Νέα σεισμική δόνηση 5,1 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 09:49 στις Κυκλάδες με εστιακό βάθος στα 5,0 χλμ.
Ο σεισμός εκδηλώθηκε 23 χλμ νότια-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.
Μόλις 3 λεπτά νωρίτερα (09:46) έλαβε χώρα σεισμική δόνηση 4,2 Ρίχτερ με εστιακό βάθος στα 16,7 χλμ. Εκδηλώθηκε 20 χλμ νότια – νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.
Υπενθυμίζεται ότι και χθες αργά το βράδυ στις 22.55 σημειώθηκε σεισμός 4,2 R εστιακό βάθος στα 13.5 χλμ, ενώ στην 01:08 μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού εκδηλώθηκε σεισμός 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με εστιακό βάθος στα 11,7 χλμ.
Ωστόσο, μειωμένη παραμένει η σεισμική δραστηριότητα στην θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου κάτι το οποίο διατυπώνουν και οι επιστήμονες μετά την μαραθώνια συνεδρίαση των δύο επιτροπών.
Ωστόσο δεν φαίνεται να ισχύει το ίδιο και για την περιοχή της Καλδέρας όπου η ακολουθία είναι στα ίδια επίπεδα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του ΕΡΤNews, υπάρχει μία εδαφική μετατόπιση της Σαντορίνης κατά 8 εκατοστά, μεταξύ βορρά και νότου, κάτι το οποίο είναι άξιο παρατήρησης και θα μελετηθεί το επόμενο διάστημα.
Σε ότι αφορά στις σεισμικές ακολουθίες και συγκεκριμένα σε ότι αφορά στην προέλευση τους συζητήθηκε εκτενώς και αυτό που μελετούν είναι ο εάν οι σεισμοί προκάλεσαν την μαγματική δραστηριότητα, την κίνηση δηλαδή του μάγματος σε βάθος 10.000 μέτρων κάτω από τον βυθό ή το αντίστροφο, αποκλείοντας το σενάριο για ηφαιστειακή δραστηριότητα που σημαίνει με απλά λόγια ότι θα υπάρξει έκρηξη ή κάτι άλλο. Σε ότι αφορά στη Νέα Καμένη και την ανύψωση κατά 4 εκατοστά, υπάρχει μία σταθεροποίηση, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες συζητήθηκε να μπουν μόνιμα όργανα μέτρησης.
Υπενθυμίζεται ότι τα σχολεία σε Θήρα, Ίο, Ανάφη και Αμοργό θα παραμείνουν κλειστά μέχρι και την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου, ενώ σήμερα συνεδριάζει εκ νέου η αρμόδια επιτροπή που θα αξιολογήσει τα δεδομένα για πιθανή νέα παράταση των μέτρων. Οι κάτοικοι των νησιών πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν τις οδηγίες για αποφυγή συναθροίσεων εντός κτηρίων και να μην προσεγγίζουν εγκαταλελειμμένα κτίσματα ή περιοχές που έχουν πρόβλημα ευστάθειας.
Παράλληλα, στην Αμοργό το τεχνικό επιμελητήριο θα προχωρήσει σε στατικό έλεγχο του δημοτικού σχολείου στην Αιγιάλη. Η ΕΑΓΜΕ θα προβεί σε εκτιμήσεις επικινδυνότητας σε διάφορα σημεία του νησιού, ιδίως σε αυτά που είναι επικίνδυνα για κατολισθήσεις.
Για τα σχολεία υπάρχει μέριμνα από τον Δήμο, καθώς υπάρχει αίτημα για μοριοδότηση μαθητών που δίνουν φέτος πανελλαδικές εξετάσεις.
Παράλληλα, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας ανέφερε ότι θα δημιουργηθεί στη Σαντορίνη λιμάνι διαφυγής ώστε να μπορούν να δέσουν τα πλοία σε περίπτωση ανάγκης.
Πρόκειται για μια τριμερή συμφωνία της Πολιτικής Προστασίας και των Ενόπλων Δυνάμεων που αναλαμβάνουν την υλοποίηση του λιμανιού αυτού, ανέφερε.
Ο καθηγητής σεισμολογίας, Κώστας Παπαζάχος μιλώντας στο ΕΡΤΝews ανέφερε ότι οι σεισμικές δονήσεις θα συνεχιστούν για τουλάχιστον δύο με τρεις μήνες.
Σημείωσε μάλιστα ότι κάποιες ξεχασμένες δονήσεις είναι πιθανό να γίνουν αισθητές ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι. «Αυτό είναι μια πραγματικότητα που δεν μπορούμε να την ξεπεράσουμε» είπε.
«Aυτά τα φαινόμενα είναι μακροπρόθεσμα. Τραβάνε καιρό. Δεν ησυχάζουν εύκολα. Άρα θα πρέπει ο κόσμος να μην ξεχνιέται και να νομίζει ότι έχει τελειώσει η ιστορία. Η ιστορία αυτή δεν έχει τελειώσει και θα κρατήσει ακόμα. Τέτοιους σεισμούς και ακολουθίες θα έχουμε και άλλες τις επόμενες μέρες» τόνισε.
«Γενικά η εικόνα που υπάρχει σε παγκόσμιο επίπεδο από τέτοια γεγονότα στα οποία υπάρχει και συμμετοχή μαγματικής διέγερσης, είναι ότι γενικά δεν γίνονται πάρα πολύ μεγάλοι σεισμοί, απλώς η περιοχή που έχει σπάσει είναι αρκετά μεγάλη, γύρω στα 30 χιλιόμετρα και 30 χιλιόμετρα είναι μεγάλη περιοχή. Υπάρχουν και γειτονικά ρήγματα. Δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα να γίνει κάποιος ισχυρότερος σεισμός στην ίδια περιοχή. Συμβαίνει σε κάποιες περιπτώσεις» πρόσθεσε.
Όσον αφορά στην κίνηση του μάγματος και την άνοδο του μάγματος τόνισε ότι το μάγμα είναι λιωμένο υλικό το οποίο ανεβαίνει και υπάρχει μέσα στη γη και αποθηκεύεται σε διάφορες περιοχές. «Σε κάποιες περιπτώσεις θα βρει δρόμο να φτάσει στην επιφάνεια. Εκεί που θα βγει θα δημιουργηθεί ένα ηφαίστειο και αυτό το υλικό που βγαίνει έξω είναι λάβα. Άρα το υλικό πριν βγει ας πούμε το λέμε μάγμα. Και όταν βγει το λέμε λάβα. Το μάγμα τρυπάει την επιφάνεια, βγαίνει μέσα και δημιουργεί ηφαίστεια».
«Δεν σημαίνει όμως αυτό ότι θα σκάσει και θα βγει ένα ηφαίστειο στην περιοχή της Ανύδρου αύριο ή θα έχουμε καμία τεράστια υποθαλάσσια έκρηξη ή δεν ξέρω ποιο άλλο σενάριο» διευκρίνισε.
Όσον αφορά στους περίεργους θορύβους που ακούν οι κάτοικοι, ο κ. Παπαζάχος εξήγησε: «Όταν το μάγμα φτάσει στην επιφάνεια, αρχίζει και δονεί για ώρες τη γη με άλλο τρόπο, τελείως διαφορετικό και άρα δημιουργήθηκε μια ψευδαίσθηση».
Αποστολή – Σαντορίνη: Κώστας Νούσης
Αποστολή – Αμοργός: Χριστιάνα Μανιάτη
Σχετικές ειδήσεις:
- ΕΚΠΑ: Περισσότεροι από 19.200 σεισμοί καταγράφηκαν έως και τις 14 Φεβρουαρίου στις Κυκλάδες
- Σε ύφεση η σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες – Συνεχίζουν σε επιφυλακή οι αρχές και οι κάτοικοι
- Δήμος Αθηναίων: Δωρεάν στέγαση έκτακτης ανάγκης για 200 οικογένειες από τις σεισμόπληκτες Κυκλάδες σε συνεργασία με την Airbnb.org
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος