Νοσοκομείο Covid και το Θριάσιο – Υπό πίεση παραμένει το ΕΣΥ

Στη μέγγενη της πανδημίας το Εθνικό Σύστημα Υγείας παλεύει να ανταπεξέλθει. Στα νοσοκομεία της Αττικής, έγιναν 280 διακομιδές επιβεβαιωμένων και ύποπτων περιστατικών, και 235 εισαγωγές, ενώ η πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ-covid έφθασε το 100%.

Στη μάχη μπαίνει και το Θριάσιο Νοσοκομείο αποκλειστικά ως νοσοκομείο Covid, καθώς και επιπλέον 51 κλίνες ΜΕΘ σε νοσοκομεία της Αττικής.

Ειδικότερα, θα λειτουργήσουν 16 νέες ΜΕΘ στο «Γεννηματάς», 5 στον «Ευαγγελισμό», 5 στο «Λαϊκό», 7 στο «Ιπποκράτειο», 4 στο «Ελπίς», 10 στο «Κωνσταντοπούλειο» και 4 στο «Αττικόν».

Για το Θριάσιο στόχος είναι μέχρι τις 7 Απριλίου να διαθέτει 130 απλές κλίνες Covid και 33 ΜΕΘ Covid και σταδιακά θα αναπτύξει έως 180 κλίνες Covid. Τα υπόλοιπα περιστατικά θα κατευθυνθούν σε ιδιωτικές κλινικές. Οι εφημερίες του Θριασίου θα υποστηρίζονται από τον ιδιωτικό τομέα.

Μία ακόμη δύσκολη εφημερία ήταν η χθεσινή, για τα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου.

Χιλιάδες είναι οι ασθενείς, εκατοντάδες οι διασωληνωμένοι, δεκάδες εξ αυτών εκτός ΜΕΘ ενώ υψηλός παραμένει ο αριθμός των νέων μολύνσεων.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Τετάρτη 3.616 νέα κρούσματα κορονοϊού και ρεκόρ ημερήσιων θανάτων για το 2021 με 76 νεκρούς, ενώ 739 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Στην Αττική εντοπίστηκαν 1.706 από τις νέες μολύνσεις.

“Αυτό θα το παρατηρήσουμε και τις επόμενες εβδομάδες. Στις ΜΕΘ θα αργήσει να υπάρξει ύφεση” είπε ο Νίκος Θωμαϊδης Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας ΕΚΠΑ.

Η Σταματούλα Τσικρικά Πρόεδρος Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας – και ιατρός του Νοσοκομείου Σωτηρία “Το σύστημα έχει δείξει ότι αντέχει, οι επαγγελματίες αντέχουμε. Να προσπαθήσουμε όλοι να βρούμε με την κοινωνία τα βήματα μας”, είπε.

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας απήθυνε χθες εκ νέου δραματική έκκληση για προσοχή στις επαφές.
«Σας ζητώ κάτι πολύ απλό αλλά και δύσκολο: Προσοχή ό,τι και αν κάνετε, όπου και αν πάτε, να κινηθείτε με μάσκα, αποστάσεις και αντισηπτικό» είπε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, απευθύνοντας έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.
Προειδοποίησε ότι οι μεταλλάξεις του κορονοϊού είναι πιο μεταδοτικές, επισημαίνοντας ότι καθημερινά οι εισαγωγές στα νοσοκομεία είναι δεκάδες.

Ο Στέλιος Λουκίδης, Καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας δεν έκρυψε την ανησυχία του για το άνοιγμα των δραστηριοτήτων “Είμαστε επιφυλακτικοί. Εάν δεν κάνουμε σωστή επιτήρηση θα γυρίσουμε σε πολύ υψηλά νούμερα” τονισε

Ρεπορταζ-βιντεο Μ. Σανδάλη, Κ. Παπαδόπουλος, Μ. Σταθοπούλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος