Νταβός: Χρέος και προσφυγικό στη συνάντηση Τσίπρα – Μπάιντεν (vid)

Τα ζητήματα του ελληνικού χρέους, του προσφυγικού και της αναβάθμισης των διμερών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του αντιπροέδρου της αμερικανικής κυβέρνησης Τζο Μπάιντεν, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

Στα θέματα που απασχόλησαν τη συνάντηση των δύο ανδρών αναφέρθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός με ανάρτησή του στο twitter.

Ο Αμερικάνος Αντιπρόεδρος υπογράμμισε τη σημασία της σταθερότητας στην Ελλάδα για την ευρύτερη σταθερότητα στην Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίστηκε ότι η πρώτη αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί έγκαιρα, προκειμένου να αναδειχθεί η δυναμική της ελληνικής οικονομίας.

Νταβός: Χρέος και προσφυγικό στη συνάντηση Τσίπρα – Μπάιντεν (vid)Ο Πρωθυπουργός καλωσόρισε τις πρωτοβουλίες του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ για την ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών οικονομικών σχέσεων και την περεταίρω προώθηση των αμερικανικών επενδύσεων στην χώρα μας.

Για το προσφυγικό: χαιρετίστηκε η σημαντική προσπάθεια της χώρας μας για την ανθρώπινη και αποτελεσματική διαχείριση του προσφυγικού, ενώ τονίστηκε η ανάγκη περαιτέρω δραστηριοποίησης της διεθνούς κοινότητας πάνω στο ζήτημα.

Για τα ενεργειακά: χαιρετίστηκε η ολοκλήρωση των διαδικασιών για τους αγωγούς TAP και IGB και εκτιμήθηκαν οι προοπτικές για τη μεταφορά ING μέσω της Ελλάδας. Στην κατεύθυνση αυτή σημειώθηκε η ανάδειξη της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο για τις νέες διόδους μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Για το Κυπριακό: επισημάνθηκε η δυνατότητα να ενισχυθεί η θετική δυναμική στις συνομιλίες. Υπογραμμίστηκε η ανάγκη για δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του ζητήματος στην βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους-μέλους της Ε.Ε. Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το αίσθημα ασφάλειας στον κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, δεν διασφαλίζεται με αναχρονιστικά σχήματα όπως οι εγγυήσεις.

Για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ: οι δύο πλευρές, Ελλάδα και ΗΠΑ, τόνισαν τη σημασία που αποδίδουν στην συνέχιση των συνομιλιών, υπό τον Ειδικό Απεσταλμένο του ΟΗΕ, κ. Νίμιτς. Παράλληλα, επεσήμαναν την ανάγκη οι εκλογές στην ΠΓΔΜ να συμβάλλουν θετικά στην εξασφάλιση σταθερότητας στη χώρα, καθώς και στη δημιουργία κλίματος για αμοιβαία αποδεκτή επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ, προς όφελος και της ενταξιακής προοπτικής της γειτονικής χώρας. Σε ανάρτησή του κατά την άφιξή του στο χιονισμένο Νταβός ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι στόχος της εκεί παρουσίας του είναι η στήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης, της κοινωνικής συνοχής και ένταξης.

Ο Λευκός Οίκος

Σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρεται ότι ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζο Μπάιντεν και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας συζήτησαν σήμερα στο Νταβός σχετικά με τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση.
Οι δύο ηγέτες «συμφώνησαν για τη σημασία που έχει να προχωρήσουν το ταχύτερο δυνατόν οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων σοβαρών συζητήσεων με τους πιστωτές για την ελάφρυνση του χρέους» της, σημειώνεται στην ανακοίνωση που δημοσιοποίησε η αμερικανική προεδρία από την Ουάσινγκτον μετά τη συνάντηση Μπάιντεν-Τσίπρα στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF).

 Στο επίκεντρο το ελληνικό πρόγραμμα

Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, κ. Κλάους Σουαμπ. Αντικείμενο της συζήτησης ήταν οι θετικές ενδείξεις της ελληνικής οικονομίας, όπως η υπέρβαση του στόχου των εσόδων κατά 2 δισ. το 2015, η πρώτη θέση της Ελλάδας στην απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας το 2015 με προοπτική επιστροφής στην ανάπτυξη το 2016, η ολοκλήρωση του αγωγού TAP, και η ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Συζητήθηκε, επίσης, η διοργάνωση επίσκεψης επενδυτών στην Ελλάδα τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται στην οικονομία αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης του κ. Τσίπρα με τον Γερμανό αντικαγκελάριο Ζίγκμπαρ Γκάμπριελ και αργότερα με τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί.

Νωρίτερα, η εκπρόσωπος της Κομισιόν Ανίκα Μπράιτχαρντ ανέφερε ότι οι τεχνικές συζητήσεις συνεχίζονται, έτσι ώστε να προετοιμαστεί το έδαφος για την πρώτη αξιολόγηση και πως οι επικεφαλής της αποστολής θα μεταβούν στην Αθήνα μόλις έχουν στα χέρια τους τις απαραίτητες πληροφορίες. Σε συνέντευξή του στο Bloomberg ο Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε ότι το κλίμα στις συζητήσεις με την Ελλάδα είναι πολύ εποικοδομητικό, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα χρειάζεται μία γενναία και φιλόδοξη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Την Πέμπτη, ο κ. Τσίπρας θα έχει συζήτηση για το ελληνικό πρόγραμμα σε πάνελ με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Επίσης, θα συναντηθεί με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου και στη συνέχεια με την Κριστίν Λαγκάρντ, με την οποία θα συζητήσει το ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά και τη στάση του στο ελληνικό χρέος.

Στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, συναντήθηκε με το Γενικό Γραμματέα της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, κ. Λούκα Βινσεντίνι.

Στη συνάντηση υπογραμμίστηκε η ανάγκη εναλλακτικής διεξόδου στην Ευρώπη από την πολιτική της λιτότητας, η αποκατάσταση της δημοκρατικής νομιμοποίησης των οικονομικών θεσμών, και η υπεράσπιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των εργασιακών δικαιωμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων δήλωσε στον Πρωθυπουργό τη σταθερή της θέση για εμπλοκή των κοινωνικών εταίρων στην παρακολούθηση του ελληνικού προγράμματος προκειμένου να διασφαλιστεί η κοινωνική συνοχή καθώς και τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Για το σκοπό αυτό, αντιπροσωπία της της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων θα επισκεφθεί το προσεχές διάστημα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Αθήνα.

Σχετική είδηση: Διαδοχικές επαφές για τον Αλ. Τσίπρα στο Νταβός – Συναντάται με Γκάμπριελ, Μοσκοβισί και Μπάιντεν (vid)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος