Nέα σύμβαση για τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ – Τι αναφέρει για εργασιακά, ασθένεια,τηλεργασία

Υπεγράφη την Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021 η νέα Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΣΣΕ) Προσωπικού ΔΕΗ ΑΕ, μεταξύ της διοίκησης της ΔΕΗ ΑΕ και της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ-ΚΗΕ, καθώς και της συντριπτικής πλειοψηφίας των Πρωτοβαθμίων Σωματείων μελών της Ομοσπονδίας.

Όπως αναφέρει η ΓΕΝΟΠ παρουσιάζοντας το αποτέλεσμα που προέκυψε: “Η νέα ΕΣΣΕ είναι τριετούς διάρκειας (2021-2024) και η υπογραφή της προέκυψε μετά από διαπραγματεύσεις με την Διοίκηση της Επιχείρησης που ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2020, έτσι όπως είχε αποφασίσει ομόφωνα το Δ.Σ της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ-ΚΗΕ και τα Σωματεία – Μέλη μας. Ο στόχος που είχε τεθεί τότε ήταν να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου του 2020 ή το αργότερο τον Ιανουάριο του 2021.

Οι λόγοι που επέβαλλαν την επίσπευση των διαπραγματεύσεων και την υπογραφή της νέας ΕΣΣΕ ήταν οι εξής:

Το παρατεταμένο lockdown λόγω της πανδημίας που απαγορεύει τις κατά πρόσωπο διαπραγματεύσεις.
Η λήξη της θητείας των Οργάνων Διοίκησης της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ- ΚΗΕ στις 30-6-2021 καθώς και των περισσοτέρων σωματείων – μελών μας
Η λήξη της διάρκειας των συμβάσεων της ΔΕΗ 30/5/21, ΑΔΜΗΕ 25/6/21, ΔΕΔΔΗΕ 30/7/21.
Καθώς και η λήξη των όρων της ΕΣΣΕ 2018 για το τροφείο κυρίως όμως και η λήξη του Ομαδικού Προγράμματος Ασφάλισης Υγείας και Ζωής.
Τούτων δοθέντων και με γνώμονα το συμφέρον των χιλιάδων εργαζομένων στον Όμιλο ΔΕΗ και στον ΑΔΜΗΕ το Δ.Σ. της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ-ΚΗΕ αξιολογώντας το κείμενο της νέας ΕΣΣΕ στη συνεδρίαση της Παρασκευής 12 Μαρτίου 2021 με μεγάλη πλειοψηφία 22 υπέρ 8 κατά 1 απών, εξουσιοδότησε τον Πρόεδρο και Γ. Γραμματέα να προχωρήσουν στην υπογραφή της νέας ΕΣΣΕ προσωπικού ΔΕΗ Α.Ε.

Nέα σύμβαση για τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ – Τι αναφέρει για εργασιακά, ασθένεια,τηλεργασίαΕίχαν ήδη προηγηθεί και οι θετικές αποφάσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας των Πρωτοβάθμιων Σωματείων – Μελών μας.

Αγαπητοί Συνάδελφοι – Συναδέλφισσες

Α) Η νέα ΕΣΣΕ εκτός από το γεγονός της απόλυτης διαφύλαξης των θέσεων εργασίας και των κεκτημένων, επιλύει σοβαρά θεσμικά ζητήματα όπως αυτό της τροποποίησης του άρθρου 14 του ΚΚΠ/ΔΕΗ περί των Αδειών Ασθένειας. Συγκεκριμένα για την καταβολή αποδοχών σε περιπτώσεις μακροχρόνιας ασθένειας πέραν των 9 μηνών απαιτούνταν γνωμοδότηση των Δευτεροβάθμιων Υγειονομικών Επιτροπών του Ν.4491/66 τις οποίες ο ΕΟΠΥΥ κατήργησε. Αποτέλεσμα αυτού είναι αρκετοί συνάδελφοι που δυστυχώς έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας κινδυνεύουν να τεθούν σε μερική ή ολική ανικανότητα και να επιστρέψουν μισθούς στην Εταιρεία ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.

Με την τροποποίηση του εν λόγω άρθρου συγκροτείται επιτροπή αποτελούμενη από γιατρούς της Εταιρείας προκειμένου να γνωμοδοτήσει σχετικά, ενώ
Καθιερώνεται πέραν των ισχυόντων και η χορήγηση 4 ημερών ασθένειας ετησίως από ιδιώτη γιατρό χωρίς να απαιτείται η πιστοποίησή της από τα αρμόδια όργανα του Ασφαλιστικού Φορέα.
Β) Με δεδομένο ότι ο θεσμός της τηλεργασίας εκτός από την Ευρωπαϊκή Συμφωνία-Πλαίσιο που συνομολογήθηκε από τη Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (CES) με τις Πανευρωπαϊκές Οργανώσεις Εργοδοτών και αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της ΕΓΣΣΕ που υπέγραψε η ΓΣΕΕ από το 2006 γίνεται σήμερα και λόγω COVID το αναγκαίο εργαλείο επωφελεία Επιχειρήσεων και Εργαζομένων.

Έτσι

Στη νέα ΕΣΣΕ συνομολογείται ο θεσμός της τηλεργασίας με τη διασφάλιση του συνόλου των εργασιακών δικαιωμάτων που προκύπτουν από τον ΚΚΠ/ΔΕΗ και τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.
Αναπροσαρμόζονται τα καταληκτικά κλιμάκια των κατηγοριών Τ3,ΔΟ3,Υ3
Δημιουργείται νέα κατηγορία ΓΥ1 ΑΦ – Προσωπικό Ασφάλειας Εγκαταστάσεων με ταυτόχρονη αναπροσαρμογή του καταληκτικού κλιμακίου
Ρυθμίζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ασάφειες των προηγούμενων συμβάσεων (2004) σε σχέση με την κατηγορία Τ4 κυρίως Μηχανοτεχνιτών με υποχρεωτική Επαγγελματική Άδεια ή Βεβαίωση Αναγγελίας. Μισθολογικές διαφορές που προέκυψαν οι οποίες παρακρατούνται, από την υπογραφή της νέας ΕΣΣΕ και εντεύθεν, δεν θα αναζητηθούν από την Εταιρεία.

Μετά την επαναφορά του 33% των Ειδικών Επιδομάτων από την 1η Ιουνίου του 2020 στους δικαιούχους μισθωτούς με την παρούσα ΕΣΣΕ ρυθμίζονται και τα αναδρομικά της περιόδου 1.1.2019 έως 31.5.2020 και θα καταβληθούν σε τρεις ισόποσες δόσεις:
1η δόση μέχρι 30.06.2021

2η « « 31.12.2021

3η « « 30.06.2022

Όσοι εργαζόμενοι αποχωρήσουν πριν την 30.6.2022 θα λαμβάνουν το δικαιούμενο ποσό κατά την αποχώρησή τους.

Επιπρόσθετα:

Αναπροσαρμόζεται το Ημερήσιο Επίδομα Οδήγησης στο ποσό των 5 ευρώ ημερησίως
Αναπροσαρμόζεται ο υπολογισμός του Επιδόματος Ανθυγιεινής Εργασίας από τον 4 Μ.Κ. στο 2 Μ.Κ.
Επεκτείνεται το Επίδομα Παραμεθόριων Περιοχών στους εργαζομένους των Υπηρεσιακών Μονάδων στο Νομό Φλώρινας
Θεσμοθετείται για πρώτη φορά Ειδικό Επίδομα Εξομάλυνσης από 1η Απριλίου 2021 σε ποσοστό 12% επί του 8 Μ.Κ. σε όσους εργαζομένους δεν λαμβάνουν επιδόματα.
Από την υπογραφή της ΕΣΣΕ και εντεύθεν με αναδρομική ισχύ από 1.1.2021 η παροχή του ημερήσιου τροφείου 6 ευρώ θα χορηγείται στο προσωπικό του Ομίλου ΔΕΗ.
Επιπλέον η Εταιρεία θα συνεχίσει να ασφαλίζει το σύνολο των εργαζομένων σε Ομαδικό Πρόγραμμα Ασφάλισης Υγείας και Ζωής.
Μέχρι την 31.12.2021 συμφωνείται να εκπονηθεί συγκριτική μελέτη με ομοειδείς Επιχειρήσεις για νέο Μισθολόγιο με στόχο να ενταχθούν σε αυτό οι νέοι εργαζόμενοι που θα προσληφθούν στον Όμιλο ΔΕΗ Α.Ε. Σε περίπτωση όμως που η συγκριτική μελέτη εμφανίσει αρνητικές οικονομικές μεταβολές, αυτές δεν θα ισχύουν για το προσωπικό που υπηρετεί σήμερα στις Εταιρείες του Ομίλου.
Nέα σύμβαση για τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ – Τι αναφέρει για εργασιακά, ασθένεια,τηλεργασίαΕπιπρόσθετα και για τους εργαζομένους της κατηγορίας Τ4/Α Εναερίτες του ΔΕΔΔΗΕ καθιερώνεται Επίδομα 5% επί του Βασικού Μισθού δίνοντας οριστική λύση στο πρόβλημα που υφίσταται από το 1995 έως σήμερα.
Συναδέλφισσες -οι

Η νέα ΕΣΣΕ αποτελεί άλλη μια κατάκτηση των εργαζόμενων και του Συνδικάτου, αφού είναι προϊόν Συλλογικής προσπάθειας και διεκδίκησης.
Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ-ΚΗΕ και τα Σωματεία μέλη της με απόλυτη σοβαρότητα, με αίσθημα ευθύνης αλλά πρωτίστως συνέπειας απέναντι στο σύνολο των εργαζομένων που εκπροσωπούν
Χωρίς σκοπιμότητες και τακτισμούς
Χωρίς άγονες και καταστροφικές αντιπαραθέσεις
Και με δεδομένα:

Την συνέχιση της οικονομικής κρίσης λόγω της πανδημίας και των επιπτώσεων στην κοινωνία
Τον σκληρό Ανταγωνισμό στον Τομέα της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας
Των αποφάσεων της κυβέρνησης για την βίαιη Απολιγνιτοποίηση
Την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ έως 49%
Την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ
Υλοποιώντας την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της από 12 Μαρτίου 2021

υπέγραψε

Την νέα ΕΣΣΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΔΕΗ Α.Ε. επιτυγχάνοντας εργασιακή ασφάλεια και ειρήνη.

Είμαστε εις το «εμείς» κι όχι εις το «εγώ». Και εις το εξής να μάθομεν γνώση, αν θέλομεν να φκιάσομεν χωριόν, να ζήσομεν όλοι μαζί…..”.

Πηγή φωτο: ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ/ΚΗΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος