Νέο σύστημα αξιολόγησης έρχεται από το 2017 για το δημόσιο. Ο νόμος προβλέπει αξιολόγηση, εθνικό μητρώο επιτελικών στελεχών για θέσεις-κλειδιά όπως οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων και αλλαγές στην επιλογή προϊσταμένων. Στόχος η συνολική αναμόρφωση της δημόσιας διοίκησης.
Με την κυβέρνηση να κάνει λόγο για «μεταρρυθμιστική τομή» στη δημόσια διοίκηση και την αντιπολίτευση να την κατηγορεί για «προσπάθεια ομηρίας των δημοσίων υπαλλήλων», ψηφίστηκε επί της αρχής, στα άρθρα και τις τροπολογίες του, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για το Εθνικό Μητρώο και την Αξιολόγηση.
Το νομοσχέδιο, «στήριξαν» οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, ενώ όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης το καταψήφισαν , με εξαίρεση ορισμένες διατάξεις του.
Ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως μία «ουσιαστική τομή» στη δημόσια διοίκηση, ενώ επιτέθηκε σε όσους το επικρίνουν, κάνοντας λόγο «για αντιφατική τακτική» και «κουρασμένα επιχειρήματα.
«Προσπαθούμε μέσα από αξιολόγηση, αντικειμενικότητα, διαφάνεια και αξιοπρέπεια να δημιουργήσουμε μια δεξαμενή ικανών στελεχών. Στόχος μας είναι να αξιοποιηθεί αυτός ο πλούτος που υπάρχει στη δημόσια διοίκηση. Εσείς τρέμετε γιατί θα δοθεί η δυνατότητα σε κάθε δημόσιο λειτουργό να αξιοποιηθεί μέσα από δημοκρατικές και διαφανείς διαδικασίες», υπογράμμισε.
Από την πλευρά της, σύσσωμη η Αντιπολίτευση, κατηγόρησε την κυβέρνηση για « προσπάθεια δημιουργίας κομματικού στρατού» στη δημόσια διοίκηση ενώ υποστήριξε ότι στόχος της είναι να κρατά όμηρους τους δημοσίους υπαλλήλους.
Ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Χρ. Βερναρδάκης, με την σειρά του, αντιπαρέβαλε στις αλλαγές της σημερινής κυβέρνησης, το σύστημα «4-2-1», ένα «γενικευμένο καρτέλ στο κράτος», που χρησιμοποιούσε η κυβέρνηση Σαμαρά για την κατανομή των διορισμών σε Δημόσιο και δημόσιους οργανισμούς μεταξύ των κομμάτων της συγκυβέρνησης.
Το 2017 θα αξιολογηθούν για πρώτη φορά όλοι οι υπάλληλοι του δημοσίου με το νέο σύστημα. Οι προϊστάμενοι θα συμπληρώσουν τα φύλλα αξιολόγησης βαθμολογώντας τους υπαλλήλους βάσει των στόχων που εκπληρώθηκαν το 2016 χωρίς όμως να προβλέπεται διαθεσιμότητα για όσους δεν τα πήγαν καλά.
Δημιουργείται επίσης το εθνικό μητρώο επιτελικών στελεχών για να καταγράφονται όλοι οι προσοντούχοι δημόσιοι υπάλληλοι. Από εκεί θα επιλέγονται -και δεν θα διορίζονται όπως ίσχυε μέχρι σήμερα- τα πρόσωπα για τις θέσεις κλειδιά του δημοσίου όπως είναι οι γενικοί γραμματείς Υπουργείων.
“Όλες οι προηγούμενες προσπάθειες για την αναμόρφωση της δημόσιας διοίκησης ήταν αποσπασματικές ή ήθελαν εν μία νυκτί να διορίσουν προϊστάμενους, αυτό προσπαθούμε τώρα να θεραπεύσουμε με αυτό το νομοσχέδιο”, δήλωσε από την Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χριστόφορος Βερναρδάκης.
Για την επιλογή προϊσταμένων θα μαζί με τα τυπικά προσόντα θα συνυπολογίζεται και η απόδοση σε δομημένη συνέντευξη, η οποία ωστόσο θα μετρά σε ποσοστό ως 35%.
Κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για το δημόσιο αποσύρθηκαν τα άρθρα 32 και 48. Το πρώτο προέβλεπε αποσπάσεις μόνο με υπογραφή του Υπουργού Εσωτερικών ενώ το δεύτερο έπαυε πειθαρχικές διώξεις κατά αιρετών που δεν προσέφυγαν δικαστικά για υποθέσεις εργατικών διαφορών του προσωπικού και παρέτειναν τις συμβάσεις.
ΠΗΓΗ: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Μ. Μαγκλάρα
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος