Νέες διοικήσεις στα νοσοκομεία: Τα κριτήρια και οι «τρύπες» στους νόμους – Οι θέσεις της Μ. Παγώνη και του Π. Καρκατσούλη

«Ευαίσθητο κομμάτι τα νοσοκομεία, δεν πρόκειται για επιχείρηση και κανείς δεν μπορεί να το διοικήσει με περγαμηνές, αν δεν ξέρει τι εστί ράντζα και πώς θα συννενοηθεί με το προσωπικό», επισημαίνει η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, στον απόηχο της δήλωσης του υπουργού Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδη για νέες διοικήσεις στα νοσοκομεία της χώρας έως το τέλος του χρόνου». Σχετικά με τα κριτήρια επιλογής διοικήσεων o εμπειρογνώμονας Παναγιώτης Καρκατσούλης μίλησε στην εκπομπή «Συνδέσεις» με τη Χριστίνα Βίδου και τον Κώστα Παπαχλιμίντζο, επιβεβαιώνοντας ότι από το 2020 μέχρι το 2023 ο συγκεκριμένος νόμος «εφαρμόστηκε ελάχιστες φορές».

Π. Καρκατσούλης: Να βάλουμε θεσμικά αναχώματα 

«Μας πήρε 20 χρόνια στο ελληνικό δημόσιο να μπορέσουμε να επιλέξουμε γενικούς διευθυντές με αυτή τη διαδικασία. Μας ταλαιπωρεί αυτή η ιστορία των νομικών προσώπων, όπως λέγονται αυτά του δημοσίου ιδιωτικού δικαίου. Άλλοτε ίσχυαν κριτήρια του ιδιωτικού τομέα, άλλοτε του δημόσιου. Κάποια στιγμή, εν πάση περιπτώσει, το 2020 ψηφίστηκε ο νόμος που ορίζει ότι η επιλογή των διοικήσεων θα γίνεται μέσα απόδιαδικασία που περιλαμβάνει το ΑΣΕΠ,  το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, πάντως όχι από τον υπουργό ή την παρέα ή εν πάση περιπτώσει τον όποιο πολιτικό φορέα, όπως γινόταν μέχρι τώρα».

Ωστόσο ο κ. Καρκατσούλης επιβεβαιώνει «τρύπα», λέγοντας οτι από το 2020 μέχρι τώρα, ο νόμος εφαρμόστηκε ελάχιστες φορές. 

Ο εμπειρογνώμονας επισημαίνει ότι ανακοινώθηκε νομοσχέδιο του οποίο θα είναι συμπληρωματικό ή επικουρικά σε εκείνο του 2020, όπου θέτει κάποια κριτήρια. «Ελπίζω η διαδικασία να είναι διαφορετική, αφού  μετράνε τα λεγόμενα τυπικά προσόντα, πτυχίο ή προϋπηρεσία, ξένες γλώσσες και δίνεται αβρυτητα στο κομμάτι  το οποίο λέγεται δεξιότητες», είπε.

Ματίνα Παγώνη: Έπραξε σωστά ο υπουργός Υγείας

«Οι διοικήσεις των νοσοκομείων πρέπει να είναι άνθρωποι που να έχουν ζήσει τα νοσοκομεία. Κανένας δεν μπορεί να πάει να κάνει τον διοικητή νοσοκομείου αν δεν έχει ζήσει το νοσοκομείο, αν δεν ξέρει τι εστί ράντζο, αν δεν ξέρει πώς θα συμπεριφερθεί στο προσωπικό. Μπορεί να φέρει περγαμηνές από το εξωτερικό, αλλα άμα δεν έχει ιδεά τι γίνεται στα ελληνικά νοσοκομεία , δεν μπορεί να επιβιώσει», τόνισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, ενώ σχετικά με τις εικόνες και τις εξελίξεις στο νοσοκομείο Άγία Όλγα ανέφερε:

«Έκανε σωστά ο υπουργός Υγείας. . Έκανε την πιο σωστή κίνηση εχθές να φύγει η διοίκηση του νοσοκομείου. Έπρεπε να είχε φύγει εδώ και ενάμιση χρόνο, που γνώριζαν πολύ καλά τι γινόταν στα νοσοκομεία. Επτά καταγγελίες έχουν γίνει από εμάς, αλλά μας είχαν γράψει στα παλιά τους τα παπούτσια. 

Πηγή: ΕΡΤ – Εκπομπή «Συνδέσεις»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος