Ο Χ. Καραθάνος (ειδικός σύμβουλος υπ. Υγείας) στο ERTNEWS: Θετικές οι εκτιμήσεις του για τις ελλείψεις βασικών φαρμάκων

Array

«Πράγματι υπάρχει έλλειψη φαρμάκων τον τελευταίο καιρό κι έχει επιδεινωθεί περισσότερο μετά το καλοκαίρι», είπε ο κ. Χαράλαμπος Καραθάνος, ειδικός σύμβουλος του υπουργείου Υγείας, στην εκπομπή με τους Κώστα Λασκαράτο και Θάνο Σιαφάκα, στο ERTNEWS.

«Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί, γεγονός που οφείλεται και στην ενεργειακή κρίση. Μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες, λόγω των υψηλών εξόδων, μειώνουν την παραγωγή των φαρμάκων, με αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση της τιμής τους», εξήγησε ο κ. Καραθάνος.

«Αυτή τη στιγμή, σημειώνονται ελλείψεις σε έναν κατάλογο περίπου 150 – 200 φαρμάκων. Έχουμε δώσει εντολή στον ΕΟΦ για απαγόρευση εξαγωγών, γιατί πράγματι ένα μεγάλο κομμάτι – εκτός της μικρότερης παραγωγής που έρχεται στην Ελλάδα – είναι και οι εξαγωγές που γίνονται», συμπλήρωσε. «Βρισκόμαστε σε εξάμηνη απαγόρευση εξαγωγών σε βασικά φάρμακα που λείπουν και αυτή τη στιγμή, έχουν παρατηρηθεί ελλείψεις και σε άλλα, των οπίοων η εξαγωγή δεν απαγορεύεται».

«Θα επεκταθεί η λίστα των φαρμάκων που βρίσκονται σε έλλειψη;»

Ο κ. Χαράλαμπος Καραθάνος, ειδικός σύμβουλος του υπουργείου Υγείας απάντησε πως «Ένα μέτρο που έχουμε είναι να επεκτείνουμε το εξάμηνο για αυτά τα φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη και να το κάνουμε από οκτώ ίσως και δέκα. Περιμένουμε από τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, τον κ. Μπαλτά, που έχει μια γενικότερη εικόνα, να μας δώσει και όσα φάρμακα δεν είναι στη λίστα απαγόρευσης εξαγωγών». Καθυσυχαστική είναι επίσης η δήλωσή του, κατά την οποία ισχυρίζεται ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα έχει δοθεί εντολή, ώστε να μπορέσουν να προστατεύσουν τουλάχιστον αυτούς που νοσούν βαριά.

«Πότε πιστεύετε ότι θα ομαλοποιηθεί η αγορά;»

«Πιστεύω ότι με το που δώσουμε οκτάμηνη απαγόρευση, θα βγουν άμεσα στην αγορά, γιατί αυτοί που κάνουν τις εξαγωγές, ουσιαστικά παίζουν πολύ και με τις ημερομηνίες. Δεν μπορούν να κρατήσουν στις αποθήκες φάρμακα για εξαγωγές πέραν των οκτώ μηνών», απάντησε ο κ. Καραθάνος. «Θεωρώ μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο θα έχουμε μια πολύ σοβαρή βελτίωση. Η λύση του προβλήματος δεν μπορεί να είναι απόλυτη, η κατάσταση θα βελτιωθεί, τουλάχιστον για χρόνιες παθήσεις, όπου τα φάρμακα είναι απαραίτητα για τη ζωή των ανθρώπων», είπε κλείνοντας ειδικός σύμβουλος του υπουργείου Υγείας.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος