Νέοι περιορισμοί – Τι αλλάζει από το Σάββατο – Πολιτική αντιπαράθεση για τη διαχείριση της πανδημίας (video)

Τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας κινητοποίησαν τους ανεμβολίαστους σε δύο κατευθύνσεις. Κάποιοι επέλεξαν να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό, αφού αυξήθηκαν κατά περίπου 50% τα ημερήσια ραντεβού σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Άλλοι επέλεξαν να κλείσουν ραντεβού στο κομμωτήριο ώστε να… γλιτώσουν -έστω προσωρινά- το έξοδο του rapid test.

Από το Σάββατο 6 Νοεμβρίου η είσοδος για τους ανεμβολίαστους σε εμπορικά καταστήματα, τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες, κομμωτήρια και εξωτερικούς χώρους εστίασης θα γίνεται μόνο με αρνητικό εργαστηριακό τεστ (PCR ή rapid test).

Οι εργαζόμενοι σε όλους τους τομείς θα πρέπει να κάνουν δύο rapid tests την εβδομάδα αντί για ένα που ίσχυε μέχρι τώρα.

Επιχειρηματίες της εστίασης και του λιανεμπορίου αντιδρούν.

«Θα τηρήσουμε όλα τα μέτρα. Θα ελέγχουμε τον κόσμο με τα πιστοποιητικά του. Αλλά είναι μεγάλο το πλήγμα» είπε η έμπορος Ράνια Θανασιά.

«Με τα νέα μέτρα μειώνεται η δυναμικότητα του καταστήματος (εστίασης)» σχολίασε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς. Τόνισε ότι «η κυβέρνηση δεν μπορεί να οδηγεί σε άτυπο lockdown τις επιχειρήσεις» και έκανε λόγο για τεράστια ζημιά στο λιανεμπόριο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα ενισχύσει τη χώρα με επιπλέον μέτρα στήριξης, τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης.

«Οι χώρες που δεν θα εμβολιαστούν, θα βρεθούν χωρίς χρήματα αυτή τη φορά στην πανδημία. Για ποιο λόγο; Διότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αποκλείεται να ανοίξει το πουγκί πάλι. Διότι θα πουν οι Ευρωπαίοι που έχουν τα λεφτά: Κύριοι σας δώσαμε το εμβόλιο» είπε στον ΣΚΑΪ ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Δεν θα χρειάζεται διαγνωστικός έλεγχος για τους μη εμβολιασμένους σε καταστήματα τροφίμων, φαρμακεία και χώρους λατρείας.

Με τα νέα μέτρα, ιερείς και ψάλτες θα μπορούν να μπαίνουν στην εκκλησία όταν έχουν κάνει δύο rapid tests, ενώ οι πιστοί θα μπορούν να εκτελούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα τηρώντας τα υγειονομικά μέτρα και χωρίς τεστ.

Η Ιερά Σύνοδος απηύθυνε έκκληση σε όλους τους κληρικούς της, καθώς και στον πιστό λαό, ώστε κατά την προσέλευσή τους στους Ιερούς Ναούς να τηρούν επακριβώς όλα τα μέτρα προστασίας (…) και προέτρεψε πατρικά όλους για τον εμβολιασμό τους.

Τα πρόστιμα διπλασιάζονται και θα ξεκινούν από 5.000 ευρώ και 15 μέρες αναστολή λειτουργίας του καταστήματος, ενώ οι πολίτες θα ενημερώνονται για τις επιχειρήσεις που παρανομούν.

Κυρ. Μητσοτάκης: Δεν ξανακλείνουν οικονομία και κοινωνία

Κατηγορηματικός ότι η χώρα δεν θα οδεύσει ξανά σε lockdown ήταν από το βήμα της βουλής ο πρωθυπουργός, ενώ απηύθυνε έκκληση στους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί να το πράξουν. Η διαχείριση της πανδημίας και κυρίως οι νέοι περιορισμοί βρέθηκαν στο επίκεντρο έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης.

Κεντρική πολιτική επιλογή είναι η χώρα να μην οδηγηθεί σε νέο lockdown, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος από το βήμα της Bουλής απηύθυνε έκκληση για επίσπευση των εμβολιασμών.

«Από τη στιγμή που έχουμε στη διάθεσή μας το εμβόλιο, η οικονομία και η κοινωνία δεν πρόκειται να ξανακλείσουν. Οι εμβολιασμένοι συμπολίτες μας δεν θα χάσουν τα δικαιώματα τα οποία απέκτησαν ακολουθώντας τις οδηγίες των επιστημόνων και της πολιτείας. Όσοι δεν θωρακίζονται ακόμα με το εμβόλιο θα πρέπει να ελέγχονται περισσότερο, με περισσότερα τεστ, ώστε να προστατεύονται και οι ίδιοι και οι γύρω τους. Θα ζητήσω λοιπόν και πάλι απ’ όσους ακόμα το σκέφτονται να εμβολιαστούν. Αύριο κιόλας. Για να πάψουμε να θρηνούμε απώλειες» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνομιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες, υπογράμμισε ότι το σύστημα υγείας είναι σήμερα πιο προετοιμασμένο.

«Ναι, έχουμε μία πίεση στο ΕΣΥ, όχι ευκαταφρόνητη, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, καμία σχέση με αυτό το οποίο είχαμε δει πέρυσι τον Νοέμβριο. Είμαστε πολύ πιο έτοιμοι αυτή τη φορά» είπε χαρακτηριστικά.

Την ευθύνη στον πρωθυπουργό για την πορεία της πανδημίας επέρριψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας. Τόνισε ότι «η χώρα οδηγείται σε νέα εκατόμβη νεκρών», ενώ επανέφερε την πρότασή του για μια ολιγομελή επιστημονική επιτροπή και ζήτησε μέτρα και για την εκκλησία.

«Σε κάθε περίπτωση καλώ τον κ. Μητσοτάκη να αποφασίσει άμεσα αν θα επιμείνει στο λαϊκισμό ή θα προσχωρήσει στον ορθό λόγο. Για αυτό και σήμερα καταθέτουμε τροπολογία για την επέκταση του μέτρου που αφορά την επίδειξη τεστ για την είσοδο ανεμβολίαστων πολιτών και στους χώρους θρησκευτικής λατρείας. Την ώρα που όλοι μετράμε κρούσματα και νεκρούς, είναι αδιανόητο αυτός να μετράει ψήφους» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Άμεση ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου: «Όταν ο κ.Τσίπρας προσεγγίζει την πανδημία με όρους ψήφων και πολιτικού κόστους όλοι καταλαβαίνουν ότι συνομιλεί με τον καθρέφτη του».

«Ο κ. Οικονόμου έβγαλε μια ανακοίνωση 174 λέξεων για να μην απαντήσει με ένα ναι ή ένα όχι στην τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ» αντέτεινε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, μιλώντας στην ΕΡΤ, εξήγησε γιατί δεν απαιτείται διαγνωστικό τεστ για την πρόσβαση στις εκκλησίες: «Κρίθηκε ότι πρέπει να είναι και η άσκηση της θρησκευτικής λατρείας γιατί θεωρήθηκε ότι αυτό αποτελεί μια προτεραιότητα, μια βασική δραστηριότητα».

«Η κυβέρνηση δειλιάζει μολονότι άλλη είναι η εισήγηση των εμπειρογνωμόνων» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης.

«Τα δήθεν νέα μέτρα είναι τα ίδια που έχουν δοκιμαστεί εδώ και καιρό κι έχουν οδηγήσει στη σημερινή τραγική κατάσταση» σχολίασε το ΚΚΕ.

«Η επιβολή οποιασδήποτε μορφής περιορισμού στην είσοδο των Ορθοδόξων στους Ιερούς Ναούς, συνιστά παραβίαση του βασικού θεολογικού υποβάθρου της Ορθοδοξίας» τόνισε η Ελληνική Λύση.

«Η κυβέρνηση στέλνει τους ανεμβολίαστους από τα μικρομάγαζα στα σουπερμάρκετ» σχολίασε το ΜέΡΑ25.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Σκιτζή, Σόνια Φίλη, Μαίρη Σκανδάλη, Κωνσταντίνα Θεοχαρούλη, Χαρά Γιαννοπούλου, Βασίλης Σιώμος, Άντζελα Ζούγρα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος