Νέα 24ωρη απεργία στον ΕΦΚΑ την Πέμπτη

Μετ’ εμποδίων λειτουργούν τα υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ εξαιτίας της 24ωρης απεργίας που προκήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ), αντιδρώντας στο νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ. Οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται και αύριο Πέμπτη με νέα 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στις 2 μ.μ. έξω από τη Βουλή, όπως ανακοίνωσε στη συγκέντρωση των εργαζομένων έξω από το Υπουργείο Εργασίας ο πρόεδρος της ΠΟΠΟΚΠ Αντώνης Κουρούκλης.

Η ΠΟΠΟΚΠ πιστεύει ότι το νομοσχέδιο στοχεύσει σε περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης στα πρότυπα της επικουρικής.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΠΟΣΕ ΕΦΚΑ Δημήτρης Αντωνακάκης τόνισε ότι «οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και μετά την ψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου, καθώς με τις διατάξεις του νομοσχεδίου ο ΕΦΚΑ είναι ο μόνος Οργανισμός του Δημοσίου όπου ουσιαστικά καταργείται ο δημοσιουπαλληλικός κώδικας και σταματά η εξέλιξη αξιόλογου στελεχιακού δυναμικού του στο επίπεδο του Τμηματάρχη».

Είμαστε υπέρ του εκσυγχρονισμού του Οργανισμού, ανέφερε προσθέτοντας ότι οι 225 χιλιάδες συντάξεις που εκδόθηκαν τον προηγούμενο χρόνο ήταν από τους εργαζόμενους και όχι από τους Μάνατζερ. «Οι Μάνατζερ δεν εκδίδουν συντάξεις» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Με τα κατάλληλα τεχνολογικά εργαλεία και τη διασύνδεση των λογισμικών η έκδοση των συντάξεων και η εξυπηρέτηση του πολίτη προχωρά γρήγορα».

Οι εργαζόμενοι εκφράζουν την αντίθεσή τους στη μη συμμετοχή εκπροσώπων τους στα πειθαρχικά, καθώς υπάλληλοι άλλων φορέων δεν μπορεί να γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες της εργασίας στον ΕΦΚΑ.

Ισχυρή είναι η αντίδραση και στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Οργανισμού μέσα από Α.Ε. χωρίς μάλιστα τη συμμετοχή εκπροσώπων του ΕΦΚΑ.

Η ΓΣΕΕ με αφορμή το υπό ψήφιση νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων για τον εκσυγχρονισμό του e-ΕΦΚΑ, επισημαίνει ότι η αναγκαιότητα του εκσυγχρονισμού του ΕΦΚΑ είναι κάτι παραπάνω από επιτακτική. «Όμως», όπως αναφέρει, «με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, όχι μόνο παραμένουν, αλλά αυξάνονται οι παθογένειες του ΕΦΚΑ, με κυριότερο το πρόβλημα εκείνο των εκκρεμών συντάξεων». Επίσης, σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, το νομοσχέδιο «περιέχει διατάξεις που υπερβαίνουν τα όρια του Συντάγματος, παρακάμπτει τα υπηρεσιακά πειθαρχικά συμβούλια και τις νομοθετημένες διαδικασίες προμηθειών».

Νέο εξώδικο στον e-ΕΦΚΑ για τα λάθη στον επανυπολογισμό των συντάξεων από το ΕΝΔΙΣΥ

Νεα Εξώδικη Δήλωση στον e-ΕΦΚΑ με αριθμό 1145/14-2-2022, με επιπλέον 12 άτομα, υπαλλήλους της πρώην Ολυμπιακής, καθώς και υπαλλήλους του πρώην ΙΚΑ των οποίων το ασφάλιστρό τους επανυπολογίστηκε με 20%, ενώ έπρεπε να υπολογιστεί με 32% έως και 43,3% ανά περίπτωση.

Το ΕΝΔΙΣΥ δηλώνει «αποφασισμένο να δώσει τον αγώνα του ώστε να διορθωθεί το λάθος το οποίο έχει διαπράξει ο e-ΕΦΚΑ σε 600.000 συνταξιούχους με τον επανυπολογισμό του 2019, νόμος 4387/2016(νόμος Κατρούγκαλου)».

Ρεπορτάζ: Δήμητρα Κυριαζή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος