Νέα πρόσκληση διαλόγου προς τους αγρότες – Αποστόλου: Μελανή σελίδα τα επεισόδια – Έκκληση για ψυχραιμία από την αντιπολίτευση (vid)

Την ετοιμότητα της κυβέρνησης για διάλογο εξέφρασαν οι υπουργοί Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος και Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου από το βήμα της Βουλής. Να μην φτάσει η σύγκρουση στα άκρα ζήτησε η αντιπολίτευση. Την ίδια ώρα, χιλιάδες αγρότες από όλη τη χώρα διαδηλώνουν στο κέντρο της Αθήνας για το ασφαλιστικό και το φορολογικό.

«Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με τους αγρότες και τους περιμένουμε να κοιταχτούμε στα μάτια και να βρούμε τις κατάλληλες λύσεις», ανέφερε, μιλώντας στη Βουλή, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

Οι αγρότες δεν ενοχλούνται για την αύξηση κατά 15 ευρώ το μήνα στις ασφαλιστικές εισφορές, είπε ο υπουργός Εργασίας αλλά από το γεγονός, ότι για δεκαετίες τώρα το χώμα πετρώνει και τα χωριά ερημώνουν, ενώ το “πάρτι” των κοινοτικών επιδοτήσεων ήταν για τους λίγους, με τους πολλούς να ζουν ίσα ίσα.

Στη συνέχεια ο κ. Κατρούγκαλος κατηγόρησε τους εκπροσώπους του παλιού πολιτικού κόσμου, όπως τους αποκάλεσε, ότι επιμένουν στις πρακτικές της ανομίας, της διαπλοκής και του ψέματος.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου χαρακτήρισε τα επεισόδια «μελανή σελίδα στην ιστορία του αγροτικού κινήματος».

«Ξέρουμε τις επιπτώσεις της συμφωνίας και θα προσπαθήσουμε να τις απαλύνουμε κάνοντας διάλογο με τους αγρότες και τους φορείς που επιθυμούν να συμβάλουν», σημείωσε.

Εξήγγειλε την εφαρμογή του εργόσημου και στους συνεταιρισμούς και υποστήριξε ότι με την καταγραφή της αγροτικής παραγωγής θα μπορούσαν να δημιουργηθούν από το ΦΠΑ έσοδα που να αποτελούν ισοδύναμο στην φορολογία των αγροτών.

Παράλληλα, ο κ. Αποστόλου εξαπέλυσε επίθεση, τόσο στη ΝΔ όσο και στο ΠΑΣΟΚ, εγκαλώντας τους βουλευτές τους πως «ήταν η πολιτική σας που μας οδήγησε ως εδώ». Ο κ. Αποστόλου υπενθύμισε παράλληλα ότι τα μέτρα που λαμβάνονται περιλαμβάνονται στη συμφωνία του καλοκαιριού που ψήφισαν, όπως είπε, ο κ. Μητσοτάκης και η κ. Γεννηματά.
Τέλος, ο υπουργός χαρακτήρισε αμυντική τη στάση της Αστυνομίας.

Νωρίτερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας είχε ασκήσει έντονη κριτική στην κυβέρνηση με αφορμή τα επεισόδια. «Γιατί οι πάντες είναι εναντίον σας; Είναι εναντίον σας για έναν λόγο: Γιατί τους είπατε απόλυτα ψέματα και διότι κάνετε απολύτως τα ανάποδα από αυτά για τα οποία εκλεχθήκατε» είπε.

«Πρέπει η κυβέρνηση, μετά και τη σημερινή μεγάλη λαϊκή κινητοποίηση, να αποσύρει το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο – έκτρωμα. Αυτό το νομοσχέδιο δεν βελτιώνεται, δεν τροποποιείται. Εάν τελικά το φέρει στη Βουλή πρέπει να καταψηφιστεί. Δεν πρέπει να φέρει τα φορολογικά νομοσχέδια, που πλήττουν πάλι την ελληνική αγροτιά, όλο τον εργαζόμενο λαό» δήλωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας στο αγροτικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα.

Να ανοίξουν τους δρόμους, διασφαλίζοντας την ομαλή οικονομική κοινωνική ζωή της χώρας, κάλεσε τους αγρότες από το βήμα της Βουλής, η πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά.
Τόνισε, ότι στηρίζει τον αγώνα των αγροτών και ζήτησε από την κυβέρνηση να πάρει πίσω το νέο ασφαλιστικό το οποίο, όπως είπε, «διαλύει το σύστημα ενισχύει την εισφοροδιαφυγή και τη μαύρη εργασία, ενώ μετατρέπει τις συντάξεις, ιδιαίτερα των νέων σε φιλοδώρημα».
Η κ. Γεννηματά εξέφρασε επίσης την αντίθεσή της με την βίαιη καταστολή των κινητοποιήσεων των αγροτών.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, ζήτησε από την κυβέρνηση και τους αγρότες να κάνουν ένα βήμα πίσω ώστε να αρχίσει διάλογος. «Η σύγκρουση κυβέρνησης-αγροτών δεν πρέπει να φθάσει στα άκρα. (…) Ας κάνουν όλοι ένα βήμα πίσω. Η σύγκρουση και η βία δεν οδηγούν σε λύσεις», δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης λαμβάνοντας το λόγο τόνισε ότι οι αγρότες βρίσκονται σε ένα ακραίο σημείο, αισθάνονται ότι δεν μπορούν να ζήσουν και καταλόγισε ευθύνες στην κυβέρνηση ότι, αντί να σκύψει στο πρόβλημά τους, τους αποκαλεί «φοροφυγάδες και ακροδεξιούς». Αυτός είναι ο χειρότερος τρόπος για να χειριστεί το θέμα μια κυβέρνηση, είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, ενώ ζήτησε για μια ακόμη φορά από την κυβέρνηση να παραιτηθεί, επειδή, όπως υποστήριξε, δεν έχει λαϊκό έρεισμα.

Σχετική είδηση: Ν. Τόσκας στην ΕΡΤ: Να διατηρηθεί το ήρεμο κλίμα – Β. Αποστόλου: Οι αγρότες να προσέλθουν σε διάλογο και να απομονώσουν τα ακραία στοιχεία (vid)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος