ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ: Ο Α. Μανιτάκης στην ΕΡΤ: Καταστροφή η εμμονή της τρόικας για απολύσεις στο Δημόσιο

Σε προηγούμενο άρθρο είχε αναφερθεί από λάθος: 

Ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών Αντώνης Μανιτάκης μιλώντας στην ΕΡΤ είπε μεταξύ άλλων ότι ήταν καταστροφή η εμμονή της τρόικας να γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο, τόνισε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι τώρα λιγότεροι από ότι προβλέπει το πλάνο, ενώ έδωσε και διευκρινίσεις για τη σειρά και προβολή των κομμάτων κατά την προεκλογική περίοδο.

Είπε συγκεκριμένα για το Δημόσιο ο υπουργός Εσωτερικών: Τώρα οι δημόσιοι υπάλληλοι ξέρουμε ότι πρέπει να είναι 500.000- έως 550.000 σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει και αφορά σχεδιασμό σε μακρόχρονη βάση. Αυτή τη στιγμή έχουμε περίπου 392.000 λόγω πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και λόγω της εμμονής της τρόικας να γίνουν απολύσεις. Αυτό ηταν καταστροφή. Ήταν μπούμεραγκ και για αυτούς που το υλοποίησαν αλλά και για την εξέλιξη του προγράμματος μεταρρύθμισης στο δημόσιο τομέα. Η μεγάλη στόχευση της μεταρρύθμισης δεν μπορεί να γίνει μόνο από ένα κόμμα. Πρέπει να γίνει απ” όλα τα κόμματα.

Ωστόσο, σύμφωνα με το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης Μανιτάκη:

AM: Καταρχήν είχε γίνει μια καταγραφή των δημοσίων υπαλλήλων που δεν είχε γίνει μέχρι τώρα. Αυτή παρακολουθείται. Έχουμε κάνει τα σχέδια στελέχωσης όπου ξέρουμε πόσους δημόσιους υπαλλήλους μπορεί να έχει σύμφωνα με τις υπηρεσίες που πρέπει να επιτελέσουν.

Ξέρω πχ να σας πω ότι αυτή τη στιγμή ο αριθμός που είχαμε βάλει τότε και ισχύει μέχρι τώρα είναι γύρω στις 550,000, μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι, όταν ήταν 700,000 το 2011 και 2010, κι όταν κάθε φορά και διοριζόταν ένας δημόσιος υπάλληλος όταν δημιουργείτο οργανική θέση. Έτσι, ήθελε ο Υπουργός να φτιάξει μια θέση, διόριζε δημόσιους υπαλλήλους.

Ξέρουμε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι πρέπει να είναι 500.000 – 550.000. Αυτό είναι ένα κέρδος και έχουν γίνει και τα οργανογράμματα. Δεν απέδωσαν ακόμα στην εφαρμογή τους, γιατί όπως ξέρετε ένα πρόβλημα στην Ελλάδα είναι και η εφαρμογή τους

ΓΔ: Το 500-550 χιλιάδες που λέτε;

AM: Μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι

ΓΔ: Αυτό το στοιχείο από πού βγαίνει;

ΑΜ: Έχουνε γίνει μελέτες, ο σχεδιασμός αφορά σε μακροπρόθεσμη βάση. Δεν αντιμετωπίζουμε τις καταστάσεις περιστασιακά. Δεν θέλω να πω για τη δικιά μου θητεία, ξέρω πάντως ότι έγινε με την υπόδειξη της Task Force γιατί υπάρχει και η σύγχυση ανάμεσα στην ΤΡΟΙΚΑ και την TASKFORCE. Ήρθαν οι εμπειρογνώμονες με διάφορους δείκτες και μελετούσανε πόσους δημοσίους υπαλλήλους χρειάζεται η Ελλάδα. Για παράδειγμα στο Υπουργείο που ήμουνα είχαμε 500 και με διάφορους δείκτες που βάλαμε, οι εμπειρογνώμονες οι τεχνικοί τα κάνανε αυτά, δεν τα κάνανε οι πολιτικοί, είχαμε διαπιστώσει 392 και αυτή τη στιγμή είναι 392. Ο σχεδιασμός είναι ότι το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν μπορεί να έχει ποτέ παραπάνω από 392 δημοσίους υπαλλήλους σε ένα διάστημα προγραμματισμού μέχρι το 2020.

 ΜΚ: Και τους υπόλοιπους τι τους κάνουμε τους απολύουμε?

ΑΜ: Έγινε το εξής στην Ελλάδα. Έφυγαν πρόωρα συνταξιούχοι, τόσοι πολλοί που δε χρειάστηκε να απολύσουμε κανένα.

Το άρθρο που διορθώθηκε

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος