Νοσηλεία Covid: Αντιπαράθεση πανεπιστημιακών και ΕΣΥ προκάλεσε έγγραφο της Ιατρικής Σχολής

Να ανακαλέσει άμεσα καλεί την Ιατρική Σχολή Αθηνών η ΕΙΝΑΠ, κάνοντας λόγο για «απαράδεκτο έγγραφο που κοινοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα σε πολλά νοσοκομεία της Αττικής  και ούτε λίγο ούτε πολύ αναφέρει πως «δεν θα γίνονται δεκτοί από εδώ και πέρα ασθενείς πάσχοντες από Covid 19 στις πανεπιστημιακές κλινικές και πως θα διοχετεύονται για νοσηλεία αποκλειστικά σε κλινικές του ΕΣΥ».

«Προειδοποιούμε τον υπουργό Υγείας, τους Διοικητές της 1ης και 2ης Υ.Πε. αλλά και τη διοίκηση ΕΚΑΒ – ΕΚΕΠΥ πως όποιος συναινέσει στον αποκλεισμό ασθενών Covid 19 από δημόσιες πανεπιστημιακές κλινικές θα είναι υπόλογος για έκθεση ασθενών σε κίνδυνο», τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΕΙΝΑΠ.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση το αρχικό έγγραφο παρουσιάζεται ως ομόφωνη απόφαση της συνέλευσης της ιατρικής σχολής με ημερομηνία 31/08/21 και είχε κοινοποιηθεί ως «εξαιρετικά επείγον» στην πολιτική ηγεσία των υπουργείων Υγείας και Παιδείας και στους διοικητές της 1ης και 2ης ΥΠε.

«Το έγγραφο αυτό συνιστά πράξη μονομερούς κήρυξης λιποταξίας από τη μάχη ενάντια στην πανδημία η οποία καθόλου δεν τιμά τους πανεπιστημιακούς γιατρούς, πολλοί από τους οποίους είμαστε σίγουροι ότι διαφωνούν με αυτή την κίνηση και θεωρούμε εξαιρετικά θλιβερό το ότι δεν έχουν εκφράσει ακόμα δημοσίως τη διαφωνία τους.
Η αιτιολογία που προβάλλεται είναι επιεικώς νηπιώδης, αντιεπιστημονική και έωλη. Δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο των πανεπιστημιακών κλινικών οι εξειδικευμένες ιατρικές πράξεις.
Δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο των πανεπιστημιακών κλινικών η εκπαίδευση. Το 75% των ειδικευόμενων γιατρών εκπαιδεύεται σε τμήματα του ΕΣΥ», αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση της ΕΙΝΑΠ η οποία και καταλήγει ως εξής:

«Αποτελεί πραγματική επίδειξη θράσους και αλαζονείας το αφήγημα πως οι Κύριοι Κύριοι Καθηγηταί θα δώσουν «οδηγίες» στους γιατρούς του ΕΣΥ σχετικά με την περίθαλψη ασθενών Covid.
Οι γιατροί του ΕΣΥ στα ΤΕΠ, στις πτέρυγες νοσηλείας, και στις ΜΕΘ, δίνουν τη μάχη ενάντια στην πανδημία εδώ και 18 μήνες και δεν έχουν καμία ανάγκη ιατρικής καθοδήγησης από γιατρούς που σιώπησαν όταν επιφανείς εκπρόσωποί τους δήλωναν δημοσίως ότι ο ιός δήθεν δεν μεταδίδεται με τη μετάληψη γιατί επισυμβαίνει κάποιο υπερφυσικό θαύμα».

ΟΕΝΓΕ: Προσχηματική η αγωνία των καθηγητών

Το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) τονίζει ότι «προσβάλλουν βάναυσα τους γιατρούς του ΕΣΥ οι υποδείξεις των «αξιότιμων» καθηγητών για «τα πρωτόκολλα κριτηρίων εισαγωγής και εξιτηρίων ώστε να υπάρξει εξορθολογισμός στους χρόνους νοσηλείας των ασθενών σε όλα τα νοσοκομεία που νοσηλεύουν Covid περιστατικά.

Οι γιατροί του ΕΣΥ γνωρίζουν τα πρωτόκολλα εισαγωγής και εξιτηρίων ασθενών με Covid. Tα εφαρμόζουν απαρέγκλιτα 18 μήνες τώρα. Αυτοί που φαίνεται να αγνοούν ότι τα πρωτόκολλα δεν εφαρμόζονται στο κενό αλλά σε συνθήκες τραγικής υποστελέχωσης, έλλειψης κατάλληλων υποδομών και εξοπλισμού, είναι οι «αξιότιμοι» καθηγητές.

Αν πράγματι αγωνιούσαν θα είχαν ενώσει τη φωνή τους με τους συναδέλφους τους γιατρούς στο δημόσιο σύστημα υγείας που δίνουν 18 μήνες τώρα διπλό αγώνα», επισημαίνεται επίσης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος