Νέο κέντρο μη τυπικής εκπαίδευσης για έφηβους πρόσφυγες και μετανάστες από τη ΜΚΟ Φάρος

Ένα νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για έφηβους πρόσφυγες και μετανάστες ξεκινά, με πρωτοβουλία της ΜΚΟ Φάρος και στόχο την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, βοηθώντας τους να ενταχθούν με επιτυχία στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα και την κοινωνία.

Το Κέντρο μη τυπικής εκπαίδευσης του Φάρου, που βρίσκεται σε έναν χώρο 700 τετραγωνικών μέτρων στο κέντρο της Αθήνας, προσφέρει ένα ευχάριστο περιβάλλον μάθησης με 8 πλήρως εξοπλισμένες αίθουσες, ένα εργαστήριο υπολογιστών τελευταίας τεχνολογίας, έναν χώρο για δημιουργικές κατασκευές και έναν πολυχώρο αναψυχής.

Νέο κέντρο μη τυπικής εκπαίδευσης για έφηβους πρόσφυγες και μετανάστες από τη ΜΚΟ Φάρος
(Φωτογραφία: Heewon Lee)

Προσαρμοσμένο στις ανάγκες των μαθητών του, το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει μαθήματα κορμού όπως τα Ελληνικά ως ξένη Γλώσσα, καθώς επίσης και Αγγλικά, μαθηματικά και μαθήματα θετικών επιστημών, ενώ παράλληλα προσφέρονται τεχνικά μαθήματα και εκπαίδευση στις ψηφιακές τεχνολογίες. Ειδικότερα, το μάθημα “Design Your Future” (DYF), που υλοποιείται σε συνεργασία με το MIT D-Lab του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης, έχει σχεδιαστεί για να αναπτύξει τη δημιουργική σκέψη των παιδιών και εφήβων, καθώς και τις επιχειρηματικές τους δεξιότητες.

Στα εγκαίνια του κέντρου, που πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023, παρευρέθησαν ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα κ. Γεώργιος Τσούνης, η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κα. Σοφία Βούλτεψη, και η Program Director από το The Villum Foundation, Agi Csonka.

Νέο κέντρο μη τυπικής εκπαίδευσης για έφηβους πρόσφυγες και μετανάστες από τη ΜΚΟ Φάρος
(Φωτογραφία: Ελεάνα Δούφα)

«Μέσω της εκπαίδευσης, επιθυμούμε να αναδείξουμε τη δυναμική των προσφυγόπουλων και των έφηβων μεταναστών και να τους προσφέρουμε τα καλύτερα θεμέλια ώστε να ενσωματωθούν στην ελληνική κοινωνία», δήλωσε η Συνιδρύτρια και Διευθύντρια του Φάρου, Patricia Kirk-Biswas. «Εκφράζουμε τις θερμές μας ευχαριστίες στο Ίδρυμα Villum και το Ίδρυμα King Baudouin για την ανεκτίμητη υποστήριξή τους στην υλοποίηση αυτής της προοπτικής».

Η Διευθύντρια Προγραμμάτων από το Villum Foundation, Agi Csonka, ανέφερε: «Στοχεύουμε στο να ενδυναμώσουμε τους νέους ανθρώπους στην Ευρώπη ώστε να γίνουν πρωτοπόροι στις ψηφιακές και πράσινες μεταβάσεις, υποστηρίζοντας την κοινωνική ενσωμάτωση των νέων που βρίσκονται σε κίνδυνο και των έφηβων προσφύγων και μεταναστών. Είμαστε περήφανοι που υποστηρίζουμε τον Φάρο και τις εντυπωσιακές προσπάθειές του να ενδυναμώσει και να ενθαρρύνει τους νέους ανθρώπους να γίνουν αυτόνομοι πολίτες».

Η Γενική Γραμματεία Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου συνεργάζεται στενά με τον Φάρο τα τελευταία χρόνια και εκφράζει επίσης την υποστήριξή της για αυτήν την πρωτοβουλία. Η Προϊσταμένη της Μονάδας Ένταξης και Υποστήριξης των Ασυνόδευτων Ανηλίκων, Δρ. Γκέλη Αρώνη, δήλωσε: «Το Κέντρο μη τυπικής εκπαίδευσης λειτουργεί ως εργαλείο μετάβασης και υποστήριξης της επιτυχούς ένταξης των νέων προσφύγων και μεταναστών στο τυπικό εκπαιδευτικό σύστημα. Παρέχει ποικιλία και ευελιξία στο εκπαιδευτικό περιεχόμενο και τις μεθόδους εκμάθησης ώστε να ανταποκριθεί στις συγκεκριμένες ανάγκες των μαθητών σε ένα ενεργό περιβάλλον μάθησης».

Νέο κέντρο μη τυπικής εκπαίδευσης για έφηβους πρόσφυγες και μετανάστες από τη ΜΚΟ Φάρος
(Φωτογραφία: Ελεάνα Δούφα)

Ο Πρέσβης των Η.Π.Α. στην Ελλάδα, Γιώργος Τζ. Τσούνης επαίνεσε τον Φάρο για την παροχή βοήθειας ζωτικής σημασίας σε εφήβους πρόσφυγες και μετανάστες, βοηθώντας τους να ενσωματωθούν με επιτυχία στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα και την ελληνική κοινωνία.

Το Κέντρο μη τυπικής εκπαίδευσης του Φάρου αντιπροσωπεύει μια συνεργατική προσπάθεια, προσφέροντας ουσιαστική εκπαίδευση και ενδυνάμωση σε πρόσφυγες και μετανάστες έφηβους, με τον κοινό στόχο της δημιουργίας ενός φωτεινού μέλλοντος για αυτούς.

Το Κέντρο μη τυπικής εκπαίδευσης του Φάρου υποστηρίζεται από το Villum Foundation και το King Baudouin Foundation και λειτουργεί σε συνεργασία με το MIT D-Lab του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης, και το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος