Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας για την εναρξη των Ασκήσεων «ΗΝΙΟΧΟΣ 22» και «ΩΡΙΩΝ 22» (φωτογραφίες)

Την Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας (117 Πτέρυγα Μάχης) επισκέφθηκε σήμερα ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΑ Αντιπτέραρχο (Ι) Θεμιστοκλή Μπουρολιά.

Από χθες η εν λόγω Αεροπορική Βάση αποτελεί το επίκεντρο της οργάνωσης και συνδυαστικής διεξαγωγής της Πολυεθνικής Διακλαδικής Άσκησης Μεσαίας Κλίμακας «ΗΝΙΟΧΟΣ 22», και της Διεθνούς Άσκησης Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων «ΩΡΙΩΝ 22».

Συγκεκριμένα ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ επισκέφθηκε το Σχολείο Όπλων Τακτικής (ΣΟΤ) του Κέντρου Αεροπορικής Τακτικής (KEAT) και το Κέντρο Επιχειρήσεων (WHITE CELL) της Άσκησης «ΗΝΙΟΧΟΣ 22», όπου του έγινε ενημέρωση από τον Διοικητή του ΚΕΑΤ για την εξέλιξη των δραστηριοτήτων της, παρουσία των Επικεφαλής των Ξένων Αποστολών (Detachment Commanders) και του εμπλεκόμενου προσωπικού, συμπεριλαμβανομένου και εκείνου της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ που έχει ενταχθεί στο WHITE CELL για την διασύνδεση με την «ΩΡΙΩΝ 22».

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ καλωσόρισε τις Ξένες Αποστολές και ευχαρίστησε το σύνολο του προσωπικού για την έως τώρα εντυπωσιακή απόδοση του στα εξεταζόμενα αντικείμενα. Επισήμανε επίσης την αξία της ανταλλαγής εμπειριών και δεξιοτήτων κατά τη διάρκεια μιας από τις πιο σημαντικές Ασκήσεις στην περιοχή της Μεσογείου, με την εξέταση ολοένα και πιο εξελιγμένων, ρεαλιστικών και απαιτητικών σεναρίων.

Αναφέρθηκε επιπλέον στην συνεχώς αυξανόμενη συμμετοχή Ξένων Αποστολών στη σειρά των Ασκήσεων ΗΝΙΟΧΟΣ, στην ιδιαίτερα επωφελή διασύνδεση με την «ΩΡΙΩΝ 22», όπως και στην συμμετοχή 2 Αεροπλανοφόρων του CHARLES DE GAULLE και του USS HARRY S. TRUMAN και των πλοίων συνοδείας τους, που συμβάλλουν καθοριστικά στην επαύξηση της διαλειτουργικότητας και στην βελτίωση του επιπέδου της μαχητικής ικανότητας των συμμετεχόντων, οι οποίοι καλούνται να ανταποκριθούν σε ιδιαίτερα απαιτητικές διακλαδικές συνέργειες σε διαρκώς και ταχέως μεταβαλλόμενο επιχειρησιακό περιβάλλον.

Στη συνέχεια ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, εξήρε τον επαγγελματισμό των συμμετεχόντων, σημειώνοντας ότι ο συνδυασμός των Ασκήσεων «ΗΝΙΟΧΟΣ 22» και «ΩΡΙΩΝ 22», η συμμετοχή πληθώρας μέσων Στρατού Ξηράς, Αεροσκαφών, Ναυτικών Μονάδων, και Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων από 20 χώρες και η διεξαγωγή πολυεπίπεδων δραστηριοτήτων ιδιαίτερα απαιτητικής επιχειρησιακής εκπαίδευσης, αναβαθμίζουν την σειρά Ασκήσεων «ΗΝΙΟΧΟΣ» διευρύνοντας το πεδίο της σε επίπεδο «ΗΝΙΟΧΟΣ PLUS».

Τέλος και αφού ευχήθηκε καλή επιτυχία και «ασφαλείς προσγειώσεις» στους συμμετέχοντες, ανανέωσε το ραντεβού για την Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών, (DV Day), η οποία θα λάβει χώρα την Παρασκευή 01 Απριλίου 2022 στην 117 Πτέρυγα Μάχης.

Κατά την παραμονή του στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ περιηγήθηκε στους χώρους οργάνωσης και σχεδίασης της «ΗΝΙΟΧΟΣ 22», ενώ είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με Ελληνικό και Ξένο προσωπικό που συμμετέχει στην Άσκηση, το οποίο και συνεχάρη για την επίδοση του, που συμβάλει καταλυτικά στην επιτυχία της.

Οι ασκήσεις «ΗΝΙΟΧΟΣ 22» και «ΩΡΙΩΝ 22

Στην Άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 22» εκτός από της ήδη συμμετέχουσες Δυνάμεις, συμμετέχει επιπλέον το Αεροπλανοφόρο USS HARRY S. TRUMAΝ των ΗΠΑ, με Μαχητικά Αεροσκάφη FA-18, EA-18, καθώς και Αεροσκάφος Έγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου (Airborne Early Warning – AEW) E2D Hawkeye.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας για την εναρξη των Ασκήσεων «ΗΝΙΟΧΟΣ 22» και «ΩΡΙΩΝ 22» (φωτογραφίες)

Παράλληλα με την Άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 22» συνεξετάζεται η Άσκηση «ΩΡΙΩΝ 22» στην οποία εκτός από τις Ελληνικές Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΕΕ) και Ειδικές Μονάδες των Σωμάτων Ασφαλείας, συμμετέχουν μέσα και προσωπικό από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Βουλγαρίας, της Γαλλίας, των ΗΠΑ, του Ισραήλ και της Κυπριακής Δημοκρατίας, και επιπλέον Παρατηρητές από την Αίγυπτο, την Αυστρία και το Μαυροβούνιο.

Κατά την διάρκεια της «ΩΡΙΩΝ 22», την οποία σχεδιάζει και διεξάγει η Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, θα πραγματοποιηθούν αποστολές αυξημένης δυσκολίας, καθώς και συνεκπαιδεύσεις σε σύνθετα επιχειρησιακά αντικείμενα όπως:

  • Διείσδυση σε εχθρική περιοχή με άλμα ελεύθερης πτώσης.
  • Καθοδήγηση πυρών αεροπορίας και πυροβολικού.
  • Τακτική ελεύθερων σκοπευτών.
  • Μη συναινετικές νηοψίες.
  • Εκκαθάριση εχθρικής ακτής

Επιπρόσθετα, θα λάβει χώρα διασύνδεση των Ασκήσεων «ΗΝΙΟΧΟΣ 22» και «ΩΡΙΩΝ 22» με την Άσκηση «ΛΑΙΛΑΨ – 1/22», στην οποία συμμετέχουν Φρεγάτες, Ταχέα Περιπολικά Κατευθυνόμενων Βλημάτων, Κανονιοφόροι, Πλοίο Γενικής Υποστήριξης και Ιπτάμενα Μέσα του ΠΝ.

Στις Ασκήσεις «ΗΝΙΟΧΟΣ 22» και «ΩΡΙΩΝ 22» επί Ελληνικού εδάφους εμπλέκονται συνολικά 1.900 στελέχη, και επιπλέον συμμετέχουν τα Αεροπλανοφόρα της Γαλλίας CHARLES DE GAULLE και των ΗΠΑ USS HARRY S. TRUMAΝ με τα πλοία συνοδείας τους, 130 Αεροσκάφη και Ελικόπτερα όλων των τύπων από 20 συνολικά Χώρες, καθώς και 10 Μονάδες Επιφανείας του ΠΝ.

Η διεξαγωγή της Άσκησης «ΗΝΙΟΧΟΣ 22» παράλληλα με τις Ασκήσεις «ΩΡΙΩΝ 22» και «ΛΑΙΛΑΨ 1/22», η διάδραση μεταξύ των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ και Ειδικών Μονάδων των Σωμάτων Ασφαλείας, όπως και ο ιδιαίτερα αυξημένος αριθμός μέσων και προσωπικού ξένων Χωρών συμπεριλαμβανομένων 2 Αεροπλανοφόρων καθιστούν την εν λόγω συνδυασμένη επιχειρησιακή εκπαίδευση μοναδική στο είδος της, και καταδεικνύουν το υψηλό επίπεδο συνεργειών που παρέχουν οι Ελληνικές ΕΔ, συμβάλλοντας στην ενίσχυση του ρόλου της Χώρας μας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος