστήσει την επικοινωνία, ανάμεσα στα χωριά του Πηλίου.

Εννέα Γερμανοί τουρίστες μεταφέρθηκαν με ασφάλεια από την παραλία Χοντρή Άμμος νότιου Πηλίου στον Βόλο, με τη συνδρομή του Λιμενικού Σώματος.

«Πνίγεται» στη λάσπη ο Βόλος

Τα νερά της βροχής υποχώρησαν, με την πόλη του Βόλου να είναι βυθισμένη στη λάσπη. Τα προβλήματα στις υποδομές είναι τεράστια, το δίκτυο υδροδότησης είναι εντελώς κατεστραμμένο και οι κάτοικοι έχουν νερό εκ περιτροπής, -ανά 3 ώρες- και αυτό μόνο για χρήση και όχι για πόση.

Συνεχίζεται η «μάχη» ώστε να απομακρυνθούν οι λάσπες από σπίτια και επιχειρήσεις.

Τα νερά από την υπερχείλιση του ποταμού Κραυσίδωνα ήταν τόσο ορμητικά που ισοπέδωσαν σπίτι που βρίσκεται στις όχθες του. Οι πλάκες της οικίας έχουν καταρρεύσει και έχει απομείνει μόνο το «σκαρί» και κάποια έπιπλα που θυμίζουν ότι μέχρι πριν από λίγα 24ωρα το σπίτι αυτό ήταν κατοικήσιμο. 

Λίγα μέτρα μετά, το οδόστρωμα έχει υποχωρήσει και το ποτάμι έχει καλυφθεί από τεράστιες πέτρες. Περαστικοί κάνουν τον σταυρό τους αντικρίζοντας το μέγεθος της καταστροφής. 

Αυτοκίνητα, φερτά υλικά, κάδοι, ακόμα και καναπέδες έχουν παρασυρθεί από τα ορμητικά νερά και έχουν βουλιάξει στη λάσπη.

Με κουβάδες, φτυάρια, σκούπες, ακόμα και με τσουβάλια, οι πολίτες προσπαθούν να απομακρύνουν τις λάσπες από τα καταστήματά τους.

Μετά τη μάχη με το νερό των πλημμυρών, ξεκίνησε η μάχη εξεύρεσης πόσιμου νερού, η μάχη ενάντια στις λάσπες και γενικά η μάχη της επιβίωσης για τους Βολιώτες. 

Στη μάχη έχουν ριχτεί και εκσκαφτικά μηχανήματα προκειμένου να ανοίξουν τους δρόμους που παραμένουν για τέταρτη μέρα απροσπέλαστοι.

Ανυπολόγιστες ζημιές

Τεράστια τα προβλήματα και τεράστιες οι ζημιές για τους κατοίκους στη συνοικίας του ΟΣΕ στον Βόλο. 

Τα ορμητικά νερά της βροχής μπήκαν στα σπίτια τους, παρασύροντας τα πάντα στο πέρασμά τους, από ρούχα μέχρι ηλεκτρικές συσκευές.

Μεγάλο πρόβλημα για τους πολίτες του Βόλου η διακοπή παροχής του νερού των νοικοκυριών, καθώς το δίκτυο έχει καταστραφεί ολοσχερώς.

Από χθες Πέμπτη ξεκίνησε η σταδιακή υδροδότηση των νοικοκυριών για λίγες μόνο ώρες, με νερό ωστόσο που δεν είναι πόσιμο. 

Πηγή: ΕΡΤ | Ρεπορτάζ: Χριστίνα Τοπούζη, Κώστας Καντούρης, Βαγγέλης Μητρούσιας, Ελένη Ραυτοπούλου | Επιμέλεια: Ειρήνη Βασάλου, Γωγώ Κατσέλη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος